Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Tauku sadedzināšanas stratēģija enerģiskajiem

© Scanpix/AFP

Vai iespējams uzkurbulēt vielmaiņu, lai nevēlamie tauki ietu projām ātrāk? Ja gribi tikai iegrožot savu ēdienkarti un nīkt dīvānā, mokoties ar enerģijas trūkumu, tad tas diez vai izdosies.

Pieredze rāda, ka šādā veidā nomestie kilogrami tikpat ātri atgriežas. Bet, ja esi gatavs būt fiziski aktīvs un vingrot, tad, iespējams, ir vērts izmēģināt divas labas lietas, kas visefektīvāk darbojas abas kopā.

Rīta rosme

Lai intensificētu vielmaiņu, rīta vingrošanai jānotiek tūlīt pēc piecelšanās un jāilgst vismaz pusstundu ar vidēju slodzi, apgalvo lietpratēji, kuriem izdevies sevi pārvarēt un pārliecināties, ka šis princips strādā. Arī pētījumos konstatēts, ka vingrošana no rītiem palīdz taukus dedzināt pat līdz trim reizēm efektīvāk nekā citā laikā. Dienas gaitā organisma galvenais enerģijas avots ir ar ēdienu uzņemtie ogļhidrāti. Naktī, kad cilvēks guļ, organisms joprojām turpina tērēt enerģiju dažādu funkciju nodrošināšanai, tāpēc no rīta vairs nav viegli izmantojamo ogļhidrātu un enerģijas iegūšanai jāsāk pārstrādāt taukus. Vingrošanai jānotiek pirms brokastīm, jo, tiklīdz cilvēks ir paēdis, organisma rīcībā ir nonākuši jauni ogļhidrāti, un tas sāk izmantot šos ogļhidrātus, nevis taukus, no kuriem vēlamies šķirties. Fiziska slodze arī pati par sevi uzlabo vielmaiņu un liek tērēt kalorijas, tāpēc no rīta rosmes svara zaudētājiem ir divkāršs labums. Arī vakarā vingrojot, kalorijas tiek tērētas aktīvāk, nekā sēžot dīvānā, taču – tikai tik ilgi, kamēr turpinās fiziskā slodze. Aizejot gulēt, vielmaiņa atkal kļūst lēnāka. Rīta vingrošanai ir arī citi plusi: tā dod možumu un mazina stresa līmeni.

Lai zaudētu vēl vairāk tauku, fiziski aktīvi cilvēki var vingrot vēlreiz četras sešas stundas pēc rīta rosmes. Ja ir iespēja apmeklēt sporta klubu, tad no rīta ieteicams izvēlēties kardiotrenažieri, bet otrā reizē cilāt svarus. Muskuļu masas pieaugums pats par sevi sekmē tauku labāku sadedzināšanu.

Brokastis

Pēc rīta rosmes brokastis ir godam pelnītas un tās noteikti vajag ēst. Maltīte dod vielmaiņai darbu un stimulē to čakli strādāt. Nav ieteicams ciesties līdz pusdienām, domājot, ka tas palīdzēs zaudēt vēl vairāk tauku. Gluži otrādi – ja pārtraukumi starp ēdienreizēm ir pārāk ilgi, vielmaiņa atkal palēninās un tauki tiek tērēti lēnāk. Brokastu ēšana palīdz labāk stabilizēt cukura līmeni asinīs visas dienas garumā un cilvēkam ir vieglāk pārvarēt kāri pēc neveselīgiem saldumiem un ātrajiem ēdieniem. Ir arī krietni vieglāk atturēties no pārēšanās, kas neizbēgami atgadās, kad stipri izsalkušais cilvēks beidzot tiek pie ēdiena. Brokastis sniedz gan fiziskam, gan garīgam darbam nepieciešamo enerģiju, turklāt normāli paēdis cilvēks labāk tiek galā ar spriedzes situācijām.

Nelielas ēdienreizes

Lai tiktu vaļā no tauku uzkrājumiem vēl efektīvāk, dienā ieteicamas nevis divas lielas, bet četras piecas nelielas ēdienreizes, starp kurām ir divas trīs stundas. Vielmaiņu var tēlaini salīdzināt ar krāsniņu: ja grib, lai tā vienmērīgi sildītu visas dienas garumā, laiku pa laikam jāpiemet zināms daudzums malkas, kas nedrīkst būt ne pārāk liels, ne pārāk mazs.

Tautā ir ļoti populārs uzskats, ka nevajagot ēst pēc sešiem vakarā. Tas ir viegli iegaumējams, taču vienkāršots princips, kuru lielākā daļa cilvēku turklāt ignorē. Tie, kuri izmisīgi cenšas šo nosacījumu ievērot, nomokās ar izsalkumu, slikti guļ un naktī jūt vēlēšanos zagties pie ledusskapja. Neēst pēc sešiem var tikai tie, kuri iet gulēt ap deviņiem. Pārējiem vienkārši der atcerēties, ka pēdējai ēdienreizei vakarā vajadzētu būt divas trīs stundas pirms gulētiešanas, lai gremošanas sistēma pagūtu savu darbu padarīt.