Droša vide mājās pret iespējamo alerģiju

Ikdienā nepieciešams izvēlēties pareizos līdzekļus, lai pasargātu ādu. Mūsu dzīvē tā ir pastāvīgā saskarē ar sadzīves ķīmiju un kosmētiku, kas visbiežāk satur dažādas krāsvielas, aromatizētājus un citas ķīmiskas vielas.

Šādu vielu klātesamība organismā savukārt var veicināt alerģijas un ādas kairinājuma izplatīšanos, kā rezultātā var tikt apdraudēti gan bērni, gan pieaugušie.

Svarīgi mājās ievērot profilaksi

Sadzīves ķīmija ir dažādi produkti, kuru sastāvā ir ķīmiskas vielas un kuri tiek lietoti, lai tīrītu un uzkoptu māju, atsvaidzinātu gaisu, mazgātu traukus un veiktu citas darbības, ko ik dienas darām. Sadzīves ķīmijai ir dažādas intensitātes izpausmes organismā. Ķīmiskās vielas ilgtermiņā var radīt pat risku vēža attīstībai. Pēdējos gados tieši gados jauni cilvēki un bērni ir tie, kam tiek atklātas šīs neārstējamās slimības. Bet ir iespējamas arī tūlītējas izpausmes, tai skaitā arī dažādas alerģiskas reakcijas, apdegumi un iekaisumi.

"Alerģija ir organisma paaugstināta jutība pret apkārtējā vidē sastopamiem kairinājumiem, uz kuriem normāli nevajadzētu reaģēt. Alerģija ir viena slimība (kas var izpausties dažādos veidos, kā, piemēram, alerģiskas iesnas, atopisks dermatīts, astma utt.), kas visbiežāk var tikt pārmantota, bet satraucoši ir tas, ka pieaug to slimnieku skaits, kuriem ģimenē šādas slimības nav novērotas. Alerģiju var izraisīt arī ķīmiskās vielas, kas sastopamas dažādos mazgāšanas līdzekļos un kosmētikā. Medicīnā vēl aizvien nav īsti skaidrs, kā alerģija rodas un kā to izārstēt, bet ir apzināts tas, kā gūt pār to kontroli. Līdzās medicīniskajai palīdzībai ikviens mājās var ievērot profilaksi," stāsta bērnu alergoloģe pneimonoloģe Elīna Puķe.

Iesaka izvēlēties produktus ar ekomarķējumu

Gaistošie organiskie savienojumi ir bīstamie savienojumi, kas atrodas tīrīšanas līdzekļos, gaisa atsvaidzinātājos, pulveros, krāsās un citur. Tieši šo savienojumu koncentrācija visbiežāk ir saistīta ar astmas paasinājumiem. Īpaši augstu astmas attīstības risku var novērot tajos gadījumos, ja sadzīves ķīmijā ietilpst benzols, etilbenzols un toluēns, kas visbiežāk sastopami dažādās lakās, krāsās, pat apstrādātās mīkstajās mēbelēs un paklājos. "Ir pierādījumi, ka šīm trim ķīmiskajām vielām ir vislielākais risks izsaukt astmas uzliesmojumus. Gribu uzsvērt to, ka jāizvēlas tādi mazgāšanas līdzekļi, kas nesatur fosforu, kā arī optiskos balinātājus un smaržvielas. Tāpat jāizvēlas produkti ar ekomarķējumu," iesaka daktere Elīna Puķe.

Nepārcensties, pārāk bieži mazgājoties

"Higiēnas teorija balstās uz apgalvojumu, ka mēs pārāk mīlam sterilu vidi un vairāk izmantojam sadzīves ķīmiju, līdz ar to samazinot iespēju nobriest imunitātei, jo tiek iznīcinātas vajadzīgās baktērijas. Šai teorijai pagaidām nav nekādu pretargumentu. Tieši tāpēc mazattīstītajās valstīs bērni ar alerģijām slimo retāk nekā attīstītajās valstīs, kur bērni tiek pastiprināti sargāti no dažādām infekcijām. Otrkārt, cilvēki aizvien vairāk laika pavada telpās, kas pastiprina kontaktu ar dažādiem sadzīves alergēniem un ķīmiskiem līdzekļiem. Ar astmu slimo 10 līdz 15 procenti bērnu. Astma ir hronisks elpceļu iekaisums. Sākumā tas var būt tikai klepus, kas vēlāk var pāraugt nopietnā slimībā.

Tāpat arī vide ļoti spēj ietekmēt saslimšanu ar dažādām alerģijām. Jaunietim, kas visu mūžu dzīvojis, piemēram, Ķīnā, aizbraucot uz ASV, būs lielākas iespējas saslimt ar dažādām alerģijām un slimībām. Mainās viņa vide, iespējams ēšanas paradumi, un organisms var reaģēt paasināti. Arī mēs, latvieši, vairs neēdam tā, kā būtu jāēd piemērojoties mūsu klimatiskajiem apstākļiem – bieži vien mēs vairāk lietojam citām kultūrām atbilstošus produktus. Līdz ar to tiek izjaukts organisma dabīgais līdzsvars un tas sāk reaģēt neadekvāti pret dabā esošām lietām, piemēram, ziedputekšņiem, dzīvniekiem utt.," par alerģiju biežākajiem cēloņiem stāsta E. Puķe.

Dermatoloģe Liene Matuzule norāda, ka dažādi ķīmiskie savienojumi ļoti spēcīgi ietekmē arī cilvēka ādu. Viņa iesaka arī nepārcensties, pārāk bieži mazgājoties, tādā veidā nomazgājot ādas dabīgo aizsargkārtu. Tāpat pēc iespējas mazāk būtu ieteicams lietot ziepes, bet, ja tās tomēr tiek lietotas, tad vislabāk skābas, ne sārmainas. Jo antibakteriālās ziepes visbiežāk iznīcina tieši dabīgo, nevis slikto mikrofloru.

Neutral samazina alerģiju rašanās risku

Lai izvairītos no sadzīves ķīmijas atstātajām sekām uz cilvēka organismu, ieteicams lietot savai veselībai un videi draudzīgus produktus. Neutral piedāvātā mazgāšanas produktu līnija ir paredzēta tieši šādam mērķim – lai samazinātu alerģiju rašanās risku. Neutral pārstāve Latvijā Laila Elsta stāsta: tas iespējams tāpēc, ka šie produkti nesatur ne krāsvielas, ne aromatizētājus, ne konservantus, ne optiskos balinātājus, kas nereti ir alerģiju izraisošie faktori. "Neutral produkcija tiek izgatavota no tādiem komponentiem, kas samazina jutīguma un alerģijas risku. Tie ir apzīmēti ar zaļā gulbja zīmi, oficiālo Skandināvijas ekoloģisko produktu zīmi, un tos iesaka ne vien Latvijas Astmas un alerģijas biedrība, bet arī Dānijas Astmas un alerģijas asociācija. Savukārt Neutral Baby bērnu ādas kopšanas produkti radīti ar zemu pH līmeni, kas nesausina bērna ādu, bet gan ļauj aktīvajām vielām nokļūt dziļākajos ādas slāņos caur ādas ragveida slāni," norāda Laila Elsta.

***

Noderīgi

Lai samazinātu ādas kairināšanu un alerģijas rašanos, svarīgi būtu izvēlēties tikai dabiskus ādas kopšanas un sadzīves ķīmijas līdzekļus.

Zīdaiņu apģērbu ieteicams mazgāt ar bērnu ziepēm vai īpaši zīdaiņiem paredzētiem mazgāšanas līdzekļiem.

Īpaša uzmanība jāpievērš sadzīves ķīmijas lietošanas daudzumam – jāievēro pareizas dozas!

Pirms lietošanas nepieciešams rūpīgi izlasīt sadzīves ķīmijas līdzekļa lietošanas pamācību.

Jāievēro princips nepārliet sadzīves ķīmijas produktus citos iepakojumos.

Sadzīves ķīmija un kosmētika jāglabā bērniem nepieejamā vietā!

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Daktere Elīna PUĶE:

– Īpaši par ādas kopšanu un saudzēšanu jādomā jaunajiem vecākiem, jo zīdaiņa āda ir daudz jutīgāka pret apkārtējās vides kaitīgo iedarbību. Ādas aizsargbarjeras slānis vēl nav pienācīgi noformējies, tāpēc caur ādu organismā vieglāk var iekļūt dažādas ķīmiskas vielas, baktērijas, kā arī vīrusi. Ieteicams izvēlēties tikai veselībai un videi draudzīgus produktus, vislabāk ar ekomarķējumu, kas liecina par produkta kvalitāti. Diemžēl 90 procentos gadījumu joprojām nav zināma sadzīves ķīmijas ietekme uz bērnu veselību. Piemēram, neuzmanīgi atverot pulvera paciņu vai to nepareizi berot veļas mašīnā, veļas pulveris put, kā rezultātā var tikt veicināta alerģijas rašanās.

Svarīgākais