Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Atmet atrunas, ja gribi notievēt

© Scanpix

Aizbildinājumu, kāpēc mēs labprāt pievērstos svara samazināšanai, bet tomēr to nedarām, ir simtiem.

Aizbildinājumu, kāpēc mēs labprāt pievērstos svara samazināšanai, bet tomēr to nedarām, ir simtiem. Daži ir visai oriģināli, piemēram, gribēju no rītiem skriet, bet suns sagrauza manas krosenes. Vai arī – mans resnais priekšnieks ņems ļaunā, ja kļūšu tievāks par viņu. Taču parasti lietā tiek liktas daudz vienkāršākas un prozaiskākas atrunas, kas pat pašam šķiet ticamas, bet kas tomēr ir un paliek atrunas. Patiesībā nemaz nav vērts tādas gudrot, jo apmānīt neizdosies ne sevi, ne citus. Tievēšana nenotiek bez pūlēm, bet papūlēties taču ir vērts.

Man nav laika gatavot pareizus ēdienus un vingrot

Nav nemaz tik grūti atrast ātri un vienkārši pagatavojamus ēdienus, kuros ir veselīgas uzturvielas un nav daudz kaloriju. Ne visi pārtikas pusfabrikāti ir neveselīgi. Piemēram, var iegādāties jau sagrieztus, sarīvētus vai saldētus dārzeņus, svaigas vai saldētas zivju filejas, sadalītu liesu gaļu, liesu jogurtu bez piedevām u.c. Labāk atturēties no gataviem salātiem, sviestmaizēm, zivju pirkstiņiem un citiem panētiem produktiem, marinētas gaļas, desiņām, gatavām mērcēm. Visiem produktiem, ko pērkam, jāmeklē informācija par uzturvērtību, lai pārliecinātos, ka tajos nav neuzkrītoši ietvertas nevēlamas vielas, par daudz cukura, sāls, tauku u.c. Reizēm situāciju var glābt arī laba, pietiekami jaudīga un viegli kopjama virtuves tehnika dārzeņu smalcināšanai.

Lai atrastu laiku vingrošanai, ieteicams kādu nedēļu pavērot un izvērtēt savu dienas plānojumu. Parasti vingrošanai, ja tā ir īsta, nevis šķietama prioritāte, var ziedot pusstundu no televīzijas pārraidēm atvēlētā laika.

Man nav naudas, lai atļautos veselīgu uzturu un sporta klubu

Veselīgs uzturs ne vienmēr ir dārgs. Dārzeņus, augļus, zaļumus, auzu pārslas, griķus, pilngraudu makaronus, prosu, pupiņas, zirņus, lēcas, olas vai putnu gaļu var iegādāties par mērenām cenām. Laiku pa laikam arī šādiem produktiem veikalos ir akcijas un cenu atlaides. Sākumā tie varbūt nešķiet garšīgi, tomēr remdē izsalkumu, ar laiku pie jaunās ēdienkartes var pierast un izmēģināt dažādas receptes, liekot lietā interesantas garšvielas un pagatavošanas veidus.

Lai vingrotu, nav obligāti jāiet uz sporta klubu. Vingrot var mājās, tuvējā parkā vai pagalmā, arī uzdejošana pie televizora mūzikas pavadībā dos zināmu rezultātu, ja slodze būs pietiekami liela, lai beigās nedaudz aizelstos.

Esmu pārāk noguris, lai vingrotu

Ja cilvēks nav pieradis pie fiziskas slodzes, viņam ieteicams sākt ar mazumiņu, kaut vai piecu minūšu rīta rosmi katru rītu. Parasti dienas gaitā var atrast iespēju nelielām fiziskām aktivitātēm, piemēram, īsai ātrai pastaigai vai kāpienam pa trepēm, neizmantojot liftu. Ar laiku fiziskā slodze ļaus justies enerģiskākam un arī naktī labāk gulēt. Ja turpretī slodze ir pārāk liela, cilvēks patiešām jūtas noguris, tomēr nevar iemigt.

Es nespēju atteikties no saldumiem un limonādēm

Ja izdodas kopumā ievērot veselīga uztura principus un svars palēnām mazinās, tad reizēm var atļauties nedaudz arī panašķēties.

Tam nevajadzētu notikt spontāni; kārotā maltīte ir iepriekš jāieplāno un jāizbauda pēc iespējas lēni. Retu reizi var dzert arī gāzēto limonādi, izvēloties dzērienu diētiskās versijas bez cukura, vai arī sulas, atšķaidot tās uz pusēm ar gāzētu ūdeni.

Plānojot savas ēdienkartes pārvērtības, ieteicams mazāk koncentrēt uzmanību uz to, ko tagad nedrīkstēs ēst, bet gan uz to, kas uzturā būs jauns. Var atklāt daudz produktu, kurus cilvēks agrāk nemaz nepazina, piemēram, auzu putraimus, kailgraudu miežus vai kvinoju, pārskatīt savu attieksmi pret kāpostiem un bietēm vai nogaršot kressalātus. Var arī eksperimentēt, veidojot neierastas produktu kombinācijas – varbūt iegaršosies.