Treknais speķis

© Māja

Daudzi uzskata, ka speķis ir kaitīgs veselībai, taču, ja tiek apēsti pāris kumosiņi, tad kaitējums netiks nodarīts, un ātri vien radīsies sāts.

Speķis ir kalorijām bagāts produkts – 100 grami satur apmēram 770 kilokalorijas, tāpēc jālieto uzmanīgi un saprātīgā daudzumā, speķis ir bagāts ar taukos šķīstošajiem A, E un D grupas vitamīniem, un galvenais – nav radioaktīvs un nesatur kancerogēnus. Cūku speķī ir arahidonskābe, kas pārstāv nepiesātinātās taukskābes. Tā palīdz organismam ieslēgt imūnu atbildi, sastopoties ar vīrusiem un baktērijām, tāpēc cūku speķis ir piemērots uzturā ziemas periodā. Speķis satur arī daudz citu vērtīgu taukskābju, kas piedalās organisma šūnu veidošanās procesā, kā arī palīdz, veidojoties hormoniem, un holesterīna apmaiņā. Speķī optimālā daudzumā ir un viegli no tā uzsūcas selēns, kas arī ir spēcīgs antioksidants. Rudenī un ziemā speķis kombinācijā ar ķiploku uzlabo organisma imunitāti. Tautas medicīnā šo gardumu jau sen lietoja kā neaizstājamu līdzekli, ja bija iekaisušas locītavas. Speķis palīdz izvadīt no organisma smagos metālus un attīra asinsvadus. Speķi izmantoja arī kā kosmētisks līdzekli. No izkausēta speķa gatavoja krēmus sejai, ko lietoja aukstā laikā.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Speķis ir tradicionāls ēdiens, tikai jārēķinās ar to, ka tie ir tauki. Daudz tauku ēdienkartē nebūs veselīgi, bet tajā pašā laikā ir labs sāta devējs. Tauki pēc sastāva nav pārāk labi un nav arī pārāk slikti, ir vērtīgāki nekā piena tauki. Problēma, ka parasti speķi cep, un šāds pasākums nav īpaši atbalstāms, jo karsēšanas procesā veidojas savienojumi, kas nelabvēlīgi iedarbojas uz organismu. Sālītam speķim sāļāko maliņu var nogriezt, savukārt vidū speķis ir maigāks. Klāt var paņemt rupju maizi, sīpolu un svaigu gurķi – būs sātīga maltīte. Speķa maizi var ņemt līdzi, dodoties uz mežu lasīt sēnes vai zāģēt malku, jo tad tiek patērēta enerģija. Šādās reizēs speķis ir neaizvietojams. Tas arī nebojājas atšķirībā no desas. Ja ir veselības problēmas, tad ar ceptu speķi nevajadzētu aizrauties, vārītu vai sutinātu, iespējams, var izmantot.

RECEPTE

Sacepums ar marinētiem gurķiem

Sastāvdaļas: 400 g cūku aknu, 100 g svaiga speķa, 2 sīpoli, 2 puravu kāti, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 2 tomāti, 2 marinēti gurķi, pusglāze gaļas buljona, sāls, pipari.

Pagatavošana: cūkas speķi smalki sagriež un sacep cepešpannā. Aknas nomazgā, notīra no plēvēm un sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno speķim un cep uz lielas uguns, kamēr iegūst brūnu garoziņu 6 līdz 8 minūtes. Sīpolu sasmalcina. Purava balto daļu sagriež gredzentiņos. Pievieno sīpolu un puravu pie aknām, pievieno buljonu un sautē 5 līdz 7 minūtes. Tomātus nomazgā, sagriež 4 daļās, gurķus sagriež kubikos. Pievieno aknām, uzkarsē 3 līdz 4 minūtes un samaisa. Pievieno sāli un piparus.

Svarīgākais