Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Skaistas sejas ādas noslēpums

Noslēpums, lai sejas āda vienmēr būtu starojoša un veselīga, nav aiz deviņām atslēgām glabājams un pavisam noteikti ir ļoti vienkāršs – rūpēties par sejas ādu regulāri – ar piemērotiem kopšanas līdzekļiem un atbilstoši laika apstākļiem.

Sejas āda ik dienu ir pakļauta nemitīgam stresam, jo atšķirībā no citām mūsu ķermeņa daļām tā ir atklāta pret ārējo vidi un tās negatīvajiem faktoriem (piemēram, pret putekļiem, UV starojumu), kas nelabvēlīgi ietekmē ādas izskatu. Šā iemesla dēļ rūpes par sejas ādu ir svarīgas un tai ir nepieciešams pievērst papildu uzmanību, kas diemžēl ikdienas steigā aizmirstas. Taču elementāras lietas sejas kopšanā būtu jāatceras, jo tās ne tikai uzlabos ādas kvalitāti, bet ietekmēs arī kopējo pašsajūtu un cels pašapziņu.

Katram gadalaikam un diennakts laikam – savs krēms

Lai sejas āda iegūtu visus vajadzīgos vitamīnus un neizjustu gadalaiku nelabvēlīgo ietekmi, mainoties laika apstākļiem, Estētiskās kosmetoloģijas telpas kosmetoloģe Dace Brante uzsver, ka svarīgi ir lietot gadalaikam atbilstošu dienas kosmētiku. «Uz nakti gan ziemā, gan vasarā lietojam kādu aktīvu krēmu, kas ādu reģenerēs, atoksidēs, sniegs minerālvielas, vitamīnus, mitrinās – ko nu katram vajag. Ziemā no rīta ādai ir jāuzklāj aizsargājošs krēms, kas veido uz ādas papildu aizsargplēvīti, lai tā nesaltu un nezaudētu mitrumu. Ziemā, īpaši dienās, kad ārā ir sals, nevajadzētu kosmētikā lietot krēmus, kas satur daudz hialuronskābes un kolagēna. Tās ir mitrumu piesaistošas olbaltumvielas, kas apstākļos, kad gaiss ir sauss, sniegs nevis mitrinošu, bet gluži pretēji – savelkošu, sausinošu sajūtu. Šie krēmi savukārt labi noderēs vasaras sezonā. Un, protams, ja nevēlamies iegūt nevēlamus pigmentus, krunciņas, vasarā obligāts dienā ir saules aizsargfiltra krēms.»

Krēmus ar aizsargfiltru jeb SPF ir ieteicams lietot arī ziemā. Vasaras mēnešos 50 SPF, ziemā – 20, 30 SPF. «Es atkārtošu savu amerikāņu kolēģu teikto, ka, neuzliekot SPF filtra krēmu, ir tāpat kā staigāt pa ielu tikai apakšveļā. Jūs uzklājat krēmu – tā ir apakšveļa, bet kur tad ir drēbes? Jo SPF filtra krēms ir tas, kurš fiziski aizsargā no vides kaitīgās iedarbības un saules.»

Naktī notiek galvenie reģenerācijas procesi, tāpēc D. Brante iesaka uz nakti lietot aktīvo vielu saturošos krēmus. «Pa dienu āda aizsargājas no tā, kāds stress tai tiek radīts – te silta telpa, te auksta, te saulē, te vējā, tāpēc nav jēgas pa dienu likt antiage un citu smalkus krēmus ar simt peptīdiem iekšā. Visi šie problēmu krēmi ir jālieto naktī, kad ādā notiek aktīvs reģenerācijas process un kad āda domā par sevi, nevis par to, kas to sagaida.»

Kā pareizi attīrīt ādu

Par sejas ādu ir jārūpējas ar divtik lielu sparu, jo sejas āda nemitīgi ir saskarē ar vidi un negatīvajiem radikāļiem, tāpēc D. Brante uzsver, ka divreiz dienā sejai ir jāvelta uzmanība, ne tikai uzklājot krēmus, bet arī attīrot no vides atstātajiem nospiedumiem, kas labi redzami uz vates pēc sejas ādas notīrīšanas. Lai gan tīra āda ir vissvarīgākais priekšnoteikums veselīgam izskatam, D. Brante atzīst, ka ādas attīrīšanas tēma ir vissāpīgākā, jo «sievietes mēdz piemirst, ka sejas ādu nevajadzētu mazgāt ar ziepēm, kas paredzētas roku mazgāšanai. Tāpat ne mazums sieviešu sejas ādas attīrīšanai izmanto tonikus, kas patiesībā ir domāti tikai un vienīgi sejas ādas tonizēšanai un ph līmeņa normalizēšanai pēc attīrīšanas». Šāda nepareiza sejas ādas attīrīšana nelabvēlīgi ietekmē ādas veselīgo izskatu un uzņēmību pret vidi.

Lai attīrītu seju no netīrumiem un piešķirtu tai svaigumu, kosmētisko līdzekļu plauktos ir rodami daudzi un dažādi līdzekļi pat visprasīgākajām gaumēm. «Ir želejveidīgi, ir ziepītes, ir pieniņveida un galu galā ir micelārie ūdeņi, ko es atzīstu kā šodienai inovatīvu, piemērotu līdzekli, kas neizjauc ādas ph līmeni un ir ļoti ērti lietojams, arī acu kosmētikas noņemšanā,» min D. Brante un piebilst, ka svarīgi ir izvēlēties tieši sev atbilstošu līdzekli. Ādai ir jājūtas komfortabli pēc attīrīšanas, tāpēc, ja ir velkoša sajūta vai apsārtumi, izvēlētais attīrīšanas līdzeklis nav piemērots un ir jāizmanto cits.

Ko daudzas sievietes ignorē vai neievēro, bet kam būtu jāpievērš uzmanība? Proti, ja sejas attīrīšanai tiek lietoti micelārie ūdeņi, tonizēšana vairs nav nepieciešama, bet, ja mazgāšanas vai attīrīšanas procesā ir saskare ar ūdeni, tad toniks ir nepieciešams, lai āda atgūtu tik svarīgo ph (ādas skābuma) līmeni. «Mēs ar ūdeni un virsmas aktīvajām un sārmainajām vielām, kas ir ziepītēs, želejā un pieniņā, izjaucam ādas ph līmeni. Āda ir skābena, bet ar šiem līdzekļiem mēs to pasaldinām, tāpēc vajag atdot pareizo ph līmeni, un toniki kalpo šim nolūkam.»

Jāatceras, ja sejas attīrīšanā un mazgāšanā tiek izmantoti micelārie ūdeņi, toniks nav nepieciešams.

Sejas kopšanas baušļi

Lai saglabātu un uzturētu ādas kvalitāti, D. Brante uzskaita sejas kopšanas ABC, kas jāievēro, lai tā nemainīgi izskatītos mirdzoša un svaiga pat drūmākajās un lietainākajās dienās, jo tikai regulāri un ilgtermiņā gādājot par to, ir iespējams sasniegt labus rezultātus un veselīgu izskatu.

Pirmkārt, ir jāatceras par regulāru sejas attīrīšanu. Tas ir pamatu pamats visā sejas kopšanā, jo, kā norāda D. Brante, «pat vislabākais krēms nesniegs cerēto, ja āda nebūs attīrīta». Otrkārt, «ikdienas kopšanā jāizmanto līdzekļi atbilstoši vecumam, sejas ādas tipam un problēmai», lai sasniegtu maksimāli labu rezultātu un nekaitētu sejas ādai ar nepiemērotu līdzekļu lietošanu. Treškārt, svaigs gaiss un veselīgs, sabalansēts uzturs. «Āda ir iekšējo procesu indikators, kas labi atspoguļo mūsu ēšanas paradumus un dienas režīmu.» Ņemot vērā, ka āda ir mūsu vielmaiņas spogulis, kas izskatās tā, kā mēs ēdam, ir jāizvairās no ēdieniem un produktiem, kas nelabvēlīgi ietekmē ādu, radot izsitumus, sausumu vai cita veida nelabvēlīgu ietekmi. Un visbeidzot, ceturtkārt, bauslis, ko ļoti daudzas sievietes aizmirst vai ignorē ikdienas skaistumkopšanā, – mērenība. Nevajadzētu pārspīlēt ar kopšanas līdzekļu daudzumu, procedūru izvēli un biežumu, jo lielos daudzumos var kaitēt pat vislabākās lietas.

***

NO KĀ JĀIZVAIRĀS

• Ir maldinošs uzskats, ka vecums ir tas, kas negatīvi ietekmē ādu, padarot to krunkainu un neveselīgu. Patiesība ir tāda, ka āda izskatās tā, kā mēs rūpējamies par sevi, tāpēc, lai neļautu ādai priekšlaikus novecot, ir jāņem vērā pāris noderīgi padomi, kas ietekmēs ne tikai ādas stāvokli, bet arī dzīves un kopējās pašsajūtas kvalitāti.

• Divi galvenie sejas ādas biedi ir smēķēšana un saule. Nikotīns sašaurina asinsvadus un samazina skābekļa plūsmu līdz ādai, bet UV stari kairina sejas ādu un veicina tās priekšlaicīgu novecošanu. Tāpēc, ja ir vēlme izvairīties no pelēcīgas sejas krāsas un krunciņām, kas sāpīgi iezīmē pāris liekus gadus, nav ieteicams smēķēt un ilgstoši uzturēties saulē.

• Lai gan šķietami nekaitīgi, tomēr arī no skaistumkopšanas procedūru pārspīlēšanas būtu jāizvairās, jo vecajā teicienā – kas par daudz, tas par skādi – slēpjas liela daļa patiesības. Pārspīlējot ar skaistumkopšanas procedūru vai produktu izmantošanas daudzumu, pastāv iespēja panākt ne tik lieliskus rezultātus. Piemērs ir augļskābju procedūras, kas mūsdienās ir populāras un pieprasītas. Lai gan tās sniedz tūlītēju rezultātu, lietojot tās vairāk par noteikto kursu, āda var kļūt pelēka.

• Lai nepakļautu ādu papildu stresam, nevajag to berzt un vilkt, jo jāņem vērā, ka āda ik dienas cieš no agresīviem faktoriem, tāpēc papildu spriedze tai nav vajadzīga.

DACE BRANTE iesaka

• Mājās vienkārši pagatavojama atjaunojoša sejas maska, kas īpaši labi noder ziemas periodā, – saspaidīta avokado putriņa. Tā kā auglis ir bagāts ar B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu un minerālvielām, tas lieliski pabaros ādu un sniegs tai atpūtušos un svaigu izskatu.

• Ja āda īpaši cieš no aukstuma un sausuma – ir apsārtusi, lobās un tai ir velkoša sajūta, nakts krēma vietā uz nakti var likt veikalā nopērkamu avokado eļļu.

• Sejas ādu nevajadzētu mazgāt ar ziepēm, kas paredzētas roku mazgāšanai.

• Krēmus ar aizsargfiltru jeb SPF ir ieteicams lietot arī ziemā.

Vasaras mēnešos 50 SPF, ziemā – 20, 30 SPF.

• Ja sejas attīrīšanā un mazgāšanā tiek izmantoti micelārie ūdeņi, toniks nav vajadzīgs.