Ikdienas ēdienkarte pēc glikēmiskā indeksa principa

Kā zināms, ēšana visiem rada prieku, arī kopības izjūtu, sabiedriskumu un veido kultūru. Glikēmiskais indekss (saīsināti GLYX) nosaka, vai cilvēks būs tievs vai resns.

Pagājušā gadsimta 70. gados dr. Dāvids Jankins no Toronto universitātes pārtikas produktus novērtēja pēc GLYX, nevis pēc kalorijām. Pēc tā sakārtoja arī augļus, dārzeņus, saldumus, smalkmaizītes un visus citus produktus. Pārtikas produktus viņš novērtēja no 1 līdz 110 un saviem pacientiem ieteica ēst produktus ar zemu GLYX ( vērtība zem 55). Rezultātā svars kritās pats no sevis. Tie, kuri ēd, ņemot vērā GLYX principu, ir priecīgāki, modrāki, līdzsvarotāki, veselāki, viņiem ir vairāk enerģijas. Pozitīvā enerģija papildus rodas no tā, ka svars zūd pats no sevis. Gudri kombinējot pārtikas produktus citu ar citu, var uzturēt sevi veselu, ēdiens labi garšo un tajā pašā laikā tauki izkūst. GLYX principa ievērošana neliek atsacīties no kaut kādiem produktiem, var iztikt bez badošanās un apgrūtinošas kaloriju skaitīšanas.

GLYX principa ievērošana ir ļoti viegla: stingri jāturas pie pārtikas produktu tabulas un jāseko luksofora principam sarkans – dzeltens – zaļš. Jāizvēlas pārtikas produkti ar zaļo krāsu un slaiduma&veselīguma faktoru un jāēd, kamēr cilvēks jūtas paēdis. Var izbaudīt pārtikas produktus dzeltenajā krāsā ar slaiduma&veselīguma faktoru, taču ar mēru. Produktiem ar sarkano krāsu slaiduma&veselīguma faktorā ir jāmet līkums. No šīm lietām šad un tad drīkst izdzert vai apēst mazas porcijas, vislabāk tās kombinēt kopā ar lielām porcijām no pārtikas produktiem, kas zaļo produktu klāstā.

Aiz GLYX slēpjas vienkārša, bet neticami iedarbīga stratēģija. Insulīns ir pamats tam, kāpēc cilvēki saka: "Es tā jau gandrīz neko neēdu, bet vienalga pieņemos svarā." Pareizi! Šie cilvēki patiešām ēd maz, bet nepareizi ir tas, ka šie pārtikas produkti ar augstu GLYX. Ja pārtikas produkts liek cukuram asinīs ātri un augstu celties, izstrādājas daudz insulīna. Tas aizsūta taukus uz tauku šūnām, un tur tie arī iestrēgst. Tik ilgi, kamēr insulīns ir asinīs, tiek kavēta tauku noārdīšanās. Tajā pašā laikā insulīns izraisa izsalkumu. Pārtikas produkti, kas lēnām un ilgstoši liek celties cukura līmenim asinīs, izstrādā maz insulīna. Tie liek ilgi justies paēdušam, padara cilvēkus apmierinātus un slaidus.

Zems GLYX garantē – liekie tauki tiks sadedzināti. Cukura līmenis asinīs paliek konstants, risks saslimt ar diabētu mazinās. Normalizējas asinsvadu sieniņu aptaukošanās, kas pasargā no sirds infarkta un insulta. Zems GLYX stiprina imūnsistēmu un novērš saslimšanu ar podagru.

Visu rakstu lasiet 2. jūnija izdevumā

Svarīgākais