Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Jolantai Strikaitei šī būs pārmaiņu vasara bērnības noskaņās

© F64

Dziedātājai un televīzijas raidījuma Labvakar, Latvija! vadītājai Jolantai Strikaitei vasaru plānots aizvadīt pārmaiņu zīmē. Mainījusi profesionālās intereses un līdz ar to arī skatuves stilu, viņa turpinās ik vakaru izklāstīt televīzijas skatītājiem kultūras dzīves aktualitātes, bet rāmos vasaras vakarus kopā ar mīļoto cilvēku laiski pavadīs mazā piejūras vasarnīciņā.

Pateicoties raidījumam, nokļuvusi kultūras notikumu epicentrā un aizgājusi no vokālā trio Lady’s Sweet, lai pievērstos akadēmiskās mūzikas žanram, jau 15. jūnijā Jolanta ierindosies absolventu rindās Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur absolvēs vokālās mūzikas nodaļu. «Tā būs mana otra augstākā izglītība, bet nedomāju apstāties, plānoju iestāties arī maģistrantūrā. Ir jāturpina attīstīt vokālās prasmes, jo tā ir profesija, kur nemitīgi jāattīstās – darba instruments ir balss, un tā visu laiku mainās. Nekad nav iespējams sasniegt griestus,» Jolanta spriež.

Pārmaiņu motīvi

«Šī man notikumu ziņā būs vēl nepieredzēta, jauna vasara. Tā kā aizgāju no trio, es sāku savu muzikālo ceļu kā klasiskās mūzikas izpildītāja un tiecos uz to, ka dziedāšu tikai klasiku. Tā bija jau sen iekšēji lolota sajūta, un tas, ka man būs jāizvēlas starp žanriem – estrādes vai klasisko mūziku –, kļuva skaidrs brīdī, kad iestājos Mūzikas akadēmijas vokālajā nodaļā. Jau tolaik pedagogi man uzsvēra, ka nāksies izvēlēties, jo neviens līdz šim vēl nav spējis sēdēt uz diviem krēsliem vienlaikus,» Jolanta ieskicē pārmaiņu motīvus. Viņa teic, ka ilgu laiku spējusi bez bažām savienot abas mūzikas mākslas, jo akadēmiskā mūzika pavada Jolantas radošās gaitas jau kopš 15 gadu vecuma, taču, kad pienākuši akadēmijas beigšanas eksāmeni, arvien biežāk uzmākušies retoriski jautājumi par to, ko dziedātāja darīs pēc gada vai diviem.

Tagad, kad izšķirošā izvēle ir izdarīta, brīvā laika nav kļuvis vairāk, tieši otrādi – sarakstot uz lapas visu šovasar ieplānoto, Jolanta sapratusi, ka nepieciešama liela disciplīna. «Šovasar ieplānoti vairāki ērģeļmūzikas un senās mūzikas koncerti un arī operas uzvedums Pēterbaznīcā. Tas viss man ir savā ziņā jaunums,» viņa teic un piebilst, ka, «ja enerģiju ar pilnu atdevi iegulda vienā lietā, tad tā nevar palikt nesadzirdēta».

Individuāla tēla meklējumi

Darbs televīzijā netraucējot Jolantas muzikālajai attīstībai, tieši otrādi – tas palīdzot sakārtot domas un uzlabo koncentrēšanās spējas.

«Tas man nav svešs pienākums, jo jau bērnībā aizrāvos ar pasākumu vadīšanu un organizēšanu. Mēs Talsos bērnībā bijām tāda kompānija, tostarp aktieris Rihards Lepers, kas, jau mazi būdami, šefojām un aktīvi visur piedalījāmies. Iepriekš vadīts arī SuperBingo un Eirovīzija. Pirmajā brīdī, kad piedāvāja vadīt raidījumu Labvakar, Latvija!, es prātoju, vai to maz spēšu, vai varēšu sevi attaisnot, bet beigās tomēr sapratu, ka kultūra – tas ir tas, ko es daru katru dienu, tā nav sveša tēma un, lai vai kā, vienmēr būs lietas, ko mēs nezinām un nesaprotam. Biju gandarīta par jauno iespēju, gan strādājot tandēmā ar Juri Kalniņu, gan tagad ar Jāni Auzānu, tāpēc viss ir kārtībā,» raidījuma vadītāja atklāj.

Līdzās jauniem pienākumiem un pārmaiņām radošajā dzīvē transformējies arī Jolantas ģērbšanās stils. «Pieļauju, ka, salīdzinot ar trio skatuves tērpiem, apģērbs, kas piedien klasiskajai mūzikai, ir pirmām kārtām krietni garāks,» viņa nosmej. «Man pret klasisko mūziku ir milzīga pietāte, taču, lai to izjustu, ir jāļaujas tai un jādarbojas droši. Es ceru, ka mana līdzšinējā skatuves pieredze palīdzēs atrast ko individuālu skatuves tēlā arī klasiskajā mūzikā.»

Skapī skumjš un vientuļš

Dziedātāja teic, ka apkārt valdošie priekšstati, ka klasiskajai mūzikai piedien milzīgas kūkveida kleitas, nebūt nav patiesi – arī slavenas dīvas uz skatuves ģērbjas mūsdienīgi un pat stilīgi, spējot tēlu saglabāt klasisku.

«Pa šiem gadiem, ko aizvadu uz skatuves, man ir izveidojusies brīnišķīga sadarbība ar modes māksliniekiem, pie kuriem es varu vērsties pēc palīdzības tērpu izveidē. Pārmaiņas jau ir jūtamas –pirms kāda laika man skapī nebija nevienu garu svārku, tagad man tie jau ir četri,» noteic Jolanta.

Runājot par ikdienas stilu, viņa atzīstas, ka ļoti grēko. «Pirmkārt, esmu par slinku, lai ietu pa veikaliem, bet, otrkārt, man nav redzējuma, kā kombinēt lietas. Parasti es kaut ko nopērku un tā tas arī skumjš un vientuļš noguļ manā skapī,» dziedātāja optimistiski noteic. «Īstenībā jūtos diezgan izmisusi un no rītiem ļoti pārdzīvoju, jo nekad nevaru izlemt, ko vilkt mugurā un ko lai sakombinē. Tāpēc maijā es sapratu, ka man tomēr ir vajadzīga palīdzība no malas – pasaucu savu draudzeni, kas ir stiliste, lai viņa izrevidē manu skapi. Viņa sēdēja, lūkojās tajā un atzina – te tiešām nekā nav. Kad būs vairāk laika, ņemšu viņu aiz rokas un vedīšu pa veikaliem, lai iesaka, ko man nopirkt,» viņa plāno.

Vide bez eiro remonta

Vaicāta par citiem laba izskata ieročiem, dziedātāja un raidījuma vadītāja teic, ka ikdienā, strādājot televīzijā, seja tiek pārslogota ar biezu grima kārtu, tāpēc, lai to atjaunotu un palutinātu, Jolanta izmanto Bioderma kosmētiku – pieniņus, pīlingu un skrubi. Ja sanākot iziet no mājas bez grima, tie esot kā svētki. «Tā kā televīzijas grims sejai ir katras dienas pārbaudījums, ikdienas minimums man ir BB tonējošais krēms, skropstu tuša un higiēniskā lūpu krāsa. Tāpat esmu sapratusi, ka vismaz reizi mēnesī ir vajadzīga kosmetologa palīdzība, lai pilnvērtīgi attīrītu sejas ādu un ļautu tai elpot,» viņa raksturo savus skaistumkopšanas paradumus.

Labi izskatīties un justies palīdz arī sportiskas aktivitātes: «Saprotot, ka akadēmijā un darbos ir tik liela slodze, kādu pati ar savām spēka rezervēm nevarēšu izturēt, nolēmu sevi sākt rūdīt un ziemā gāju uz sporta klubu, pilatēm, jogu. Tas man ļoti palīdzēja un deva zināmu rūdījumu. Dziedāšanai fiziskas aktivitātes ir tikpat svarīgas kā dzert ūdeni.» Jaunums Jolantas un viņas drauga dzīvē šovasar ir arī vasarnīca Jūrmalā, kas atrodas vien 200 metru no jūras, tāpēc vasarā vairs netiek pirkti sporta klubu abonementi – tā vietā ir apņemšanās skriet gar jūras krastu. «Dzīve vasarnīcā – tas ir tas, kam mēs ļoti gatavojāmies. Atbraucot ir sajūta, ka tas ir kaut kas mans – apkārt ir zaļa zāle un svaigs gaiss. Sajūta pašlaik ir, kā atgriežoties bērnībā – koku smarža, vide bez eiro remonta. Tāpēc man liekas, ka šī vasara atpūtas un piedzīvojumu ziņā varētu būt viena no pēdējo gadu labākajām,» viņa priecājas.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

ieteikt draugiem: