Ja apetīte satrakojusies

© Scanpix

Gan uztura speciālisti, gan tie, kuri cenšas tikt vaļā no liekā svara, zina, cik bieži labais nodoms mainīt savus ēšanas paradumus un uzņemt mazāk kaloriju pēc dažām dienām tiek atmests.

Viegli jau ir pateikt – ēd mazāk, bet ko lai dara, ja apetīte kļūst neiegrožojama? Ir izdomāts diezgan daudz paņēmienu, kas var palīdzēt atgūt kontroli pār savu ēstgribu. Iespējams, kāds no tiem noderēs arī jums.

Sākt ēdienreizi ar glāzi ūdens, lai kuņģis jau būtu daļēji piepildīts. Daudzi tievētāji ir pārliecinājušies, ka tas ļauj samazināt apēstā ēdiena daudzumu. Paradums dzert ūdeni turklāt ir veselīgs pats par sevi.

Pārstrukturēt savas maltītes, lai aptuveni 80% no diennakts uztura tiktu apēsts brokastīs un pusdienās, nevis vakariņās. Lieliski, ja divu vai trīs apjomīgu ēdienreižu vietā var ieturēt 5 – 6 maltītes ar nelielām ēdiena porcijām.

Atradināties ēst pie datora, televizora vai lasīšanas laikā, jo, šādi apvienojot divas darbības, smadzenes ir spiestas sadalīt uzmanību un sliktāk kontrolē ēšanas procesu un sāta sajūtu. Kādā eksperimentā noskaidrojies, ka, cilvēks, kurš ēdot skatās aizraujošu filmu, notiesā gandrīz divreiz vairāk ēdiena nekā tas, kurš maltītes laikā nenodarbojas ar blakuslietām.

Ēst produktus, kuri satur balastvielas, piemēram, rupjmaizi, kliju maizi, pilngraudu pārslas, pupas, zirņus, ābolus, žāvētus augļus u.c. Tie rada noturīgu sāta sajūtu, tā ka ir vieglāk sagaidīt nākamo ēdienreizi. Arī tad, ja pēkšņi ļoti sagribas ēst starp ēdienreizēm, var apēst mazu rudzu maizes šķēlīti.

Paēst pirms iešanas uz pārtikas veikalu, jo ir pierādīts, ka izsalcis cilvēks nopērk vairāk produktu, nekā viņam patiesībā vajag, un rezultātā arī vairāk apēd. Parādās papildu aizbildinājums: ēdienu taču nedrīkst laist zudumā.

Vakarā kārtīgi iztīrīt zobus – tas, protams, jādara visiem, bet jo sevišķi rūpīgi un centīgi tīrīt un diegot zobus vajadzētu tiem, kuri zina, ka naktī gribēsies lavīties pie ledusskapja kaut ko uzkost. Varbūt viņus atturēs tas, ka žēl sabojāt savu pūliņu rezultātu. Zināma nozīme tiek piešķirta arī nosacījuma refleksam, ka zobus parasti tīra pēc ēšanas: pastāv uzskats, ka tad organisms attiecīgi noskaņojas uz domu, ka ir paēdis.

Izmēģināt masāžu: pāris minūtes ar vidējā pirksta spilventiņu izdarīt vieglu spiedienu uz punktu, kas atrodas starp degunu un augšlūpu.

Iemācīties ēst lēnāk, rūpīgi sakošļājot katru kumosu. Vislabāk, ja maltīti var ieturēt mierīgā atmosfērā, sēžot pie galda un izmantojot galda piederumus. Pēc katra kumosa karoti vai dakšiņu un nazi atliek malā, līdz kumoss ir sakošļāts un norīts. No galda ieteicams celties brīdī, kad vēl varētu ieēst kādu kumosu, jo sāta sajūta neiestājas acumirklī, bet tikai kādu laiku pēc tam, kad maltīte pabeigta. Nav vēlams ēst, stāvot kājās, ejot pa ielu vai sēžot mašīnā.

Ieklausīties savā organismā, lai saprastu, kādi produkti un paradumi stimulē ēstgribu un kādi to samazina. Piemēram, tiek apgalvots, ka ēstgribu veicina asas garšvielas un kafija, taču ir pietiekami daudz cilvēku, kuriem šādu efektu nenovēro. Daļa cilvēku uzskata, ka pirms ēšanas nevajag pastaigāties, jo tas uzkurinot apetīti, kamēr citi atzīst, ka tas viņu ēstgribu īpaši neietekmē.

Izmēģināt nekaitīgus tautas līdzekļus ēstgribas samazināšanai un vielmaiņas aktivizēšanai. Piemēram, pirms ēšanas izdzert glāzi ūdens, kam pievienotas divas tējkarotes ābolu etiķa, vai pusglāzi seleriju zaļumu novārījuma, kas pagatavots, uz 20 gramiem sasmalcinātu zaļumu ņemot glāzi ūdens un vārot 15 minūtes. Izmanto arī linsēklu eļļu, klijas, ķiplokus u.c.

***

Lai radikāli atrisinātu pārmērīgās ēstgribas problēmu, beidzot saņemties un aiziet pie uztura speciālista. Bieži vien nekontrolējama, ļoti liela ēstgriba signalizē, ka organismam trūkst kādas būtiskas uzturvielas. Izveidojot pilnvērtīgu, sabalansētu un konkrētā cilvēka kaloriju patēriņam atbilstošu ēdienkarti, vairs nav jādomā, kā apmānīt savu ķermeni un pieklusināt apetīti.

Svarīgākais