Lietas, kas palīdz nenovecot

© Scanpix

Pareizi lietota kosmētika, uztura bagātinātāji, procedūras – tas vēl nav viss, kas vajadzīgs, lai cilvēks varētu justies un izskatīties jaunāks.

Pretošanās vecumam, cīņa ar grumbām un pagurumu sokas labāk, ja izdodas atteikties no dažiem ikdienišķiem, šķietami nekaitīgiem ieradumiem.

• Nerosīties līdz vēlai naktij. Daudzi aizņemti cilvēki, jo sevišķi sievietes, vakarā cenšas padarīt visus iespējamos mājasdarbus, kas ievelkas pāri pusnaktij. Nepietiekama izgulēšanās veicina paaugstinātu asinsspiedienu, diabētu, aptaukošanos, nemaz nerunājot par to, ka pastāvīgi neizgulējies cilvēks izskatās noguris, izmocīts un vecāks par saviem gadiem. Padariet normālu izgulēšanos par savu prioritāti, tas ir daudz svarīgāk nekā perfekti uzkopt māju vai izgludināt veļu.

• Neaizrauties ar saldumiem. Pētnieki gūst arvien vairāk apstiprinājumu hipotēzei, ka tas veicina grumbu veidošanos un sliktu sejas krāsu, jo asinīs nonākušais cukurs saistās ar olbaltumvielām un veido nevēlamus savienojumus, kas bojā kolagēnu un elastīnu – vielas, kas nodrošina ādas tvirtumu un elastību. Nav pilnīgi jāatsakās no cukura, tomēr var samazināt to cukura daudzumu, ko pievieno ēdieniem un dzērieniem.

• Nestresot. Vieglāk pateikt, nekā izdarīt, bet fakts paliek fakts: ja cilvēks stresā pavada vairāk laika nekā normālā un līdzsvarotā stāvoklī, tas nāk par sliktu arī izskatam. Organisms pastiprināti izsviež asinsritē stresa hormonus, kas paaugstina asinsspiedienu un nomāc imunitāti. Ir hipotēze, ka stresa ietekmē sliktāk darbojas tieši tie smadzeņu apvidi, kas atbildīgi par mācīšanos, atmiņu un garastāvokli – tas jau pats par sevi liek justies vecākam. Cīnīties ar stresu palīdz racionāla dienas plānošana, maksimāli paredzot arī iespējamos šķēršļus un izdomājot plānu B. Ir vērts apgūt arī speciālas stresa mazināšanas tehnikas, piemēram, dziļo elpošanu.

• Nebojāt dzirdi ar austiņām. Daudzi cilvēki nepārtraukti klausās mūziku, ziņas, sporta spēļu translācijas un nešķiras no austiņām ne uz ielas, ne mājās, pat darbā. Atskaņotājierīces ir ļoti jaudīgas. Lai kaitētu dzirdei, pietiek regulāri pārsniegt 70 decibelu robežu. Dzirde pasliktinās lēnām, bet neatlaidīgi, nākas sarunu biedriem visu laiku kaut ko pārjautāt, un gribot negribot jājūtas kā pakurlam deviņdesmitgadniekam. Jācenšas visu klausīties minimālajā iespējamā skaļumā.

• Nepiemirst senos draugus. Skolas un studiju gados ar draugiem esam kopā priekos un bēdās. Vēlāk katram ir sava dzīve, darbs, ģimene, pienākumi un laika draugiem atliek pavisam maz. Kad bērni paaugušies un darbā sasniegta zināma stabilitāte, ir vērts apzināti un mērķtiecīgi kopt savas attiecības ar jaunības dienu draugiem. Viņi ir tie, kas jums liek atkal justies jauniem. Ja arī aizņemtības dēļ ne vienmēr iznāk tikties klātienē, var sazināties sociālajos tīklos – arī tas ir vienojoši.

• Ēst vairāk augļu un dārzeņu. Svaigi augļi un dārzeņi, kas bagāti ar antioksidantiem, palīdz cilvēkam ilgāk justies un izskatīties jaunam. Taču antioksidanti saglabā savu aktivitāti tikai pāris stundas pēc to uzņemšanas ar uzturu. Tāpēc nepietiek dažas reizes nedēļā apēst pa kādam auglim un uzskatīt, ka plāns izpildīts. Lai iegūtu antioksidatīvo efektu, tie jāēd katrā ēdienreizē. Der apēst 100 g svaigu augļu vai dārzeņu pat piecas reizes dienā.

• Pareizi izvēlēties taukvielas. Baidoties no liekā svara, daļa cilvēku, īpaši sievietes, izvēlas produktus, kas nesatur taukus. Ierobežot piesātināto tauku un transtauku uzņemšanu ir pareizs solis, kas nāk par labu sirds un asinsvadu veselībai. Bet nereti no ēdienkartes kā pārāk barojošas tiek svītrotas arī treknās zivis, rieksti, olīvu eļļa, līdz ar to organisms paliek arī bez vērtīgajiem nepiesātinātajiem taukiem, kas vajadzīgi smadzenēm, sirdij, asinsvadiem, kauliem, locītavām, ādai u.c. Aptuveni trešdaļai uzņemto kaloriju jānāk no taukiem, pārējām – no citām uzturvielu grupām.

• Neatteikties no seksa. Cilvēkiem ar aktīvu dzimumdzīvi ir spēcīgāka imūnsistēma, viņi retāk cieš sāpes, ir mazāk pakļauti stresa iedarbībai. Pētniekiem izdevies aprēķināt, ka cilvēki, kuriem ir regulārs sekss, mēdz izskatīties pat par 12 gadiem jaunāki, nekā ir patiesībā.

Svarīgākais