Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Virsotne, kurā labāk nekāpt

© Scanpix/AP

Pašā uztura piramīdas virsotnē tālredzīgi novietoti saldumi – tas nozīmē, ka ar tiem nevajadzētu aizrauties, bet panašķēties drīkst tikai paretam.

 Šķiet, ir taču rudens – kas liedz mieloties ar āboliem, bumbieriem un plūmēm no sava dārza vai aizstaigāt līdz tirgum pēc kādas melones... Tomēr ne mazums cilvēku jūt izteiktu kāri pēc saldumiem un viņu ikdienas uzturā ir daudz vairāk cukura, konfekšu, kūku, cepumu un smalkmaizīšu, nekā būtu vēlams.

Pretoties kārdinājumam nav viegli, taču vienmēr ir vērts mēģināt.

Pavēro sevi rūpīgāk

Visbiežāk kaut ko saldu sagribas tad, kad esam stresā vai arī kaujamies ar garlaicību. Pievērsies šim jautājumam pamatīgāk – pavēro, kādas situācijas tev rada vēlmi steigšus apēst ko saldu, lai uzlabotu pašsajūtu. To zinot, var laikus sagatavoties cīņai ar pēkšņo kārdinājumu vai pat izdomāt, kā to nepieļaut.

Lai cukura līmenis nelēkātu

Galvenā degviela, kas vajadzīga gan fiziskam, gan garīgam darbam, ir glikoze. To nesaņemot, cilvēks jūtas paguris un tūļīgs. Ja cukura līmenis asinīs strauji krītas, rodas vēlme to ātri atjaunot, ēdot neveselīgus saldumus. Lai tā nenotiktu, katru dienu jāēd brokastis, jāuzņem veselīgas olbaltumvielas, bet dienas gaitā noder uzkodas, kas bagātas ar šķiedrvielām.

Vairāk salikto ogļhidrātu

Ar saliktajiem ogļhidrātiem ir bagāti dažādi pilngraudu produkti un dārzeņi. Saliktie ogļhidrāti gremošanas traktā sašķeļas daudz lēnāk nekā vienkāršie ogļhidrāti, ko satur saldumi. Ēdot pilngraudu produktus un dārzeņus, ilgāk saglabājas sāta sajūta un tik ļoti negribas našķēties.

Uzēd augļus

Augļi satur fruktozi, kas ir uzturā ieteicamāka par rafinēto cukuru, turklāt fruktozē ir mazāk kaloriju. Svaigi augļi sniedz mums vitamīnus, antioksidantus, šķiedrvielas un citas vajadzīgas lietas. Ja dārzā ir bagātīga raža, var ziemai sagatavot žāvētu augļu krājumus. Protams, tie nopērkami arī veikalos, tikai pērkot der pārliecināties, ka žāvētie augļi nav apstrādāti ar glikozes sīrupu, lai izskatītos spīdīgi un būtu saldāki.

Noliec tālāk no acīm

Tas ir šķietami primitīvs padoms, bet patiesībā iedarbīgs paņēmiens – ja mājās vai darbavietā saldumi un cukurs nestāv pa tvērienam, tad cilvēks tos tik daudz neēd. Tāpēc nepērc konfektes, cepumus un kūkas, neliec tās sev degungalā, bet labāk izvēlies augļus vai reizēm riekstus.

Mēģini novērst uzmanību

Ja mazulis vēlas ko neatļautu, pieaugušie novērš viņa uzmanību, piedāvājot kādu interesantu nodarbi vai rotaļlietu. Pieaudzis cilvēks arī var izmantot šo pašu paņēmienu – lasīt grāmatu, piezvanīt draugam vai nodoties kādam vaļaspriekam, lai novērstu uzmanību no ilgām pēc saldumiem.

Neaizmirsti izkustēties

Pietiekama fiziska slodze ne vien uzlabo pašsajūtu un figūru, bet arī mazina pārmērīgu kāri pēc saldumiem. Kad ķermenis aktīvi strādā, labāk šķeļas glikogēns un asinīs nonāk atbrīvojušās glikozes molekulas. Fiziska izkustēšanās palīdz atbrīvoties no stresa, pirms vēl rodas vēlme sniegt sev mierinājumu par visām dzīves netaisnībām, apēdot lielu kūkas gabalu vai saldējuma porciju.

Cukura aizstājējus – reizēm var

Brīžos, kad tiešām ļoti gribas kaut ko saldu, izvēlies ledenes, košļenes vai citus izstrādājumus, kas satur dažādus cukura aizstājējus. Tie apmierina garšas kārpiņas, neradot organismam papildu cukura slodzi. Taču pārmērībās gan nekrīti, jo dažiem cilvēkiem atsevišķi cukura aizstājēji izraisa vēdera pūšanos un citas problēmas. Pēdējā laikā par visieteicamāko alternatīvo saldinātāju tiek uzskatīti stēvijas produkti.

Mazliet pacietības

Nevajadzētu skriet uz konditoreju vai meklēt atvilktnē noglabāto konfekšu turzu, tiklīdz sagribas ko saldu. Tie, kuriem izdevies atradināties no rafinētā cukura produktiem, iesaka pagaidīt 15 minūtes un tad vēlreiz pārdomāt – vai tiešām es tik ļoti gribu šo konfekti? Bieži vien izrādās, ka spontānā vēlme ir jau pārgājusi.