Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Produkti slaidumam

© skanpix

Meklējot vieglāku veidu, kā tikt vaļā no liekā svara, daudzas lietas uztveram vienkāršoti: ja par kādu produktu tiek apgalvots, ka tas liek vielmaiņas procesiem ritēt straujāk, tad – uz priekšu, ēdam to, cik uziet, bet paralēli turpinām savas līdzšinējās uztura tradīcijas, kas mūs novedušas pie liekā svara.

Tad nav brīnums, ka izdaudzinātie produkti nelīdz. Tikai veselīgas, sabalansētas ēdienkartes sastāvā tie dos solīto efektu. Daži no šiem produktiem var šķist eksotiski, bet citi ir labi pazīstami un pieejami.

Āboli

Tievētājiem āboli ir ieteicami tāpēc, ka tie bagāti ar ūdenī šķīstošām šķiedrvielām – pektīnvielām, kuras palīdz radīt noturīgu sāta sajūtu un zināmā mērā bloķē tauku un arī dažu citu uzturvielu uzsūkšanos, tāpēc tiek uzņemts mazāks daudzums kaloriju. Izpētīts, ka pektīnvielas nezūd, arī ābolus uzglabājot un žāvējot, bet, protams, priekšroka dodama svaigiem āboliem, kas auguši Latvijā. Vēlams tos ēst ar visu mizu, jo tieši pie mizas ir vairāk C vitamīna (līdz 15 reizēm vairāk nekā pie serdes). C vitamīna saturs dažādu šķirņu ābolos ir atšķirīgs. ‘Antonovka’ ābolā, kas sver 100 g, ir ap 36 mg C vitamīna, bet subptropu klimatā augušajos ābolos C vitamīna saturs nepārsniedz 5 mg/100 g.

Ķirbji

Svara zaudēšanai izdevīgs produkts sava nelielā kaloriju daudzuma dēļ. Var izmantot salātos, sautējumos un arī zupās – pievienojot zupai biezeni no ķirbju mīkstuma, var pagatavot krēmīgu biezeņzupu, tikai nedaudz paaugstinot enerģētisko vērtību. Ķirbji ir bagāti ar alfa un beta karotīnu, kas organismā pārveidojas A vitamīnā; ar C vitamīnu, tajos ir arī kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors un silīcijs.

Avokado

Šķiet, ka no avokado ir jāizvairās, jo tas ir viens no retajiem augļiem ar augstu tauku saturu. Taču izrādās, ka mononepiesātinātās taukskābes, ko satur avokado, iedarbojas uz šūnu apvalkiem, veicinot labāku šūnu «komunikāciju» ar vielām, kuras atbildīgas par tauku sadedzināšanu, vienlaikus tās arī bremzē tauku uzkrāšanos.

Brazīlijas rieksti

Brazīlijas riekstiem piemīt spēja pārvērst aktīvā formā noteiktus hormonus, kas iesaistīti vielmaiņā, un tā notiek intensīvāk. Tiek arī apgalvots, ka vielas, kas ir šajos riekstos, piesaista un palīdz izvadīt toksīnus, kas citādi krājas tauku šūnās, veicinot celulītu. Rieksti ir bagāti ar kalorijām, tādēļ tie jāiekļauj ēdienkartē ar mēru.

Čia sēklas

Pašlaik Latvijā čia jeb Spānijas salvijas sēklas iegūst arvien lielāku popularitāti. Tajās ir augstvērtīgas aminoskābes, omega taukskābes, vitamīni, minerālvielas – kalcijs, magnijs, kālijs u.c. Pirms lietošanas sēkliņas uzbriedina aptuveni 15 minūtes, tad tās ir mīkstas un maigas, bez specifikas garšas. Sēkliņas var piejaukt augļu un dārzeņu biezeņiem, jogurtiem, biezputrām, arī kokosriekstu pienam.

Lapu kāposti

Latvijas iedzīvotāji dažkārt domā, ka lapu kāposti ir drīzāk dekoratīvi, nevis pārtikā izmantojami dārzeņi. Patiesībā tajos ir daudz vērtīgu uzturvielu un arī augsts šķiedrvielu saturs. Līdzīgi citiem kāpostaugiem lapu kāposti satur izotiocianātus, kas veicina organisma detoksikācijas spējas. Lapu kāposti ir labs A vitamīna avots un satur daudz šķiedrvielu. Tos izmanto salātos, kopā ar avokado, tomātiem un papriku. Lapas var arī cept cepeškrāsnī, uz plāts, iepriekš atbrīvojot no cietajiem kātiem un apslacinot ar olīveļļu.

Kafija

Kafijas cienītāju vidū ir ne mazums apaļīgu cilvēku – tas tādēļ, ka viņiem noteikti vajag kaut ko pie kafijas un visbiežāk kaut kas ir salds – kūka, smalkmaizīte, šokolāde, saldējums. Ja no šādas kombinācijas atsakās un lieto vienīgi melnu kafiju bez cukura, kafija sekmē tauku vielmaiņu, stimulējot adrenalīna izdalīšanos, kas signalizē organismam, ka laiks aktīvāk dedzināt tauku krājumus.