Vai lietot uztura bagātinātājus

Gan sabiedrības, gan mediķu domas par šo jautājumu dalās. Vieni kategoriski iesaka ēst pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu un ar bagātinātājiem neniekoties, citi uzskata, ka mūsdienu pārtikas produkti ne vienmēr spēj nodrošināt visu vajadzīgo, tāpēc uztura bagātināšana ir dzīves nepieciešamība.

Dabūjami gan pavisam nedzirdēti, gan laika pārbaudi izturējuši preparāti, daļa no tiem savu efektivitāti apliecinājuši arī klīniskos pētījumos. Izvēle tomēr ir katra paša rokās.

Caurskatot savu ēdienkarti

Ja visas organismam vajadzīgās vielas cilvēks uzņem ar pilnvērtīgu uzturu – tas ir ideāli. Dzīvē bieži notiek citādi, jo nav laika īpaši plānot ēdienkarti, meklēt informāciju par produktu sastāvu un enerģētisko vērtību. Daudzi ēd to, kas ātrāk pagatavojams, atsakās no produktiem, kuri negaršo vienam vai otram ģimenes loceklim. Organismā veidojas noteiktu uzturvielu trūkums, un ar laiku var sākties veselības problēmas, piemēram, fluora trūkums rada kariesu, dzelzs, B12vitamīna un folskābes deficīts var novest pie mazasinības, bet omega – 3 taukskābju nepietiekamība veicina aterosklerozes attīstību. Ir vērts izanalizēt, ko mēs ēdam, un centieties saprast, kādas vielas organisms saņem par maz. Lai par to varētu spriest, vajag iepazīties ar vitamīnu un minerālvielu saturu dažādos produktos un to ieteicamajām dienas devām. Vislabāk būtu šos jautājumus izspriest kopā ar ārstu.

Jāzina, ko vēlas

Uztura bagātinātājus lieto ar noteiktu mērķi, nevis tāpat vien vai tāpēc, ka tos lieto paziņas. Jāzina, ko mēs vēlamies panākt: stiprināt imunitāti, uzlabot ādas, matu un nagu stāvokli, rūpēties par sirds un asinsvadu slimību profilaksi, stiprināt kaulus un muskuļus utt. Uztura bagātinātāji var saturēt vienu vai vairākas sastāvdaļas: vitamīnus, minerālvielas, mikroorganismus, augu un dzīvnieku valsts produktus. Sastāvam jābūt norādītam uz iesaiņojuma. Vislabāk šādus preparātus iegādāties aptiekās, kur parasti var atrast vairākus uztura bagātinātāju veidus, kas der izraudzītajam nolūkam. Piesardzīgi jāvērtē preparāti, ko pārdod internetā vai ko piedāvā individuāli izplatītāji. Ja līdzekļi atļauj, priekšroku var dot produktiem no dabas vielām.

Bez liekas pašdarbības

Protams, uztura bagātinātāji nav zāles, bet tas nenozīmē, ka var neievērot lietošanas instrukciju. Tie ir jālieto kursa veidā, ņemot vērā ražotāja vai ārsta norādījumus par dozēšanu, kursa ilgumu u.c. Devas nevajag patvaļīgi palielināt, cerot, ka tad efekts iestāsies ātrāk. Tas, gluži otrādi, var nākt par sliktu. Tāpat arī nav prāta darbs vienlaikus lietot vairākus uztura bagātinātājus, kuri satur vienas un tās pašas vielas. Nevajag ignorēt ražotāja norādes par to, vai preparāts lietojams pirms ēšanas, pēc tās vai ēšanas laikā, ka tas sajaucams ar noteiktu ūdens daudzumu vai arī ūdens jāuzdzer. Tas var likties mazsvarīgi, bet šie ieteikumi domāti, lai varētu sasniegt maksimāli labu rezultātu.

Uzturu iesaka bagātināt, ja:

• cilvēks ikdienā ēd vienveidīgi;

• tuvākajā laikā gaidāma paaugstināta fiziska vai garīga slodze (sporta sacensības, eksāmeni u.c.);

• cilvēks nepanes atsevišķus produktus (zivis, zemenes utt.) vai arī cieš no gremošanas trakta problēmām, kas traucē barības vielu izmantošanu organismā;

• sieviete gaida bērniņu vai baro ar krūti (abos šajos gadījumos uztura bagātinātāji jāizvēlas tikai ar ārsta ziņu);

• cilvēks ir veģetārietis (visbiežāk papildus vajadzīgs B12 vitamīns un dzelzs);

• jāstiprina imūnsistēma pēc pārciestas slimības;

• uzturā retāk nekā 2–3 reizes nedēļā ir zivis, kam būtu jānodrošina pietiekama omega – 3 taukskābju uzņemšana;

• pienācis laiks rūpēties par osteoporozes profilaksi, papildus uzņemot kalciju.

Svarīgākais