Mazuļi un ziema

Mēdz teikt: nav sliktu laika apstākļu, ir vienīgi nepiemērots apģērbs. Dažkārt jaunās māmiņas gan dalās pārdomās par to, ka labāk būtu bērniņa dzimšanu plānot uz vasaru, jo tad daudz vairāk laika var pavadīt svaigā gaisā un atkrīt lielā ģērbšana, bet uz rudens pusi mazulis jau apvēlies un mammai radušies secinājumi, ko un kad vilkt viņam mugurā.

Savukārt māmiņām, kuru bērni dzimuši ziemā, jāiemācās mazuli ģērbt atbilstoši apstākļiem.

Ārā gandrīz katru dienu

Savas ģērbšanās nianses ir pavisam mazam bērnam, kurš guļ ratiņos, tādam, kurš jau spēj sēdēt, un tādam, kurš sper savus pirmos soļus. Gan mediķi, gan pieredzējušas mātes, kuras izaudzinājušas vairākus bērnus, teic, ka šajā ziemā bieži nākoties novērot mazuļus, kuri sēž ratos vai kamaniņās tā satuntuļoti, ka, šķiet, nespēj ne pakustēties. Daļa ģimeņu no paaudzes paaudzē pārmanto uzskatu, ka aukstā laikā mazi bērni laukā vispār neesot jāved. Taču tas ir ļoti ieteicams. Ja vien gaisa temperatūra nav zemāka par -10 grādiem, neplosās vējš un sniegputenis, ar bērnu iesaka uz 15 minūtēm iziet svaigā gaisā jau nākamajā dienā pēc viņa atvešanas mājās no dzemdību nodaļas. Ar katru turpmāko dienu pastaigas ilgumu var nedaudz palielināt.

Izvēloties drēbītes

Tas nav viegls uzdevums, jo pieejams ļoti plašs bērnu apģērbu sortiments un ir grūti iepriekš prognozēt, kādās drēbēs katrs mazulis jutīsies vislabāk, kā viņam patiks cimdi, šalle, cepure, kapuce, vai nešķitīs, ka atsevišķi apģērba gabali grauž utt. Kvalitatīvas bērnu virsdrēbes ziemai ir vieglas un nav biezas, to virsējais audums nelaiž cauri vēju un ūdeni, bet tajā pašā laikā ir elpojošs. Odere var būt vienkārša vai siltināta. Mūsu mainīgajā klimatā ir labi, ja bērna virsdrēbēm ir izņemama siltinātā odere, jo tad nav jāiegādājas atsevišķas virsdrēbes siltākam un vēsākam laikam. Vispraktiskākais apģērbs pastaigām un rotaļām laukā ir kombinezons – tas sniedz drošību, ka mazajam neatsegsies kaila mugura, lai ko viņš darītu. Mazuli ērti, neizraisot lieku niķošanos, var apģērbt kombinezonā ar diviem rāvējslēdzējiem. Zem siltajām drēbēm bērnam ieteicams vilkt tīras kokvilnas apģērbus – veļu, zeķbikses, krekliņu ar garām piedurknēm u.c. Tad arī jutīgai ādai neradīsies nekāds kairinājums. Ļoti aukstam laikam paredzēta speciāla bērnu termoveļa, kas maksimāli saglabā siltumu un novada mitrumu. Bērnu apģērbam jābūt arī viegli kopjamam, lai to varētu regulāri mazgāt veļasmašīnā. Ne kombinezonu, ne vējjaku un bikses bērnam nevajag pirkt par lielu, jo tādās ir grūti kustēties, bikšu gali velkas pa zemi un dilst, piedurknes traucē darboties.

Labāk bez iepirkšanās priekiem

Līdz trīs mēnešu vecumam absolūti nav ieteicams ņemt mazulīti līdzi uz lielveikalu, jo šajā dzīves posmā bērna imūnsistēma nespēj ātri reaģēt uz vides izmaiņām un svešo mikrofloru, kas ir visapkārt. Ja patiešām nav citas izejas, pēc pirkumiem vajadzētu doties brīdī, kad veikalā ir mazāk ļaužu, un maksimāli ātri iegādāties visu nepieciešamo. Ja bērns jau lielāks un katrā ziņā gribas doties uz veikalu, tad, nonākot telpās, siltumā, viņš ir jānoģērbj, lai nepārkarstu.

***

DODOTIES LAUKĀ

Gatavojoties pastaigai, jārūpējas, lai bērnam ne mirkli nebūtu jāgaida telpās, silti saģērbtam, jo tad viņš sakarsīs. Vislabāk, ja kāds nāk māmiņai talkā un palīdz mazuli saģērbt, lai abi būtu gatavi iziešanai no mājas vienlaikus. Ja neviena nav, mammai jāapģērbjas pirmajai un tikai tad jāģērbj bērns.

Pirms iešanas laukā mazulim vajadzētu nomainīt autiņbikses vai autiņus.

Veselai māmiņu paaudzei ir mācīts, ka bērnam jāvelk par vienu apģērba kārtu vairāk nekā sev. To var attiecināt tikai uz pavisam mazu bērnu, kurš pastaigas laikā guļ un nav fiziski aktīvs – viņš patiešām ir jāapģērbj nedaudz siltāk par mums pašiem, taču iztiekot bez pārmērībām. Mazulis ar savu ķermenīti turklāt piesilda ratiņus, kas veido noslēgtu telpu. Citos gadījumos mūsdienīgs un pareizi izvēlēts bērnu apģērbs ļauj nodrošināt mazulim kustību brīvību, nestīvējot viņam mugurā neskaitāmas drēbju kārtas.

Mammai jāmācās savu bērnu pareizi apģērbt, ņemot vērā viņa individuālās īpatnības. Pēc pastaigas, noģērbjot mazuli, der aptaustot viņa ķermenīti, rociņas un kājiņas, lai secinātu, vai viņš nav sakarsis vai nosalis.

Daļai mazuļu salst pēdiņas un plaukstiņas – viņiem vajadzētu uzvilkt otras zeķītes, biezākus cimdiņus. Lielā aukstumā rokas un kājas salst pirmās. Bērnam, kurš jau pats aktīvi kustas, rokas un kājas pēc pastaigas var būt mazliet vēsākas nekā parasti, bet kopumā tām jāpaliek siltām.

Pavisam mazam bērnam nav raksturīga izteikta svīšana, un mamma domā – ja nav sasvīdis, tad viņam nav karsti. Ka mazulim bijis par karstu, liecina tas, ka ķermenītis ir ļoti silts un sasārtis, bērns nereti ir miegains un gurdens. Ja mazulis ir stipri sakarsis, viņš drīz vien var saaukstēties.

Tas, ka bērnam aukstā laikā ārā kļūst sārti vaidziņi un deguns, ir dabiski un liecina par to, ka asinis pieplūst sejai, lai tā nesaltu. Ja mazuli jau kopš bērnības radina pie aukstuma kā normālas, nevis ārkārtējas parādības, organisms iemācās darboties zemā temperatūrā.

Nav pieļaujama šalles siešana priekšā mutei – tā ar laiku kļūst kā auksta, mitra komprese, kas veicina saaukstēšanos. Daba ir parūpējusies par to, lai arī lielā aukstumā bērns spētu normāli elpot caur degunu. Pirms došanās laukā deguntiņu varat izšņaukt.

Arī to, ka sevišķi silti – neskaitāmās cepurēs, kapucēs un šallēs – jāsaģērbj galva un kakls, daudzi mūsdienu mediķi uzskata par vecmāmiņu radītu mītu. Nereti ar angīnu slimojot tieši tie bērni, kuriem kakls pastāvīgi vīstīts pārlieku siltās šallēs. Vecmāmiņas cenšas uzlikt bērnam galvā biezu vilnas cepuri, tai pāri – kapuci. Ja laiks ir labs, nav liela vēja un gaisa temperatūra nav zemāka par -10 grādiem, pietiek tikai ar vilnas vai cita silta materiāla cepuri, bet kapuce rada "siltumnīcas efektu".

Vai lietot bērnu krēmiņus, kas domāti aizsargāšanai no sala – tas ir pašas mammas ziņā. Krēmus var lietot, ja bērnam ir jutīga āda, kas acumirklī kļūst stipri sarkana Tie ir speciāli trekni krēmi aukstam laikam; parastie bērnu krēmi neder, jo tie satur ūdeni, kas aukstumā sasalst. Jālasa informācija, kas ir uz krēmu iepakojuma, lai izvēlētos mazuļa vecumam un vajadzībām atbilstošu. Krēmam jābūt bez aromatizētājiem.

Vai likt bērnu gulēt ratiņos uz lodžijas? To var darīt, taču jāņem vērā, ka bērna "izmešana" uz lodžijas neaizstāj pilnvērtīgu pastaigu, kad viņš ir nomodā un iepazīst pasauli.

Svarīgākais