Sevišķie kama milti

© F64

Izdzirdot nosaukumu kama milti, daudzi noteikti neziņā raustīs plecus un nemācēs neko sīkāk par tiem pastāstīt. Latvijā šis produkts tomēr ir mazpazīstams, lai gan ierindojas veselīgu un uztura ziņā bagātu produktu sarakstā, kā arī ieteicams diētās.

 Kama milti ir igauņu nacionālais produkts. Pēc tiem gan vairs nav jādodas uz Igauniju, jo tos var nopirkt arī pie mums. Kas ir vērtīgs šajos miltos? Tie sastāv no trīs veidu – rudzu, kviešu un miežu – rupja maluma grauzdētiem graudiem un zirņiem. Visas sastāvdaļas vispirms vāra, kaltē, grauzdē un samaļ. Šajos miltos, pateicoties rupjajam malumam, ir daudz šķiedrvielu, minerālvielas, B un A grupas vitamīni. Jāpiemin, ka B vitamīna ir vairāk nekā jebkuros citos miltos. Sākotnēji igauņi kama miltus izmantoja, lai brokastīs pagatavotu barojošu dzērienu, pievienojot tiem pienu vai skābpiena produktus – kefīru, jogurtu, rūgušpienu vai paniņas, arī cukuru vai medu saldumam. Ātri un vienkārši pagatavojama ikdienas maltīte. Taču šodien pavāri izmanto kama miltus daudz plašāk – desertu, mīklas pagatavošanai kēksiem, pīrādziņiem un sacepumiem, pievieno arī kotlešu masai. Tos iesaka lietot sportistiem, jo kama miltiem ir zems glikēmiskais indekss, tie sniedz lielisku sāta sajūtu un enerģiju.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Kama miltiem ir pievienoti zirņi. Tas, ka miltu sastāvā ir pākšaugi – apsveicami, jo bieži vien ēdienkartē tie reti izmantoti. Miltos ir olbaltumvielas un balastvielas, oligosaharīns, kas garšo labajām zarnu baktērijām. Pupas un zirņus var izmantot kā atsevišķu produkciju, bet var izmantot arī šajos īpašajos miltos, no kuriem var gatavot klimpas, pievienot, vārot putru un citus ēdienus. Vienīgā problēma – jebkuru pākšaugu lietošana ir ierobežojama tiem, kas slimo ar podagru. Kama milti palīdz veidot labu mikrofloru zarnu traktā, mazina holesterīna uzsūkšanos, veicina urīnskābju izvadīšanu no organisma. Sniedz sāta sajūtu un enerģiju, var lietot svara samazināšanas nolūkā.

***

NODERĪGI

• Kama miltus var pagatavot arī mājas apstākļos, izmantojot senas receptes. Var gatavot šādi – viena daļa rudzu graudu, viena daļa miežu graudu, viena daļa kviešu graudu, viena daļa kaltētu zirņu, viena daļa kaltētu pupu.

• Lai pagatavotu miltus, jāizvāra zirņi un pupas ūdenī, kam pievienots nedaudz sāls, uz lēnas uguns lielā kastrolī. Ik pa laikam jauc, kamēr izveidojas bieza zupa. Vēlams vārīt un kaltēt zirņus un pupas atsevišķi. Jāļauj masai saulē un vējā izžūt. Pēc tam izcep sakarsētā krāsnī. Viegli sasmalcina un samaļ rokas dzirnaviņās, lieko izlasot no maluma.

Svarīgākais