Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Dzimumzīmju pārbaudei – jaunākā tehnoloģija

Lāzerplastikas klīnikā ir pieejama jaunākā un modernākā MoleMax digitālās dermatoskopijas iekārta, kas sevī ietver vienotu dzimumzīmju kartēšanas sistēmu un klīnisko attēlu veidošanas un uzglabāšanas sistēmu.

Dzimumzīmes ir pigmentētu šūnu sakopojumi ādā. Tās var būt dažādu izmēru, ar matiņiem vai bez tiem, brūnas, melnas, zilas vai ādas krāsā. Iedzimtās dzimumzīmes ir redzamas uzreiz pēc dzimšanas, taču pārsvarā gadījumu dzimumzīmes veidojas dzīves laikā un tiek sauktas par iegūtām. Būtiski ir pievērst uzmanību savai ādai un, ja kādam pigmentētam ādas veidojumam ir aizdomīgas pazīmes, nekavējoties jākonsultējas ar dermatologu.

Diagnostikas mērķis

Jānoskaidro, vai dzimumzīme ir labdabīga vai ļaundabīga. Tā kā ādas ļaundabīgo audzēju – melanomu – sastop arvien biežāk un tā var rasties arī jauniem cilvēkiem, tad savlaicīga diagnostika ir ļoti svarīga. Oficiālā statistika liecina, ka ādas vēzis (melanoma un citi veidi kopā) Latvijā sāk ieņemt pirmo vietu starp visām vēža formām, apsteidzot zarnu, plaušu un krūts vēzi, jo 14% no pērn reģistrētajiem jaunajiem onkoloģisko slimību gadījumiem ir tieši ādas vēzis. Diagnostiku ādas veidojumu gadījumā veic ar dermoskopa palīdzību. Tā ir ātra, ērta un nesāpīga izmeklēšanas metode. Ja ārsts diagnosticē, ka ādas veidojums ir labdabīgs, tad tiek piedāvātas tā likvidēšanas iespējas kosmētisku apsvērumu dēļ vai arī drošības un ērtības dēļ, ja veidojums tiek periodiski traumēts, piemēram, ar apģērba lencītēm, jostām, briļļu kājiņām, matu suku vai skūšanās piederumiem. Ādas veidojumus var likvidēt ar lāzera palīdzību vai ķirurģiski.

Bīstami ir ne tikai tumši veidojumi

Pēdējā laikā dermatologi ar mediju starpniecību rosina cilvēkus pievērst uzmanību ne tikai dzimumzīmēm, bet arī nepigmentētiem ādas veidojumiem, kuri cilvēkiem parasti nešķiet tik draudīgi kā tie, kas ir brūni vai melni. Ādas virsējā kārtā – epidermā – pamatā ir divu veidu šūnas: keratinocīti, kas veido pamatmasu, un melanocīti, kas nodrošina pigmentu ražošanu. No keratinocītu šūnām veidojas nepigmentētie nemelanocītu audzēji, kas parasti ir bezkrāsaini. Rozā krāsā ir tā sauktās aktīniskās keratozes – ir veikti pētījumi, kas liecina, ka šie veidojumi var transformēties plakanšūnu vēzī. Pēc Latvijas dermatologu aprēķiniem, apmēram 50 000 mūsu valsts iedzīvotāju ir plakanšūnu vēža attīstības riska grupā. Bazalioma, kas ir visbiežākais nepigmentētā ādas vēža veids, parasti sākas kā pavisam neuzkrītošs ādas krāsas pauguriņš, kurš ar laiku var palielināties, un tajā var parādīties arī redzami sārti asinsvadiņi, veidojums var sulot, asiņot, izčūlot. Šos audzējus iespējams efektīvi ārstēt, un ne jau vienmēr vajadzīga operācija vai staru terapija. Šim nolūkam var izmantot lokālas iedarbības preparātus, kurus pēc vajadzības kombinē ar citām metodēm. Piemērotāko ārstēšanu katram konkrētam pacientam nozīmē ārsts, bet daudz kas ir atkarīgs no tā, vai cilvēks pamanījis aizdomīgo veidojumu un meklējis palīdzību laikus.

MoleMax

Tā ir unikāla tehnoloģija, kas palīdz precīzi un ātri izmeklēt ādas jaunveidojumus (dzimumzīmes, melanomas, bazaliomas, seborejiskas keratozes u. c.). Aizdomīgos ādas veidojumus nepieciešamības gadījumā var novērot ilgākā laika posmā, kā arī var novērot jebkuras ādas slimības gaitu dinamikā. Ar MoleMax tehnoloģijas palīdzību var iegūt kvalitatīvu, augstas izšķirtspējas attēlu. To iespējams palielināt līdz pat 100 reizēm. Attēlus, uzņemot ar laika intervālu, ērti var salīdzināt, kad pacients ierodas atkārtotā vizītē. Tas ļauj objektīvi kontrolēt ādas veidojuma izmaiņas arī ilgākā laika periodā. Pacienta slimības vēstures datubāzei iespējams pievienot jaunveidojuma histoloģisko attēlu, ja veidojums ir izoperēts.

Ķermeņa kartēšanas funkcija

Tā nodrošina visa auguma 33 attēlu dokumentēšanu vai ātrāku diagnostiku 10 ķermeņa segmentu attēlos. Tas ļauj vieglāk kontrolēt jaunu veidojumu rašanos, kas ir ļoti būtisks melanomas profilakses pasākums. Pateicoties nemainīgam apgaismojumam un iekārtas izvietojumam telpā, līdzīgi kā fotostudijā tiek iegūts kvalitatīvs ķermeņa attēls. Uzņemot attēlu atkārtoti, to var iegūt precīzi analogu iepriekšējam. Ekrānā redzams vizuāli saprotams attēls, arī pašam pacientam rodas priekšstats par viņa ādas veidojuma izskatu. Izmeklējumu ieteicams veikt visiem cilvēkiem, kuriem ir daudz ādas veidojumu, kā arī bērniem, jo dzimumzīmju skaits dzīves laikā var palielināties.

Kā rūpēties par profilaksi

Regulāras ādas veselības pārbaudes ir svarīga ādas vēža profilakses sastāvdaļa, bet nedrīkst aizmirst arī rūpēties par to ikdienā. Pats par sevi runā fakts, ka līdz 80% no visiem ādas audzējiem atrodas tādās ķermeņa vietās, kas laika posmā no pavasara līdz rudenim visvairāk tiek pakļauta saules staru iedarbībai. Tādēļ vasarā jālieto piemēroti aizsarglīdzekļi pret ultravioletajiem stariem, jāizvairās no atrašanās saulē dienas vidū. Īpaša piesardzība vajadzīga, ceļojot uz siltajām zemēm. Dermatologi iebilst arī pret maldinošām solāriju reklāmām, uzsverot, ka visi tajās solītie guvumi nav tā vērti, lai sevi pakļautu ādas audzēju riskam.

Lāzerplastikas klīnika

Lāzerplastikas klīnikā iespējams veikt ne vien ādas veidojumu diagnostiku un ārstēšanu, bet arī asinsvadu patoloģiju diagnostiku un ārstēšanu, lāzerprocedūras ādas struktūras uzlabošanai, rētu korekciju u. c.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Lāzerplastikas klīniku

***

NODERĪGI

Aizdomīgas dzimumzīmes pazīmes:

• A (asimetrija) – sadalot veidojumu uz pusēm (jebkādā virzienā), tas nav simetrisks.

• B (no angļu valodas vārda border) – veidojuma malas ir neregulāras, izplūdušas, tam ir neskaidras robežas.

• C (colour) – veidojumā saskatāmas vairākas krāsas. Tās var būt no gaiši brūnas līdz tumši brūnai, melna, balta, sārta.

• D (diametrs) – veidojuma diametrs ir 5 mm un lielāks.

• E – (evolving) – strauji progresējoša attīstība, arvien izteiktāka pacelšanās virs ādas līmeņa, palielināšanās.

• F – (feelings) – dažādas sajūtas, piemēram, nieze vai sāpes.