Piena kosmētika intīmai higiēnai

Mediķi reizēm ir izbrīnīti par to, ka sievietes, kuras ļoti lielu uzmanību velta sejas vai roku ādas kopšanai, labi orientējas plašajā skaistumkopšanas līdzekļu klāstā, tajā pašā laikā intīmajai higiēnai izmanto pavisam nepiemērotus līdzekļus, kādi nu tobrīd gadās pa rokai, un nereti tās ir stipri sārmainas ziepes vai citi mazgāšanās līdzekļi, kas ar laiku sāk graut normālo mikrofloras līdzsvaru makstī.

Lai nerastos problēmas, intīmajai zonai jāizvēlas speciāli higiēnas līdzekļi.

Viens no tādiem ir intīmās ziepes Pien. Tās ražotājs un receptes izstrādātājs ir Latvijas uzņēmums – SIA Cita lieta. Līdzīgi kā citi šīs sērijas produkti, intīmās ziepes satur vērtīgu sastāvdaļu – koncentrētu piena sūkalu ekstraktu.

Intīmās ziepes Pien sieviešu intīmajai higiēnai iesaka Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, par ko liecina arī uz iepakojuma atrodamā uzlīme ar asociācijas logo. Šāds lēmums pieņemts, uzskatot, ka produkta ražotājam un asociācijai ir kopīgs mērķis – veicināt Latvijas sieviešu fiziskās veselības uzlabošanos, ko sekmē arī dabiski un veselībai labvēlīgi ķermeņa kopšanas līdzekļi. Intīmās ziepes Pien nesatur krāsvielas un aromatizētājus, kā arī sastāvdaļas, kas varētu izmainīt ādas pH līmeni, padarot to sārmainu. Tās palīdz uzturēt intīmajām zonām draudzīgu – skābu – vidi, nekairina ādu un gļotādu, iedarbojas saudzīgi un efektīvi.

Sūkalas paliek pāri, kad no piena tiek iegūts biezpiens. Tās rodas pienskābās rūgšanas procesā. Sūkalas satur 94% ūdens, bet atlikušajos sešos procentos slēpjas vesela bagātība. Tas ir sarežģīts bioloģisku aktīvu vielu komplekss ar vairāk nekā 200 dažādiem komponentiem. Sūkalu sastāvā ietilpst organiskās skābes, olbaltumvielas, tostarp arī fermenti, visas neaizstājamās aminoskābes, B1, B2, B6, B12, E, C un PP vitamīni, betakarotīns, polisaharīdi, minerālvielas: dzelzs, kālijs, nātrijs, kalcijs, magnijs, cinks, fosfors u. c. Piena sūkalas atšķiras no vājpiena tikai ar to, ka tajās nav kazeīna – vielas, kas skābā vidē veido labi pazīstamos rūgušpiena kunkuļus. Tātad sūkalas ir vērtīgs pārtikas produkts, kaut arī ne visiem tās garšo. Bet ne mazāku labumu sūkalas var dot, lietojot ārīgi, kā barojošs līdzeklis ādai un matiem. Piena sūkalas atjauno un aktīvi mitrina ādu, stabilizē tās skābju aizsargslāni.

Kosmētikas līdzekļu sastāvā šodien mēdz būt daudz ūdens, tā saturs var būt 70–95%. Pēdējā laikā noskaidrots, ka šādu produktu efektivitāte pieaug vairākkārt, ja ūdeni aizstāj ar attīrītām piena sūkalām. Latvijas uzņēmumā SIA Cita lieta izveidotas unikālas receptes, kurās izmantots pieckārtīgs

biezpiena sūkalu koncentrāts. Tas satur mazāk nekā 20% ūdens un tiek iegūts, izmantojot īpaši saudzējošu tehnoloģiju, kas ļauj saglabāt iespējami vairāk labo īpašību, kas piemīt sūkalām. Izejvielas ražotājam piegādā Latvijas zemnieku saimniecības. Dažādos kosmētikas līdzekļos sūkalu koncentrāts tiek kombinēts ar ekoloģiski ražotiem ārstniecības augu ekstraktiem. Šiem produktiem nepiemīt ādu sausinoša iedarbība, tie pat īpaši ieteicami cilvēkiem ar sausu ādu. Produktu sērija Pien ir īstā izvēle tiem, kuri tiecas dzīvot harmonijā ar sevi un pasauli un saprot, ka īstākā pievilcība slēpjas dabiskā, koptā un nemākslotā skaistumā.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Cita lieta

**

Pareizai ikdienas kopšanai

Agnese TŪLA, vecmāte (Veselības centrs 4):

– Sievietes makstī ir skāba vide, kas aizsargā to no infekcijām un mikroorganismiem. Maksts pH ir aptuveni 4–4,5. Šāda vide ir nelabvēlīga vairākumam patogēno mikroorganismu, proti, tā nodrošina dabisku aizsardzību, un, lai neizjauktu maksts mikrofloras līdzsvaru, vajadzētu izmantot piemērotus intīmās higiēnas līdzekļus, tomēr daudzas sievietes to izvēlei nevelta vajadzīgo uzmanību. Visbiežāk skābju un sārmu attiecības izjaukšanas iemesls ir makstī mazgājoties iekļuvušas ziepju putas. Ziepju pH vidēji ir 9–12. Parasti nenotiek nekas briesmīgs, ja tā gadās vienreiz, taču pastāvīga sārmainu ziepju lietošana noved pie nopietniem maksts mikrofloras līdzsvara traucējumiem. Absolūti nepiemērotas intīmajai higiēnai ir antibakteriālās ziepes. Normāli maksts mikrofloru pārstāv Lactobacillus sugas baktērijas, kas izdala pienskābi, kura ar savu skābumu neļauj aktivizēties patogēnajai mikroflorai. Ja laktobaktēriju daudzums ievērojami samazinās, to vietā makstī var savairoties dažādi patogēnie mikroorganismi. Tādu stāvokli sauc par vaginālo disbakteriozi. Viena no biežākajām vaginālās disbakteriozes formām ir piena sēnīte – kandidoze. Kaut arī tā nepieder pie īpaši nopietnām slimībām, tomēr var jūtami bojāt sievietes dzīves kvalitāti un sagādāt daudz nepatīkamu sajūtu. Novēro niezi, pastiprinātus izdalījumus no maksts, pietūkumu ārējo dzimumorgānu apvidū u. c. Neārstējot sēnīti, organisms ar laiku kļūst uzņēmīgāks arī pret citām infekcijām. Visbiežāk par speciālajiem mazgāšanās līdzekļiem, kas domāti intīmām zonām, interesējas sievietes, kuras jau saskārušās ar sūdzībām par paaugstinātu jutīgumu ārējo dzimumorgānu apvidū, bet patiesībā ikvienai sievietei ieteicams izmantot ikdienas intīmajai higiēnai speciālos intīmās mazgāšanās līdzekļus, kuriem ir piemērots pH, tie neizraisa ādas un gļotādas sausumu un kairinājumu, atsvaidzina, kā arī ir mazalerģiski. Diemžēl bez speciālo intīmās higiēnas līdzekļu izmantošanas ir gandrīz neiespējami saglabāt veselīgu maksts gļotādu.

Svarīgākais