Ziemā mūsu āda prasa īpašas rūpes

© F64

Nav nekāda pamata ticēt frāzei, ka ziemā, aukstā laikā, āda ilgāk saglabājas skaista un svaiga gluži kā produkts ledusskapī. Tieši otrādi – gadalaikā, kad ārā valda vēsums un mitrums, bet kurinātās telpās gaiss ir sauss, sejas un ķermeņa ādai vajadzīga rūpīgāka kopšana nekā citkārt.

Vienā ādas kvadrātcentimetrā ir 6–23 receptoru, kas uztver aukstumu, un tikai trīs, kas uztver siltumu. Aukstā vējā un salā sašaurinās asinsvadiņi, āda saņem mazāk barības vielu, tāpēc tā kļūst sausa, viegli kairināma, zaudē tvirtumu un sāk lobīties. Līdz ar to ziemā jārūpējas gan par ādas aizsardzību no nelabvēlīgiem vides faktoriem, gan par tās barošanu un mitrināšanu.

Vislabāk, protams, par savas ādas kopšanu ir individuāli konsultēties ar zinošu kosmētiķi vai kosmetologu. Viedokļi par dažādu firmu produkciju un arī tautas līdzekļiem, ko izmanto ādas kopšanā, mēdz būt ļoti atšķirīgi. Kas der vienam cilvēkam – neder citam, pat ja iesaiņojumu rotā izslavēti un iecienīti zīmoli. Tāpēc katram jāiegūst pašam sava pieredze. Tikai nevajadzētu eksperimentēt ar apšaubāmas izcelsmes kosmētiku, ko piedāvā internets vai individuālie izplatītāji, pat ja cena šķiet pievilcīga. Lai gan cena nav izšķirošais rādītājs. Mēdz teikt: nav dārgas un lētas kosmētikas, bet ir mums piemērota un nepiemērota kosmētika. Cilvēki, kuriem iznācis lietot daudz kosmētikas līdzekļu, teic, ka ir vērts vienlaikus izmantot vienas un tās pašas firmas un kosmētikas līnijas produkciju – barojošu, mitrinošu krēmu, toniku, ja iespējams, arī šampūnu utt. Tad lietotājs var būt drošs, ka vielas, kas ir šo līdzekļu sastāvā, nenonāks savstarpējā pretrunā, bet ideālā gadījumā cita citu papildinās.

Drošs risinājums ir iegādāties sejas un ķermeņa ādas kopšanas līdzekļus aptiekā, jo tur produktus realizācijai izvēlas atbildīgi. Turklāt aptiekā ir iespējams arī konsultēties ar farmaceitu par kopšanas līdzekļu sastāvu, to iedarbības īpatnībām, vajadzības gadījumā arī saņemt padomu par to, kādus bezrecepšu preparātus varētu lietot, lai novērstu ādas problēmas, ko parastie kopšanas līdzekļi nespēj. Cilvēki, kuriem ir ļoti jutīga vai alerģiska āda, nereti kosmētiku iegādājas tikai aptiekā. Arī pērkot ādas kopšanas līdzekļus maziem bērniem un pusaudžiem, farmaceita padoms lieti noder.

Jāpiebilst, ka pareiza kosmētikas izvēle un lietošana vēl nav viss. Nedrīkst aizmirst rūpes par vispārējo veselības stāvokli, pilnvērtīgu uzturu, pietiekamu šķidruma uzņemšanu, svaigu gaisu, vingrošanu, pozitīvām emocijām un labu miegu.

***

Daži izplatīti mīti

"Ziemā jālieto tikai un vienīgi trekni sejas un ķermeņa krēmi." Kādreiz šis uzskats bija nedalīti valdošs un ziemas periodam tika ražoti vienīgi krēmi ar augstu tauku saturu. Taču ādas mitrināšana ir svarīga jebkurā gadalaikā. Tieši no ādas spējas saturēt mitrumu lielā mērā ir atkarīgs izskats – pietiekami mitrināta āda ir gluda un elastīga, uz tās var viegli un līdzeni uzklāt dekoratīvo kosmētiku. Ziemā, kad daudz laika pavadām apkurinātās telpās ar sausu gaisu, āda pastiprināti zaudē mitrumu. Krēmus un citus produktus, kas domāti ādas mitrināšanai, ziemā vajadzētu lietot vismaz vienu stundu pirms plānotās došanās laukā. Starp citu, tas attiecas arī uz treknajiem krēmiem, jo arī tajos ir zināms ūdens daudzums. Saprātīga izvēle ir krēms, kurš vienlaikus gan mitrina, gan baro. To pērkot, protams, jāņem vērā savs ādas tips.

"Taukainai ādai nekāda mitrināšana nav vajadzīga." Taukaina āda vieglāk pārcieš salu nekā sausa āda, tomēr mitrināšana ir vajadzīga arī tai. Var izmantot rūpnieciski ražotos krēmus vai arī tautas līdzekļus, piemēram, svaigu alvejas sulu vai masku no blenderā sasmalcinātām kāpostu lapām un saputota olas baltuma. Arī šīs procedūras nedrīkst veikt īsi pirms iešanas ārā. Ziemā ādas tips nereti mainās: ja parasti tā ir taukaina, tad šajā gadalaikā kļūst normāla. Lai nodrošinātu ādai nepieciešamo mitruma līmeni, jādzer pietiekami daudz ūdens. Jārūpējas arī, lai uzturā netrūktu A, B, C un E vitamīnu.

"Aukstā laikā labāk neveikt pīlingu, jo tas vēl vairāk veicina ādas lobīšanos." Patiesībā ādas atmirušās virskārtiņas notīrīšana laiku pa laikam ir nepieciešama arī ziemā. Ja pīlings veicina ādas lobīšanos, tas parasti nozīmē, ka cilvēki pārcenšas un veic šo procedūru pārāk bieži. Pietiek ar vienu reizi nedēļā; vēlams izmantot kādu saudzējošu krēmveida pīlinga līdzekli, nevis stipri abrazīvu skrubi, kas var nejauši traumēt ādu. Procedūras noteikti jāveic vakarā, kad vairs nav paredzēts doties ārā. Pēc pīlinga jālieto mitrinošs balzams, krēms vai cits piemērots līdzeklis.

"Ziemā biežāk ieteicama karsta duša, jo tā uzlabo ādas stāvokli." Karsta duša vai vanna veicina ādas sausumu, jo paplašina asinsvadus un stimulē mitruma izgarošanu. Nav arī jākrīt otrā galējībā un jāiet aukstā dušā vai vannā, jo tas sašaurina asinsvadus, traucē tauku dziedzerīšu darbību un noved pie ādas sausuma. Protams, viens no paņēmieniem asinsvadu treniņam, vispārējai norūdīšanai un ādas stāvokļa uzlabošanai ir kontrastduša, bet šī procedūra jāveic regulāri un sistemātiski, pēc noteiktas metodikas pakāpeniski palielinot ūdens temperatūras starpību. Speciālisti to iesaka sākt vasarā. Savukārt ziemā vispiemērotākā būs silta vanna vai duša, reizi nedēļā ūdenim ieteicams pievienot dabiskas ēteriskās eļļas vai augu novārījumus ar nomierinošu, atslābinošu iedarbību. Pēc vannas viegli iemasē ādā mitrinošu pieniņu vai balzamu. Tas viss jādara vakarā.

"Par lūpām ziemā nekā īpaši nav jārūpējas." Tā kā lūpu āda ir ļoti plāna, tā ir sevišķi jutīga pret aukstumu un ziemā tai vajadzīga pastiprināta uzmanība, citādi lūpas var kļūt sausas, sasprēgāt un iekaist. Ja vasarā pietiek ar vieglu lūpu spīdumu, tad ziemā labāk lietot lūpukrāsas ar augstu tauku saturu.

Ir vērts nēsāt līdzi lūpu balzamu, ko var izmantot arī par pamatni dekoratīvajai lūpukrāsai. Ja lūpas stipri sprēgā, jāmeklē speciāla mīkstinoša ziede.

"Ziemā, kad āda ir sevišķi jutīga, nav īstais laiks profesionālo kosmētiķu pakalpojumu izmantošanai." Ja cilvēks rūpējas par savu ādu un var atļauties profesionālu speciālistu pakalpojumus, tad nav nekāda iemesla, kāpēc lai to nedarītu arī ziemā. Masāža, ietinumi, kompreses, dziļā ādas tīrīšana – no tā visa nav jāatsakās, vienīgi jārēķinās, ka pēc procedūrām salonā būs jāuzkavējas ilgāk nekā vasarā. Dažas profesionālās skaistumkopšanas procedūras tieši ziemā veikt ir labāk, piemēram, lāzerepilāciju, jo vasarā tai traucē iedegums.

Svarīgākais