Annas Rozītes pirts burvība 2. sērija

© F64

Balto pirti apmeklē Anna Rozīte un Mārtiņs Kozlovskis un noskaidro, vai pirts ir ilgtermiņa ieguldījums veselībā.

No janvāra Anna ar Mārtiņu apmeklējuši pirti jau sešas reizes (apmeklējums reizi nedēļā) un profesionāla pirtnieka gādībā uzlabo gan mentālo, gan fizisko pašsajūtu. Ņemot vērā, ka salīdzinoši nesen – pirms sešiem mēnešiem – Anna ar Mārtiņu kļuvuši par vecākiem meitiņai Emīlijai, viens no eksperimenta galvenajiem uzdevumiem ir dot Annai vitalitāti un dzīves sparu, jo bērniņa audzināšana ir nopietns uzdevums, kas prasa ne mazums pūļu.

3 Bioenerģētiskā masāža

Ņemot vērā Annas vēlmi sakārtot ne tikai fizisko, bet arī emocionālo labsajūtu, viņa apmeklēja bioenerģētisko masāža, ko Baltajā pirtī veic sertificēta masiere Eva Hofmane. Tēma par prāta un ķermeņa nedalāmību ir kļuvusi aktuāla – ir daudz teoriju un dažādu uzskatu par ķermeni, dvēseli, cilvēka emocionālo un fizisko pasauļu trauslajām savienošanās līnijām, tikpat daudz ir viedokļu, kam katrs tic un kāpēc tic. Pirtošanās ir viens no veidiem, kā sakārtot prātu, ķermenī līdz ar karstuma un aukstuma kontrastu ielaižot arī jaunas vēsmas. Pēc pirts apmeklējuma šā efekta nostiprināšanai labi var noderēt arī enerģētiskā masāža – lai ķermenis tiek līdzi prāta noteiktajam tempam.

Bioenerģētiskā masāža ir garīgs un fizisks rituāls, to izmanto ķermeņa sakārtošanai, attīrīšanai un gara dziedināšanai. Ar masāžas palīdzību ķermeni un garu atbrīvo no fiziska un psihiska saspīlējuma. Masāžā ņemtas vērā Austrumu medicīnas gudrības: tajā apvienotas divas japāņu dziedniecības metodes – jumeiho un reiki –, kas savstarpēji viena otru papildina un veicina labu veselību un labsajūtu. Masāža izlabo dažādus mugurkaula defektus, asinsrites traucējumus un muskulatūras un locītavu sasprindzinājumu, kā arī palīdz mentāli – atjauno enerģijas plūsmu ķermenī, izlīdzina auru un sabalansē enerģiju septiņās galvenajās čakrās.

4 Ķermeņa ietīšana un izkarsēšana

Ķermeņa ietīšanas un izkarsēšanas procedūra veicina izteiktu ķermeņa silueta veidošanos. Karstuma ietekmē paātrinās organisma vielmaiņas procesi, tāpēc Baltajā pirtī piedāvā ķermeņa ietīšanas procedūru ar Contour Mineral kosmētikas līniju. Savdabīgākais, ko sieviete piedzīvo procedūras laikā, ir aļģes, ar kurām ķermenis ieziests un ietīts kosmētikas plēvē, tad jāpakarsējas pirtiņā. Pēc izsildīšanās ķermeni ieziež ar speciālu eļļu liftinga efektam.

5 Figūras nostiprināšana

Pirts apmeklējuma reizēs īpaši veicināts process, kas nostiprinātu figūru. Pirts ir labākā fizkultūra ādai, jo karstuma un aukstuma mijiedarbībā tā tiek savilkta un, ja tas notiek regulāri, āda pati sev nodrošina mitrināšanu, kas attālina novecošanos. Ādu labvēlīgi ietekmē ūdens procedūras, jo tās atver poras, kas veicina labāku šlakvielu izvadi no organisma. Pirts reizēs izmantota kanēļa eļļa, ar kuru katru reizi Annu ierīvēja. Kanēli pirts skaistumkopšanā uzskata par efektīvu pretcelulīta līdzekli. Pēc kanēļa eļļas Annas ķermeni ierīvēja ar pašdarinātu skrubi, kura sastāvā ir malta kukurūza un auzu pārslas ar kokosriekstu skaidiņām ar nelielu devu ēterisko eļļu. Pēršanās procesam šajās reizēs izvēlēti skuju koki (nelielas priežu zaru slotiņas, kurām ir garas skujas – tās darbojas kā mīksta un smaga vālīte. Tas nozīmē, ka dziļākie audu slāņi – līdz kaulam – saņem vibrāciju masāžu). Skujkoku izmantošana pirtī ir dabiska adatu terapija, kas uzlabo asinsriti. Pirtī nevajadzētu baidīties no lielajām skujām, jo pareizi sagatavota priedes pirtsslota ir maiga. Pirms lietošanas slotas izmērcē karstā ūdenī, lai tās kļūtu mīkstākas. Priede ir dzīvības, miera un gara koks, kas labvēlīgi ietekmē cilvēku. Ieelpojot priežu aromātu, attīrās organisms. Kubikcentimetrs priežu skuju izdala līdz 6000 negatīvi lādētu jonu, tāpēc gaiss gan priežu mežā, gan pirtī ir tīrs. Pēc pirmā pēriena un atvēsināšanas baseinā Annas ķermeni noklāja ar egles zariem, caur kuriem dzen garu (per) ar ozola slotu. Egles ēteriskās eļļas, kas pastiprināti izdalās pēršanas laikā, atvieglo kaitīgo vielu izvadi no organisma. Egles slota pirtī lietojama jebkurā laikā. Enerģētiski egle ir nedaudz skopa – tā dos tikai nepieciešamo minimumu, toties jebkurā laikā, un iedarbība parādās pakāpeniski. Ar egles pirtsslotu ieteicams pērties tiem, kuriem nav pārāk jutīga āda. Pēc pēršanās Annas ķermenis saņēma vēsuma un mundruma devu, ko panāca ar piparmētru eļļu.

6 Uzturs un ūdens

Pirts dienā nav vēlams ēst smagu ēdienu, jo tas tikai pasliktinās pašsajūtu, vēl jo vairāk – ja mērķis ir no svara atbrīvoties, nevis to palielināt. Cilvēkiem, kuri ar pirts palīdzību nolēmuši atbrīvoties arī no pāris liekajiem kilogramiem, iesakām pēc pirts apmeklējuma 4–5 stundas nedzert šķidrumu, jo, lai arī liels daudzums šķidruma izsvīsts, tomēr pēc izkarsēšanās ūdens tiek ņemts tieši no tauku rezervēm, un šie procesi tikai veicinās svara samazināšanos. Tomēr ieteikums nav jāuztver kategoriski, jo svarīgāk par izsvīsto šķidrumu ir nepanākt organisma dehidratāciju, tāpēc, ja pēc pirtošanās jūtamas lielas slāpes – noteikti jāpadzeras.

Nākamais rīts pēc pirts nav jāpavada laiskojoties, bet gan jādodas aktīvi izkustēties: vai nu sporta zālē, vai vislabāk – svaigā gaisā, jo apvienojumā ar iepriekšējā vakara pirtiņu tas veicinās vēl labāku tauku šķelšanos. Svarīgi, lai fiziskās kustības būtu vismaz 40 minūšu ilgas un intensīvas, jo īsas slodzes laikā organisms patērē glikozi, nevis taukus, tātad – ķermeņa formas nesamazinās.

Kas notiek cilvēka ķermenī, kad tas pirtošanās laikā atbrīvojas no liekā svara? Karstumā atslogojas visas organisma izvadsistēmas (nieres, aknas) un caur ādu ar sviedriem izdalās arī sāļi un šlakvielas. Bieži vien kosmētikas nomāktā āda (jo sevišķi dāmām, kuras sevi rūpīgi kopj) ir tik ļoti pieradusi pie pastāvīgas neelpošanas, ka pirmajās reizēs pirtī tā var nesvīst, taču nav pamata satraukumam – pēc pāris reizēm pirtī āda jau būs aklimatizējusies un ļausies karstuma pozitīvajai iedarbībai.

Tomēr nevajadzētu uzskatīt, ka pirts ir brīnumlīdzeklis un, neregulāri to apmeklējot, svars mazināsies pats no sevis. Svara zaudēšanai nepieciešams ieslēgt tādu organisma termoregulācijas mehānismu, kurš nodrošina saistītā ūdens izvadīšanu, t.i., tā ūdens, kurš ar dzeršanu neatjaunojas. Tieši lauku pirts tam ir vispiemērotākā, jo organisms tajā ātrāk uzkarst. Liela nozīme ir arī pēršanās procesam, un par vienām no efektīvākajām uzskata ozola slotas, kuras ir izturīgas un elastīgas. Svara zudums būtu jākontrolē – vienas pirts procedūras laikā tas nedrīkst pārsniegt 2% no ķermeņa svara, jo tad var sākties organisma dehidratācijas process. Ja nosacījumu neievēro, var būt miega un apetītes traucējumi, arī galvassāpes.

SVARĪGI

• Ņemot vērā, ka organisma attīrīšanās periodā tiek uzņemts mazāks kaloriju daudzums, nav vēlams apmeklēt pirti, ja ir minimāla fiziska sagatavotība, jo karstumā var sākties elpas trūkums, galvas reiboņi vai citas nepatīkamas sajūtas.

Annas viedoklis pēc ietīšanas aļģēs

«Kā jau, uzsākot eksperimentu, minēju, mani nekad nav aizrāvusi doma par vienkāršu sēdēšanu pirtī – lai pasākums būtu izdevies un atraktīvs, man patīk sevi nodarbināt, tāpēc šāda neredzēta pieeja pirts procedūrā likās aizraujoša, vēl jo vairāk, sajutu arī aļģu efektu – āda kļuva gan mīkstāka, gan tvirtāka. Ir jūtams, ka meistare, kas veica procedūru, ir aroda lietpratēja.»

Annas iespaidi pēc bioenerģētiskās masāžas

«Šādu procedūru piedzīvoju pirmo reizi mūžā! Nebiju domājusi, ka efekts būs tik jūtams un tūlītējs, proti, ir tāda sajūta, ka masiere paņēmusi dzēšgumiju un izdzēsusi no mana prāta lietas, kas mani uztrauca, jo galva liekas absolūti tīra un ir pārņēmis neaprakstāms miers. Lieliska sajūta, kuru tik svarīgi saņemt kaut vai dažreiz mūsu skrienošajā ikdienā. Noteikti varu paslavēt arī masieri Evu Hofmani, kas veica masāžu – ļoti rūpīga un personiska pieeja.»

Annas iespaidi pēc sešām eksperimenta nedēļām

«Pēc pirmajām pirts apmeklējuma reizēm salds miegs likās kā ekstra, bet tagad pie tā jau esmu tā pieradusi, ka liekas – ja pārstātu apmeklēt pirti, kaut kas iztrūktu manā ikdienā. Nekad nebūtu domājusi, ka ar dabiskiem līdzekļiem (kā aļģes un pašgatavots ķermeņa skrubis) var panākt tik lielisku ādu savelkošu un tonizējošu efektu. Attiecībā uz dietologa ieteikumiem par uzturu – attīrīšanās kūres laikā ēdu visu, ko dietologs saka, izņemot zivis. Speciāli gan nesekoju līdzi, lai man pietiktu olbaltumvielu un citu uzturvielu, bet, kā dietologs saka – organisms visu zina labāk, un es paļaujos uz sajūtām un nesūdzos ne par ko. Līdz šim pirts attīrošo iedarbību vairāk izjūtu fiziski, taču bioenerģētiskā masāža bija līdzsvarojošais elements, lai sakārtotu ne tikai ķermeni, bet arī savas domas un iekšējo pasauli.»

Dietologs Andis BRĒMANIS:

«Cilvēka ķermenis pēc savas būtības ir atklāta bioloģiska sistēma, kura pati spēj regulēt procesus sevī – uzņemt, izmantot, pārstrādāt un izdalīt apkārtējā vidē to, kas tai vairs nav nepieciešams. Attīrošie un izvadorgāni ir zarnu trakts, nieres, plaušas, āda – principā cilvēka galvenais uzdevums ir ar savu dzīvesveidu nelikt šķēršļus šo orgānu darbībai. Tie ir pamatprincipi – lai ir pietiekami uzņemts šķidruma daudzums, ideālā variantā – reizi dienā nodrošināt pastiprinātu svīšanu (fiziskas slodzes veidā) un regulāri apgādāt organismu ar svaigu gaisu. Tomēr ne vienmēr šie priekšnosacījumi tiek izpildīti, un organisms izrāda pazīmes, ka nepieciešama attīrīšana no dažādiem atkritumiem. Pazīmes var būt visdažādākās – gan fiziskās (samazināta svīšana, galvassāpes, tūska), gan emocionālās (zemas darbaspējas, pastāvīgs nogurums). Ņemot vērā, ka Anna ir veģetāriete, organisma attīrīšanās periodā, kura laikā tiek regulāri apmeklēta pirts, nepieciešams pietiekamā daudzumā ēst produktus, kas satur kalciju, ko var uzņemt ar dažādiem piena produktiem. Otrs būtisks uztura elements ir olbaltumvielas, ko Annas gadījumā var uzņemt ar zivīm un olām, un jau iepriekš pieminētajiem piena produktiem (īpaši ieteicami raudzēti piena produkti, jo tie satur zarnu traktam draudzīgās baktērijas, kuras ietekmē gan zarnu darbību, gan organisma imūnsistēmu kopumā). Noteikti jānodrošina pietiekams dārzeņu un augļu saturs ēdienkartē, pusei no tiem vēlams būt svaigā, termiski neapstrādātā veidā – tas piegādās gan balastvielas, gan C vitamīnu un beta karotīnu. Tāpat jāpadomā par vērtīgo omega3 taukskābju apgādi – te noderēs gan rieksti, gan auksti spiestas augu eļļas, piemēram, rapšu eļļa pie salātiem. Jāseko līdzi arī izdzertā šķidruma daudzumam. Dienas laikā būtu vēlams ar ūdeni un zāļu tējām uzņemt vismaz litru šķidruma vai vairāk. Zāļu tējas vietā var izmantot arī zaļo un sarkano tēju. Ja pirts procedūra ir ilgstoša, ar atkārtotiem piegājieniem, tad starplaikos obligāti jāpadzeras, lai netiktu pieļauta pārmērīga organisma atūdeņošanās.».

Svarīgākais