Atspirdzinoša auksta kvasa glāze karstā laikā – ļoti labs dzēriens, lai remdētu slāpes. Kvass ir ļoti sens dzēriens.
Pirmie prototipi – kaut kas starp kvasu un alu – parādījās Ēģiptē 6. gadu tūkstotī pirms mūsu ēras. Savulaik senajā Krievijā uzskatīja: ja mājās ir kvass, tad tas liecina par labklājību. Kvasam līdzīgu dzērienu aprakstus aprakstīja Hipokrāts, Herodots un Plīnijs vecākais. Augļu kvasi bija pazīstami Babilonijā, lai gan neieguva popularitāti. Kvasa iedarbība uz organismu rūgšanas dēļ raksturīgi līdzīga kefīra, rūgušpiena vai kumisa iedarbībai. Kvass regulē kuņģa–zarnu trakta darbību un sirds–asinsvadu sistēmu, uzlabo vielmaiņu, kavē kaitīgu mikroorganismu veidošanos, paaugstina tonusu. Kvasu ekstremālos apstākļos var izmantot uzturā. Kvasā ir vitamīni B1 un E, vērtīgi fermenti, brīvās aminoskābes, cukuri un mikroelementi.
***
EKSPERTA VIEDOKLIS
Andis BRĒMANIS, dietologs:
– Kvass, protams, nopērkams veikalā, pildīts pudelēs; tam ir pievienoti konservanti. Tāpat kā limonādēm arī kvasam raksturīgi, ka glāzē dzēriena ir apmēram četras tējkarotes cukura. Kvass dod enerģiju, ja tiek fiziski strādāts. Ir, protams, arī pašraudzēts kvass – dzīvais kvass, kam raksturīgs rūgšanas process: veidojas organiskās skābes, kas uzlabo gremošanas procesu, labdabīgās baktērijas. Cukura daudzums – tik, cik to pievieno.
Ja dzīvo kvasu dzer litriem, tad aktualizējas pūšanās un gāzēšanās process.
Daļu cukura rūgšanas procesā noēd dzīvās baktērijas. Kvasā ir pievienoti dažādi vitamīni, slāpju veldzēšanai – labs dzēriens. Ja cukurs kārtīgā darbā netiks patērēts, tad tas ir lieks. Piedāvājumā ir arī mazkaloriju kvass, kam cukura vietā pievienots saldinātājs.
***
Noderīgi
Kvass palīdz pret slāpēm, jo tajā ir pienskābe un arī etiķskābe.
Pateicoties ogļskābei, kvasam piemīt augsta enerģētiskā vērtība, tāpēc to var dzert, veicot fizisku darbu.
Uzlabo apetīti.
Visu rakstu lasiet 28. jūlija izdevumā