Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Vitamīni cukura diabēta pacientiem

Lai nodrošinātu organismu ar vajadzīgajiem vitamīniem un minerālvielām, diabēta pacientam ir svarīgi atcerēties, ka jālieto veselīgs uzturs, lai ikdienā lietojamā pārtika saturētu visas organismam nepieciešamas uzturvielas pareizās proporcijās.

Vitamīni gādā par pareizu vielmaiņu, pasargā no slimībām, stiprina kaulus, zobus, nervus un muskuļus.

Svarīgi kontrolēt cukura līmeni asinīs

Cukura diabēts mūsdienās ir bieži sastopams. Tā ir hroniska vielmaiņas slimība, kam raksturīgs paaugstināts cukura līmenis asinīs. Cukura diabēta gadījumā pacientiem ir absolūts vai relatīvs insulīna trūkums organismā, kas izraisa nopietnus vielmaiņas traucējumus. Pastāv divi galvenie cukura diabēta tipi. Pirmkārt, kad diabēta cēlonis ir absolūts insulīna deficīts, un, otrkārt, cukura diabēts, kad organisms joprojām izdala insulīnu, bet nespēj to efektīvi izmantot. Endokrinoloģe Spodrīte Keisa norāda – lai pacienti kļūtu noteicēji pār savu pašsajūtu un veselības stāvokli, vissvarīgāk ir kontrolēt cukura līmeni asinīs. "Cukura diabēta sarežģījumus ir iespējams novērst, pacientiem sadarbojoties ar savu ārstu, vērīgi uzklausot viņa padomus un ieteikumus, kā arī izmantojot mūsdienīgus palīglīdzekļus (glikometrus) un zināšanas. Tomēr diabēta pacientiem veselīgai un pilnvērtīgai organisma darbībai ir nepieciešami vitamīni un minerālvielas."

Pēc padoma pie ārsta

Cukura diabēts ietekmē redzi, asinsvadus, nervu šķiedras, nieru un sirds darbību. Spodrīte Keisa uzsver – lai sekmīgāk aizkavētu cukura diabēta sarežģījumu attīstību, pacientiem vienlaikus ar cukura līmeņa paškontroli un sabalansētu uzturu ir nepieciešams laikus uzsākt ārstēšanu un līdztekus medikamentu lietošanai ārsts kursu veidā var nozīmēt dažādus vitamīnus. Aptiekas piedāvā daudzu dažādu ražotāju preparātus, arī speciālos diabētiķu vitamīnus. Tā kā pārmērīga vitamīnu lietošana var būt kaitīga, to intensīva papildu uzņemšana jāpārrunā ar savu ārstu. "Iesaku droši un nekautrējoties lūgt padomu savam ārstam, kurš palīdzēs atrast katram pacientam ieteicamo vitamīnu dienas devu, piemēram, tie varētu būt speciālie diabētiķu vitamīni vai arī kādi citi polivitamīni un minerālvielas," teic Spodrīte Keisa.

Krāsainu dārzeņu priekšrocības

Veselīgs ir daudzveidīgs, dabisks un vitamīniem bagāts uzturs: piena produkti ar samazinātu tauku saturu, liesas gaļas izstrādājumi, dārzeņi, augļi, pākšaugi, zivis. Vitamīnu ieguves ziņā būtiski ir svaigi dārzeņi un augļi, salāti. Ēdienu jācenšas pagatavot, pēc iespējas saudzējot tajā vitamīnus.

"Iesaku baudīt krāsainu ēdienu, jo visvairāk vitamīnu, kas gādā par mūsu veselību, atrodas spilgti krāsainos dārzeņos un augļos. Tāpēc katru dienu būtu vēlams likt galdā kaut ko zaļu, sarkanu, dzeltenu un baltu. Lai gan pašlaik ir pieejama plaša un detalizēta informācija par veselīgu uzturu un tā priekšrocībām, daļai diabēta pacientu nav vēlēšanās vai iespējas sekot šiem principiem. Tāpēc viņiem būtu vēlams biežāk papildus lietot polivitamīnu preparātus. Tie noteikti būtu jālieto tiem diabēta pacientiem, kam ir liela fiziska un emocionāla slodze, smēķētājiem, kā arī ziemas un agrā pavasara laikā," stāsta Spodrīte Keisa.

Speciālie diabētiķu vitamīni

Vitamīnu daudzumu organismā samazina neveselīgs dzīvesveids un nesabalansēts uzturs. Tāpēc endokrinoloģe Spodrīte Keisa iesaka mainīt dzīvesveidu, proti, biežāk vingrot, ievērot miega higiēnu (uzturēt režīmu un veselīga miega, aizmigšanas tradīcijas), atteikties no kaitīgiem ieradumiem, ja tādi ir, piemēram, smēķēšanas un pārmērīgas alkohola lietošanas. Tāpat ieteicama arī mērķtiecīga uztura bagātināšana ar speciāliem vitamīniem un minerālvielām, lai aizkavētu diabēta sarežģījumu progresēšanu.

***

Ekspertes viedoklis

Spodrīte Keisa, endokrinoloģe:

– Svarīgi lietot aptiekās nopērkamos kompleksos vitamīnus, jo ikviens vitamīns ir nepieciešams pareizai un sabalansētai dažādu orgānu darbībai un visu dzīvības procesu norisei. Diabētiķiem ieteicamā vitamīnu lietošana ir pa vienai tabletei reizi dienā pēc ēšanas vienu mēnesi, ja ārsts nav ieteicis tos lietot citādi.

***

NODERĪGI!

Kopumā izšķir ūdenī šķīstošos vitamīnus (B un C vitamīni) un taukos šķīstošos vitamīnus (A, D, E un K vitamīni).

Daudz A vitamīna ir zivju eļļā, aknās, olas dzeltenumā, sviestā, sierā. A vitamīns nepieciešams redzei, uzlabo ādas stāvokli, kā arī sekmē organisma pretestību dažādām infekcijām.

D vitamīns ir siļķēs, olas dzeltenumā, sviestā. Turklāt D vitamīns veidojas ādā saules ultravioleto staru ietekmē, tāpēc liela nozīme ir pastaigām un kustībām svaigā gaisā.

Hroma daudzums produktos ir atkarīgs no tā satura augsnē. Vairāk tas atrodams gaļā, rupjmaizē, medū. Hroms palīdz organismam pārstrādāt uzņemto barību.

Daudz magnija ir graudaugos. Magnijs ir nepieciešams daudzos vielmaiņas procesos, tas ir daudzu fermentu galvenā sastāvdaļa, dod enerģiju un sparu, novērš spazmas un sašaurina asinsvadus, stimulē zarnu darbību un nodrošina normālu nervu šūnu attīstību.

Visiem diabēta pacientiem, kuriem ir kādas acu problēmas, ir nepieciešams lietot acu vitamīnus. Vissvarīgākie acu vitamīnu sastāvā ietilpstošie komponenti ir A, C, E vitamīni un luteīns. Arī mellenes, kurās ir bioloģiski aktīvas vielas, labvēlīgi ietekmē mūsu redzi, papildus būtu jālieto arī selēns un cinks imūnās sistēmas spēcināšanai.

Ārstniecības augi satur ļoti daudz vitamīnu un dažādus mikroelementus.