Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Mati pēc vasaras

Nešaustīsim sevi, ja pēc bezrūpīgas vasaras atpūtas, baudot sauli, jūru un citus brīvās dabas jaukumus, mati vairs neizskatās tik labi kopti.

Vai arī vasara, gluži otrādi, bijusi pārāk darbīga un, aprūpējot dārzu, vācot un konservējot ražu, nav atlicis laika veltīt pienācīgu uzmanību ārienei.

Protams, tālredzīgāk būtu bijis jau laikus padomāt par to, kā saglabāt matus perfekti skaistus, jo ir taču speciāli matu kopšanas līdzekļi, kas domāti tieši vasaras sezonai un matu aizsardzībai no ultravioleto staru iedarbības. Arī viegla galvassega vai saulessargs būtu devuši savu ieguldījumu. Bet situācija ir tāda, kāda tā ir, un tāpēc jālūko to vērst par labu.

Sašķēlušies matu galiņi

Lai mati atgūtu normālu izskatu, sašķeltie galiņi ir jāapgriež, citādi tie turpinās dalīties tālāk. Ja ir nosliece uz matu galu šķelšanos, bet diendienā labi jāizskatās, ieteicams lietot speciālas eļļas un serumus, kas matu galiņus salīmē , padarot gludākus un glītākus. Var izmantot matu griešanu ar karstajām šķērēm – šī procedūra nedaudz līdzinās lodēšanai.

Sausi un lūstoši mati

Ja pēc vasarām mati atgādina salmus vai pakulas, ļoti svarīgi ir tos mitrināt un arī lietot barojošus līdzekļus. Šim nolūkam radīti speciāli balzami, kondicionētāji un matu maskas, kas satur augu eļļas un ekstraktus, aminoskābes, pantenolu, hialuronskābi, zīda proteīnus u. c. Var izmantot arī dažādas mājās pagatavojamas matu maskas, piemēram: sablenderē vienu vidēji lielu banānu ar divām ēdamkarotēm nesaldināta jogurta, tējkaroti medus un vienu olas dzeltenumu, klāj uz izmazgātiem mitriem matiem, aptin galvu ar polietilēna plēvi un dvieli, masku patur 15 minūšu, pēc tam izmazgā matus viegli siltā ūdenī ar maigu šampūnu.

Nespodri mati

Saulē izbalojuši, blāvi un spožumu zaudējuši mati ir tipiska problēma pēc vasaras sezonas. Tā aktuāla gan krāsotiem, gan nekrāsotiem matiem. Atgūt spožumu, krāsu un elastīgumu palīdz maskas, balzami un izsmidzināmie līdzekļi ar A, E un B vitamīniem, glicerīnu, barojošām eļļām, kā arī kumelīšu, kviešu asnu un citrusaugu ekstraktiem. Mājās var pagatavot matu masku, izmantojot vienu olu un četras ēdamkarotes ruma, kā arī skalot matus ar kumelīšu vai nātru novārījumu, der arī ūdens, kuram pievienots nedaudz citronu sulas.

Ja mati pastiprināti izkrīt

Ja mati ir novājināti un sākuši pastiprināti izkrist, tiem nepieciešams atbalsts no organisma iekšienes. Vispirms jāraugās, lai uzturā netrūktu zivju un jūras produktu, liellopu gaļas, olu, skābpiena produktu, svaigu dārzeņu, augļu, zaļumu, riekstu. Var iegādāties speciālus vitamīnu kompleksus vai citus produktus, kas domāti matiem, ādai un nagiem un nopērkami aptiekās. Matu stiprināšanai veic dažādas profesionālas procedūras salonos, bet mājās var pagatavot masku no vienas tējkarotes svaigas alvejas sulas, vienas ēdamkarotes medus un vienas tējkarotes dadžu eļļas vai rīcineļļas. Maska jātur 40–50 minūšu, un šī procedūra jāveic vismaz mēnesi 1–2 reizes nedēļā.

***

NODERĪGI

Kamēr mati atkopjas:

• Nevajadzētu izmantot lokšķēres, matu pannas un tamlīdzīgas ierīces.

• Pēc iespējas der atturēties arī no matu žāvēšanas ar fēnu. Ja tas tomēr nepieciešams, fēns jātur aptuveni 30 cm attālumā no matiem. Vislabāk lietot fēnu, kuram ir aukstā gaisa režīms. Vēlami arī izsmidzināmie līdzekļi matu aizsardzībai no karstuma iedarbības.

• Nav ieteicams matus krāsot. Ja bez tā nevar iztikt, jāizvēlas krāsa, kas nesatur amonjaku, var lietot arī hennu vai izlīdzēties ar tonējošu šampūnu.

• Nevajadzētu likt ilgviļņus.

• Jāpievērš uzmanība arī pareizai matu mazgāšanai:

šampūnu nelej tieši uz matiem, bet vispirms plaukstā atšķaida ar nelielu silta ūdens daudzumu. Ļoti svarīgi ir izvēlēties savam matu tipam piemērotu šampūnu, kā arī pēc katras mazgāšanas lietot balzamu vai kondicionētāju.