6 vienkārši veidi, kā pretoties vīrusiem

Tu vari mazgāt rokas desmitiem reižu dienā un iet ar līkumu ikvienam, kurš šķauda vai klepo, tomēr nav iespējams pilnīgi izvairīties no saskares ar elpceļu vīrusiem, kad sākusies to aktivitātes sezona.

Slimību izraisītāji ir visur, tāpēc, lai mēs paliktu sveiki un veseli, ir jādomā par to, kā stiprināt organismu, lai satikšanās ar vīrusiem nekļūtu liktenīga.

Ej uz masāžu

Pirmajā brīdī liekas – kāds gan masāžai sakars ar vīrusiem, taču izrādās, ka masāža palīdz pazemināt stresa hormona kortizola līmeni, kurš grauj šūnas, kas rūpējas par organisma imunitāti. Masāža arī stimulē šo šūnu aktivitāti, un organisma aizsardzība kļūst labāka. Pat 20 minūšu masāžai, kas veikta vienreiz nedēļā, jau ir zināms efekts. Var doties pie profesionāla masiera vai apgūt vienkāršus masāžas paņēmienus patstāvīgi, norīvēties ar rupju linu dvieli vai izmantot dažādas masāžas ierīces, kas nopērkamas veikalos.

Lieto C un E vitamīnus

Zināms, ka C vitamīns jālieto, lai tiktu galā ar saaukstēšanos, bet izrādās, ka efekts ir vēl labāks, ja saņemam arī pietiekamu daudzumu E vitamīna, jo tas palīdz baltajiem asinsķermenīšiem sekmīgāk cīnīties ar infekciju. Tikai jāatceras, ka E vitamīna pārdozēšana ir bīstama, tādēļ, lietojot aptiekā pirktos šā vitamīna preparātus, jāievēro norādītās devas. E vitamīns var būt iekļauts arī vitamīnu kompleksā, to var uzņemt arī, ēdot mandeles, zemesriekstus, saulespuķu sēkliņas u.c.

Smejies!

Arī tam ir zinātnisks pamats: smiekli palīdz samazināt stresa hormona kortizola līmeni un atbrīvo labsajūtas vielas – endorfīnus, un tas aktivizē šūnas, kuras gādā par organisma imunitāti. Pavadi laiku kopā ar cilvēkiem, kuru humora izjūta saskan ar tavējo, vai sameklē smieklīgus videoierakstus internetā. Ja nezini, par ko smieties, pavaicā bērnudārza vecuma bērniem. Pētījumos ASV aprēķināts, ka mazuļi vienā dienā atrod ap 300 lietu, par ko pasmieties, kamēr pieaugušie vidēji smejas tikai 17 reizes dienā, turklāt ir aizdomas, ka mēs smejamies mazāk par amerikāņiem...

Nodarbojies ar dejošanu

Imūnsistēmas aktivitāti veicina arī parasta vingrošana, taču visvairāk vēlama ir tieši tāda nodarbe, kur iesaistīts gan ķermenis, gan prāts, un tāda ir dejošana, tā samazina stresu un ceļ endorfīnu līmeni, savukārt populāras deju mūzikas klausīšanās veicina imūnglobulīna A līmeņa paaugstināšanos (tas ir asinīs, siekalās un citos ķermeņa šķidrumos), kurš palīdz iznīcināt organismā iekļuvušos vīrusus.

Atļaujies vairāk seksa

Cilvēkiem, kuriem ir sekss vienu vai divas reizes nedēļā, imūnglobulīna A līmenis ir par 30 procentiem augstāks nekā tiem, kam dzimumdzīve ir retāk. Seksa laikā atbrīvojas opioīdu peptīdi – vielas, kas uzlabo garastāvokli un aktivizē imūnsistēmu. Tam nav obligāti jābūt vētrainam seksam, arī vienkārši glāsti dod savu ieguldījumu saaukstēšanās profilaksei.

Ēd pretvīrusu produktus

Zaļā tēja un tumšā šokolāde ir plaši pazīstama ar antioksidantiem, kas palīdz organismam cīnīties ar slimību izraisītājiem. Šim nolūkam noder arī šitakē sēnes, svaigi augļi, dārzeņi un zaļumi, kā arī iecienītie vīrusu atbaidītāji – ķiploki.

Svarīgākais