Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Tavas attiecības ar cukuru

Cukuru mēdz saukt par balto indi. Tas dod papildu kalorijas, tāpēc pieaug liekā svara risks, kas padara reālākus sirds un asinsvadu slimību, locītavu problēmu un diabēta draudus.

Piedevām cukurs izspiež no ēdienkartes citus, veselīgākus, produktus, un organismam kļūst grūtāk saņemt visas nepieciešamās uzturvielas.

Cukuru nevar vainot visās veselības problēmās, tomēr ieteikums ierobežot tā patēriņu visbiežāk ir pamatots.

Saldumi pret augļiem

Daudzi cilvēki savā cukura patēriņā ierēķina tikai to, kas cukurtraukā vai arī saldumos. Bet aptuveni trešā daļa no patērētā cukura daudzuma slēpjas saldinātos gāzētos un negāzētos dzērienos, pat ja tie nemaz nešķiet tik saldi. Tāpēc slāpju remdēšanai vislabāk izmantot tīru, svaigu ūdeni. Citi uzskata, ka nav nekādas starpības, vai cukurs ir konfektēs vai augļos. Kopumā tā ir taisnība: ķermenis līdzīgi pārstrādā gan tos cukurus, kas ir augļos vai pienā, gan to, kas ir kūkās un konfektēs. Cukuri tiek sašķelti līdz glikozei, kas ātri dod daudz enerģijas, kurai paliekot nepatērētai, veidojas tauku uzkrājumi. Cukuri, kas ir augļos, tiek absorbēti lēni, savukārt vienkāršie cukuri no saldumiem ātri paaugstina cukura līmeni asinīs līdz tādai pakāpei, kas veicina asinsvadu novecošanos. Ēdot augļus, mēs uzņemam ne tikai ogļhidrātus, bet arī vitamīnus, minerālvielas, balastvielas, antioksidantus un citas labas lietas. Un augļus mēs parasti nevaram tik ātri un viegli apēst lielā daudzumā kā, piemēram, saldējumu.

Cukurs un veselība

Izpētīts, ka otrā tipa diabēta attīstību veicina pārmērīga ēšana, tai skaitā – arī pārmērīga cukura ēšana. Organisms sašķeļ apēsto ēdienu līdz glikozei, un, ja glikozes ir pārāk daudz, aizkuņģa dziedzeris saņem signālu ražot milzīgu insulīna daudzumu. Nedabiski augstais insulīna daudzums apmulsina šūnas, un tās neprot izmantot insulīnu tā, kā vajadzētu. Asinīs paaugstinās cukura līmenis.

Regulāra saldumu ēšana lielās devās liek ādai izskatīties vecākai, jo cukurs saistās ar kolagēnu, kas piešķir ādai elastīgumu, bet cukura ietekmē tas maina struktūru un nevar vairs labi pildīt savus uzdevumus, tāpēc sejā rodas grumbas.

Pārmērīga cukura lietošana veicina triglicerīdu līmeņa celšanos asinīs. Ja cilvēks ēd vairāk cukura, nekā ķermenis spēj sadedzināt, aknas to pārstrādā taukos, kas nokļūst asinīs un nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām.

Cik cukura var atļauties

Nevar izvairīties no tā cukura, ko dažādi produkti satur dabīgā veidā. Taču mediķi iesaka nopietni padomāt, pirms speciāli pievienot cukuru ēdieniem. ASV aprēķināts, ka dienā pieļaujamais cukura daudzums ir 25 grami sievietēm un 38 grami vīriešiem. Ieteicams uzmanīgi lasīt, kas rakstīts uz produktu iepakojuma. Iespējams, tur nebūs atrodams vārds cukurs, toties būs minēts glikozes sīrups, kukurūzas sīrups, iebiezināta cukurniedru sula, sukroze, glikoze, dekstroze vai kaut kas tamlīdzīgs. Par ļoti veselīgu produktu parasti uzskata medu. Veselīgumu tam piešķir bioloģiski aktīvās vielas, bet, ja medus ir gatavos produktos kā saldinātājs un ticis termiski apstrādāts, tad vērtības iet bojā un paliek pāri saldviela, kas nav neko labāka par cukuru. Cukura nomaiņa pret mākslīgu saldinātāju arī nav optimāls risinājums. Ir jāievēro vēl trīs nosacījumi: nedrīkst pārēsties, nedrīkst uzņemt pārāk daudz nevajadzīgu kaloriju un jāraugās, lai uzturs būtu daudzpusīgs.

Akcents – daudzveidība

Uztura speciālisti iesaka nevis meklēt mākslīgi saldinātus aizstājējus saviem neveselīgajiem našķiem, bet tomēr radināties ēst veselīgākus produktus, kaut vai svaigus augļus un ogas. Ja ļoti garšo gāzēti dzērieni, reizēm var atļauties to diētiskās versijas, tomēr ieteicamākas ir svaigas sulas, vājpiens, ūdens, zāļu tēja. Attieksmei pret cukuru saturošiem un mākslīgi saldinātiem ēdieniem vajadzētu būt vienādai – tos var atļauties reizēm. Liedzot sev saldumus pilnīgi un galīgi, kāre var tikai pieaugt, cilvēks neiztur un beigās tomēr apmierina kāri, turklāt vēl pārēdas. Jāseko, lai produkti būtu daudzveidīgi un saturētu visas nepieciešamās uzturvielas.