5 stūrgalvīgi kilogrami. 23 padomi, kā tikt no tiem vaļā

© F64 Photo Agency

Arī tiem cilvēkiem, kuri neslimo ar aptaukošanos, bieži gribas samazināt apģērba izmēru. Viņiem tas reizēm ir pat grūtāk nekā izteiktiem resnīšiem, kuru uzturā un dzīvesveidā ir tik daudz, ko mainīt.

Ko darīt, ja tu ēd gana veselīgi, neļaujies gastronomiskām pārmērībām un esi samērā kustīgs, taču kādi pieci kilogrami negrib un negrib atvadīties?

Tievētāji, kuriem izdevies sasniegt kāroto rezultātu, ir gatavi dalīties pieredzē. Šeit apkopoti dažādi paņēmieni, kas viņiem palīdzējuši. Protams, visiem nekad nederēs viena recepte, jo katram organismam ir savas īpatnības; mums katram ir lietas, kuras spējam pamēģināt, un tādas, kuras neesam ar mieru darīt. Tālāk minētās svara zaudēšanas stratēģijas var izmēģināt cilvēks ar normālu vispārējo veselības stāvokli, ja traucē daži lieki kilogrami. Ja ir kādas veselības problēmas, tad gan no pašdarbības jāatturas un svara zaudēšanas pasākumi jāsaskaņo ar savu ārstu.

*

Dzert vairāk ūdens. Šis ieteikums ir tik bieži dzirdēts, ka mazliet jau apnicis, taču taisnība vien ir. Parasti mūs aicina lietot pietiekami daudz ūdens, lai rūpētos par normālu gremošanas sistēmas darbību, uzturētu labu imunitāti, skaistu un veselu ādu. Bet pētījumos ir atklāts, ka tie, kuri dzer daudz ūdens, spēj zaudēt svaru sekmīgāk nekā tie, kuri šo ieteikumu ignorē.

*

«Pusīšu» stratēģija. Tas nozīmē katrā ēdienreizē apēst nevis savu parasto porciju, bet uz pusi mazāku, ēdot lēnāk un rūpīgi sakošļājot. Lielākoties cilvēks sev par pārsteigumu secina, ka ar to pietiek, lai justos paēdis.

*

Bez baltmaizes. Tas nozīmē, ka jāatturas gan no baltmaizes, gan no visiem balto kviešu miltu izstrādājumiem, arī mērcēm, miltos apviļātas ceptas gaļas vai zivs utt.

*

Divas atslodzes dienas nedēļā. Šī stratēģija paredz divas dienas nedēļā ierobežot kaloriju patēriņu līdz 650 kcal, bet pārējās piecas dienas ļauj ēst ierastajā daudzumā, protams, bez tīšiem pārspīlējumiem.

*

Mazāk cukura. Cukura patēriņa ierobežošana ļauj samazināt uzņemto kaloriju daudzumu un kopumā ēst veselīgāk. Cukurs nav tikai cukurtraukā, desertos vai saldumos: ja rūpīgāk izlasa dažādu produktu sastāvu, kas norādīts uz iepakojuma, tad redzams, ka diezgan daudz cukura var būt tomātu mērcēs, maizē un citur.

*

Nedzert alkoholu. Pat ja tev nedraud atkarība, ir vērts atcerēties, ka alkoholā ir daudz tukšo kaloriju.

*

Stāvēt kājās. Kad vien var, strādājot savā darba vietā vai veicot mājās soli, ieteicams stāvēt kājās – tas ļauj iztērēt aptuveni par 30% vairāk enerģijas un līdz ar to veicina arī tievēšanu.

*

«Divu trešdaļu» princips. Tas nozīmē, ka ikvienā ēdienreizē divas trešdaļas no šķīvja jāaizpilda ar dārzeņiem. Tie satur mazāk kaloriju un vairāk šķiedrvielu nekā citi produkti.

*

Vairāk... dīdīties. Varbūt ne visiem šī stratēģija ir pieņemama, bet fakts paliek fakts – pētījumos ir pierādīts, ka cilvēks, kurš nevar mierīgi nosēdēt, nepārtraukti dīdās un grozās gan biroja krēslā, gan citur, diendienā tērē krietni vairāk kaloriju nekā mierīgākie līdzcilvēki.

*

Uz laiku – par veģetārieti. Veģetārieši parasti ir tievāki par gaļēdājiem, vai ne? Tāpēc nav slikta doma kļūt par veģetārieti līdz brīdim, kad būs sasniegts vēlamais tievēšanas rezultāts. Ja pašiem trūkst ideju, veģetāro ēdienu receptes var pameklēt internetā vai grāmatās. Dažam rezultātu dod atteikšanās tikai no gaļas vien, citam der piebremzēt arī piena produktu un olu patēriņu.

*

Viens vidējs greipfrūts dienā. Vairāk nekā pusei tievētāju viens dienā apēsts greipfrūts palīdz zaudēt svaru, apgalvots kādā amerikāņu pētījumā.

*

Iemācīties ēst brokastis. Bieži patiešām no rīta negribas ēst, taču daudzi uztura speciālisti saka – brokastis ir svarīga ēdienreize. Statistika liecina, ka brokastu ēdāji atbrīvojas no liekā svara daudz labāk nekā tie, kuri brokastis neēd, pat ja kopējais dienā uzņemto kaloriju daudzums abiem ir līdzīgs.

*

Rokdarbi. Piemērots risinājums tiem, kuriem ir ieradums visu laiku kaut ko gremot un roka neapzināti sniedzas pēc uzkodām. Adīšana, tamborēšana, izšūšana, dekupāža vai kāds cits radošs darbiņš – tas nav tik būtiski. Galvenais, tos strādājot, rokas un arī smadzenes būs aizņemtas ar kaut ko citu, nevis ar ēdienu.

*

Atteikties no paciņu, kārbiņu un burciņu ēdieniem, vārdu sakot – no koncentrātiem un pusfabrikātiem. Viss jāgatavo pašam no svaigām izejvielām.

*

Staigāt nost. No katrām 30 minūtēm divas jāpavada staigājot. Regulāra neilga izstaigāšanās sekmē svara zudumu.

*

Vispirms iztēlē, tad – pie galda. Liekas neticami, bet tas esot fakts – ja cilvēks pirms ēdienreizes savā fantāzijā iztēlojas dzīres ar gardiem ēdieniem un vizualizē, kā viņš tos izbauda, tad pie galda ēdienreizē viņš apēd mazāk, nekā bija domājis.

*

Našķēties tikai ar riekstiem. Metodes būtība: ikreiz, kad gribas panašķēties, apēst nedaudz riekstu. Kādā pētījumā apstiprinājies, ka tie, kuri našķu vietā ēd pistāciju riekstus, zaudē svaru efektīvāk nekā tie, kuri izvēlas citus kārumus, pat ja uzņemto kaloriju daudzums ir vienāds.

*

Regulāri svērties. Speciālistu domas par šo jautājumu gan dalās, un bieži ir dzirdēts arī aicinājums izmest svarus, lai sevi lieki nesatrauktu, jo var gadīties, ka svari rāda tikpat vai pat vairāk, neraugoties uz visām pūlēm, un tas laupa drosmi. Bet, ja uzskatām, ka svari nav mūsu ienaidnieki, tad var regulāri svērties, sekot ķermeņa masas izmaiņām, censties tās analizēt un saprast likumsakarības.

*

Veikalā norēķināties skaidrā naudā. Izpētīts, ka cilvēkam, kurš tirdzniecības vietās norēķinās ar karti, ir lielāka nosliece uz impulsīviem pirkumiem nekā tam, kuram nākas atvērt maku un noskaitīt naudu, tāpēc pēdējais retāk iegādājas nevajadzīgas lietas, tai skaitā – produktus, kas tievētājam nav piemēroti, viņš arī tik viegli neļaujas kārdinājumam nopirkt par daudz.

*

Vienmēr kārtīgi izgulēties. Ir pierādīts, ka miegs ietekmē vielmaiņu. Ja cilvēks grib novājēt, viņam ieteicams pietiekami daudz gulēt. ASV dati liecina, ka 3–5 procentos gadījumu liekā svara cēlonis ir tieši nepietiekams miegs. Ja cilvēks par maz guļ, tiek izjaukts hormonu līdzsvars, kas regulē ēstgribu un vielmaiņu.

*

Gatavot un ēst mājās. Nesakot neko sliktu par sabiedriskās ēdināšanas piedāvājumu, tomēr jāatzīst, ka nav reāli izkontrolēt pasniegtā ēdiena kaloriju daudzumu. Amerikāņu statistika rāda, ka vienā ēdienreizē ārpus mājas cilvēks vidēji uzņem par 134 kcal vairāk, nekā ēdot mājās. Ja ir vēlme tievēt, der mobilizēties: svērt produktus, rēķināt kaloriju patēriņu, izvēlēties mazkaloriju risinājumus.

*

Nolikt mašīnu. Laikā, kamēr cilvēks tievē, jācenšas mazāk braukt ar mašīnu, bet, kad vien iespējams, par pārvietošanās līdzekli izvēlēties velosipēdu vai iet kājām.

*

Kompānija, konkurence, publika. Ja esat no tiem cilvēkiem, kuri nespēj tikt galā vienatnē, nav slikti atrast domubiedrus un rīkoties kopīgi. Piemēram, ja no rīta ļoti negribas vingrot, bet stadionā jums sarunāta tikšanās ar kompanjonu, tad ir lielāks stimuls pārvarēt slinkumu un doties turp. Citiem palīdz sacensības gars: kurš ātrāk sasniegs cerēto rezultātu vai pievārēs vairāk kilogramu. Vēl citam palīdzēs sava tievēšanas bloga izveide vai čivināšana internetā par šo tēmu.