Bērns sācis klepot

© Scanpix

Mūsu klimatā laikam gan nevienam nav pārsteigums, ja kādu dienu bērns atgriežas no skolas vai bērnudārza saaukstējies un, lūk, klepus klāt. Arī pieaugušajiem bieži vien neklājas labāk. Taču pret bērnu veselību vecāku attieksmei jābūt īpaši vērīgai.

Bērniem elpceļi vēl attīstās, tie ir īsāki nekā pieaugušajiem, slimību izraisītāji vieglāk nonāk uz gļotādām, un infekcija virzās uz priekšu straujāk – iesnām, kakla sāpēm un aizsmakumam drīz vien seko klepus, un lieta var nonākt līdz bronhu un plaušu iekaisumam.

Jāpamana laikus

Bērns, jo sevišķi, ja viņš vēl mazs, ne vienmēr spēj pastāstīt, kas viņam sāp vai traucē. Par to, ka varētu sākties elpceļu problēmas, nereti liecina ēstgribas pasliktināšanās, nogurums, garastāvokļa izmaiņas, niķošanās, vaigu piesarkums vai acu apsārtums. Slimības sākums būtu jāpamana laikus, lai augšējo elpceļu problēmām nepievienotos arī apakšējo elpceļu kaites. Laikus sākot rīkoties, ir lielākas izredzes, ka varēs iztikt bez medikamentu smagās artilērijas. Ja nav dziļāku elpceļu iekaisumu, ķermeņa temperatūra nav paaugstināta, kā arī nenovēro nekādas blakusslimības, tad pret klepu vajadzētu lietot efektīvus ārstniecības augu līdzekļus, neķeroties pie stiprākas iedarbības preparātiem.

Kāpēc rodas klepus

Kā zināms, klepus ir aizsargreakcija pret vīrusiem, baktērijām, kādu gļotu sabiezējumu vai svešķermeni, ko organisms cenšas ar spēcīgu gaisa plūsmu izvadīt laukā. Klepojot vispirms notiek dziļa ieelpa un tai seko ļoti strauja izelpa. No šāda viedokļa raugoties, klepu nevajag nomākt vai aizturēt, jo tas dara vajadzīgu darbu. Te vairāk ir runa par tā saucamo mitro jeb produktīvo klepu, kas ir saistīts ar krēpu atdalīšanos un palīdz elpceļiem attīrīties. Taču klepus var būt arī sauss, rejošs, lēkmjveidīgs un ļoti mokošs, reizēm tas neļauj naktī gulēt un pat izraisa vemšanu. Tā kā klepus nav reta parādība, cilvēks jau bieži vien spēj pats izvērtēt tā raksturu gan sev, gan bērniem.

Miers un mājīgums

Ja bērnam ir klepus, viņam jānodrošina mierīga un mājīga vide, lai mazais ātrāk atveseļotos. Daži pētījumi liecina, ka klepu var provocēt skaļš troksnis, spilgta gaisma un citi ārēji kairinātāji. Ļoti nelabvēlīgi iedarbojas sauss un karsts gaiss, bet bieži vien māmiņas un vecmāmiņas, cenšoties turēt saaukstējušos bērnu siltumā, pārcenšas un aizmirst, ka telpas ir labi jāvēdina un gaiss vajadzības gadījumā jāmitrina. Svarīgi ir dot bērnam dzert daudz šķidruma. Ja viņam ir paaugstināta temperatūra, apgrūtināta elpošana, klepus ir ļoti mokošs vai traucē gulēt naktīs, tad vajadzētu domāt par ārsta apmeklējumu vai vismaz sazināties ar ārstu.

Talkā nāk ārstniecības augu preparāti

Daba, kas radījusi mūsu nemīlīgos laika apstākļus, vienlaikus ir gādājusi arī par vērtīgiem ārstniecības augiem, kas palīdz cīnīties ar klepu un citām veselības problēmām. Tajos ir bagātīgs aktīvo vielu sastāvs. Domājams, ka nu jau visiem Latvijas iedzīvotājiem ir pazīstami dabas vielu produkti, ko ražo SIA Silvanols. To vidū ir arī līdzekļi pret visiem klepus veidiem. Piemēram, sausa klepus ārstēšanai domāts balzams Larosan, bet produktīva klepus gadījumā lietojams balzams Bronhosan, savukārt Pectosan100 piemērots gan sausam, gan produktīvam, gan spastiskam klepum, to var lietot arī situācijā, kad cilvēkam grūti saprast, kurš no klepus veidiem tas ir. Šajos balzamos dabīga ir gan pamatne, gan aktīvās vielas, kas iegūtas no ārstniecības augiem. Elpceļu veselībai domāto produktu klāstam piepulcējies arī Bronhosil – dabīgs sīrups, kura sastāvā ir lakricas un ceļtekas ekstrakti, kas atvieglo atklepošanu un stiprina imunitāti, savukārt anīsa ekstrakts rada nelabvēlīgu vidi baktēriju attīstībai augšējos elpceļos. Bronhosil satur arī cidoniju sulu un priežu mizu ekstraktu. To var lietot gan bērni, sākot no divu gadu vecuma, gan pieaugušie. Produkts īpaši ieteicams saaukstēšanās periodā. 

Dažādi augi, kas palīdz pret klepu:

Efeja. Ložņājošs vai kāpelējošs krūms, kas aug ēnainos platlapju un jauktu koku mežos, audzē arī daiļdārzos. Jau kopš seniem laikiem tiek lietota pret dažādiem elpceļu iekaisumiem. Piemīt spazmolītiska un pretiekaisuma iedarbība, veicina atkrēpošanu, efektīva pret visiem klepus veidiem.

Mārsils. Sastopams saulainos meža klajumos un pakalnos, piesaista skatu ar saviem mazajiem violeti rožainajiem ziediņiem. Pazīstams arī kā garšaugs un dekoratīvs augs.

To izmanto dažādu elpceļu slimību ārstēšanai, piemīt antiseptiska, pretsāpju, nomierinoša iedarbība.

Priežu pumpuri. Bieži izmantoti pretklepus līdzekļos, veicina atklepošanu, mazina iekaisumu un spazmas. Lieto arī inhalāciju un vannu sagatavošanai.

Priežu mizas. Priežu mizu ekstraktam piemīt spēcīgas pretiekaisuma, baktericīdas, bronholītiskas un imūnsistēmu stimulējošas īpašības. Tas pasargā asinsvadus no apkārtējās vides radītās kaitīgās ietekmes, atjauno kolagēna slāni asinsvadu sieniņās, tādējādi stiprinot tās. Piemīt asinsspiedienu pazeminošas īpašības, tādējādi paplašinot sašaurinātos asinsvadus un uzlabojot asinsriti.

Lakrica. Lakricas saknes ūdens ekstraktam raksturīga pretiekaisuma iedarbība un imunitāti stimulējošas īpašības. Tas veicina atkrēpošanu, mazina nepatīkamas sajūtas kaklā, šķidrina gļotas un efektīvi iedarbojas sausa klepus gadījumā.

Anīss. Anīsa augļu ūdens ekstrakts apveltīts ar spazmolītiskām, pretiekaisuma un atkrēpošanu veicinošām īpašībām. Palīdz šķidrināt un izvadīt bronhu sekrētu.

Deviņvīru spēks. Aug saulainās krastmalās, ceļmalās, mežmalās, atmatās u.c. Viens no vissenāk pazīstamajiem ārstniecības augiem, ko cita starpā lieto arī pret aizsmakumu, klepus mīkstināšanai, iekaisuma mazināšanai, sāpju atvieglošanai.

Liepa. Liepziedi ir labi pazīstams līdzeklis saaukstēšanās gadījumā, viens no senākajiem sviedrēšanas līdzekļiem, kas palīdz arī pret klepu, iesnām, elpceļu gļotādas iekaisumiem. Līdzekļiem, kas gatavoti no liepziediem, piemīt baktericīda, spazmolītiska, pretiekaisuma un sāpes remdējoša iedarbība.

Ceļteka. Visiem zināms pirmās palīdzības līdzeklis brūču un nobrāzumu gadījumā, ja nekā cita nav pa rokai. Lietojums ļoti daudzveidīgs, piemīt antiseptiska, pretmikrobu, spazmolītiska iedarbība, spēja sašķidrināt gļotas un sekmēt atklepošanu. Ceļtekas lapu ekstrakts arī nomierina kairinātu kuņģi un regulē gremošanas procesu.

Dzērvenes. Bagātas ar organiskajām skābēm, minerālvielām, vitamīniem, fitoncīdiem, piemīt pretmikrobu aktivitāte. Izmanto pret klepu (nereti kopā ar medu), angīnu, iesnām, galvassāpēm u.c.

Japānas krūmcidonijas (henomeles). Bagātas ar C vitamīnu, pektīnvielām, miecvielām un organiskām skābēm. Palīdz izvadīt no organisma toksīnus. Cidoniju sulai piemīt vispārspēcinošas, antibakteriālas un antiseptiskas īpašības. Sulai ir labvēlīga iedarbība uz gremošanas un sirds un asinsvadu sistēmu, uzlabo garastāvokli, mazina galvassāpes. Cidoniju sulu iesaka lietot elpceļu slimību gadījumos.

Piparmētras. Tām piemīt spazmolītiska, sāpes remdinoša, nomierinoša un antiseptiska iedarbība.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

Svarīgākais