Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Skudriņa gastronomijas mākslas virpulī

© F64

«Esmu ārkārtīgi straujas dabas, tāpēc man nepatīk gatavot pēc ļoti sarežģītām receptēm – es taisu vienkāršas kūkas, elementārus saldēdienus un biezzupas, kas ir ātri pagatavojamas,» savus gatavošanas paradumus raksturo raidījuma Esi gardēdis vadītāja Gundega Skudriņa, atklājot, ka, lai arī ir tīru garšu piekritēja, viņas zinātkārā daba arvien pamudina izmēģināt ko jaunu.

«Esmu ēdusi pat skorpionus un dzērusi čūsku asinis, bet uzskatu, ka gēni un reģions, kurā dzīvojam, nosaka mūsu ēšanas paradumus, tāpēc ir forši paeksperimentēt, bet tomēr atgriezties mājās,» Gundega pauž savu nostāju. «Man ir liela cieņa pret ēdienu, jo domāju, ka, lai ko ēstu, ir jāpateicas Dieviņam, ka tas ēdiens vispār ir. Savukārt mana zinātkārā daba vienmēr man liek kaut ko izmēģināt, tāpēc nav tādu lietu, ko es neēstu.»

Brīvdienu vakarēšanas

Par nokļūšanu gastronomijas mākslas virpulī Gundega teic, ka labprāt gatavojusi, vēl būdama maza meitene. Tolaik gan virtuves šedevri aprobežojušies ar pankūkām, vistas zupu un brokastu putrām mazajām māsām, bet mazajai Gundegai rosība virtuvē tīri labi patikusi. «Tas man ir nācis tikai par labu, jo, rūpējoties par ģimeni, es kā sieviete iemācījos tādas prasmes, kas man ir noderējušas tālākajā dzīvē,» viņa stāsta. Lai gan gatavošanas prasmes dzīvespriecīgo raidījuma vadītāju nav atstājušas vēl līdz šai dienai, viņa sevi nesauc par pavārmākslas meistari vai gardēdi. «Man vienkārši ir hobijs meklēt visu jaunāko modē, kultūrā, gastronomijā, un, tā kā pēdējos gados mēs dzīvojam tādā gastronomijas virpulī un šī tendence nesolās mazināties, līdz ar to arī man tas ir tuvs. Esot kaut kur pasaulē, es vienmēr meklēju neparastas vietas, lietas, notikumus un arī ēdienus,» Gundega skaidro.

«Nevarētu teikt, ka gatavoju pārāk bieži, pārsvarā sanāk brīvdienās. Man ir paveicies ar to, ka arī mans vīrs labprāt gatavo, tāpēc ēst taisa tas, kurš ir pirmais mājās un kuram vairāk brīvā laika,» viņa raksturo gatavošanas paradumus ikdienā, uzsverot, ka brīvdienas Skudriņu ģimenē gan izvēršoties par īstām gastronomiskām izvirtībām. «Pie mums mājās ļoti bieži viesojas ciemiņi, un tad tiek gatavots daudz. Tas ir ļoti jauki, un es to dēvēju par tādu latvisko vakarēšanu – skaistākais tajā ir nevis tas, ka mums visiem tik ļoti gribas ēst, bet tieši tā nesteidzīgā kopā būšana. Tas ir veids, kā es atpūšos – pagatavojot kaut ko garšīgu un vienkārši runājoties ar tuviniekiem,» Gundega stāsta par īpašajiem brīvdienu mirkļiem.

Kūkas un deserti

«Gatavots mūsu mājās tiek ļoti daudz kas. Es esmu ļoti liela saldummīle, tāpēc bieži gatavoju kūkas un desertus. Vīrs labprāt gatavo gaļas ēdienus, tāpēc uz maniem pleciem paliek piedevas. Esmu ievērojusi, ka kungi var labi paēst, arī piekožot pie gaļas kādu dārzeni vai maizi, bet man vajag salātus un pārējās piedevas. Tad nu arī pati gatavoju,» teic Gundega. Izvēloties, ko no plašā recepšu klāsta celt galdā ģimenei, iedvesma nereti tiek smelta arī raidījuma viesu recepšu vācelītēm – no katra tiekot aizgūts kaut kas sirdij tuvs. «Mūsu ģimenē, protams, ir arī tradicionālie svētku ēdieni. Každij novij god galdā tiek celta vīra gatavotā karpa ar āboliem un mana pīle ar plūmēm – bez tā gads nekad nesākas,» Gundega sev raksturīgajā vieglumā nosmej.

Skudriņu ģimenes iecienītākais saldais ēdiens ir zefīra, ogu un putukrējuma kārtojums, kura recepti Gundega pirms daudziem gadiem aizguvusi no kādas draudzenes, zvilnot jūras krastā. «Tas ir viegls, gards un ļoti ātri pagatavojams, tāpēc nav neviena, kam tas negaršotu. Man, atklāti sakot, šis deserts jau ir mazliet apnicis, bet nākas to gatavot vēl un vēl, jo gan ģimene, gan draugi ir par to sajūsmā,» viņa atklāj. «Vēl esmu iecienījusi tādas vecu vecās receptes, kas man nāk līdzi jau no bērnības. Piemēram, šokolādes desu, kukurūzas desu ar īrisiem vai pašceptas vafeles. Arī cepumu kūku ar biezpienu un ogām bieži ceļu draugiem galdā, un viņi allaž priecājas, ka pie manis ir kā bērnībā. To gatavoju šādi: kārtās salieku cepumus, biezpiena un saldā krējuma masu un svaigas ogas. Var improvizēt, pievienojot arī riekstus vai garnējot kūku ar kausēto šokolādi.»

Sabalansētu garšu burvība

Darbdienu rītos spēks visai dienai tiek gūts, ēdot graudaugu putras vai biezpienu, kam pievienotas saldētas ogas, un Gundega priecājas, ka šos ēdienus nesmādē arī atvases. «Mūsu bērni nav izvēlīgi. Labprāt ēd zupas un putras, līdz ar to es pārāk neiespringstu uz to, ka tiek apēsts kāds našķis. Domāju, ka es neesmu fanātiska māte – ļauju ēst visu, tomēr skatos visam līdzi un uzraugu. Pārsvarā no rītiem ēdam auzu, rīsu, miežu putras – tās bieži gatavo vīrs,» Gundega uzslavē.

Vienīgā laba izskata recepte esot daudz strādāt, ātri kustēties, būt elastīgam mūsdienu ritmā un darīt daudzas labas lietas: «Tā varētu būt mana vienīgā recepte, jo ar ēdienkarti es ļoti daudz grēkoju tā iemesla dēļ, ka man ir tik dinamisks dzīvesveids un tik ļoti garšo saldumi. Esmu vienreiz mūžā mēģinājusi, bet sapratu, ka tas nav man.» Viņa atzīst, ka gribētos nedarīt organismam pāri un ik pa laikam veikt kādu attīrīšanās kūri, bet, tā kā Gundegas mājās prioritāte ir bērni, kas jābaro, pārdomātām diētām figūras uzlabošanai laika neatliekot.

Par mūsdienīgiem virtuves gadžetiem Gundega nejūsmo: «Kāds mans kolēģis smejas, ka mana virtuve nekam neder un puse priekšmetu ir metami ārā, bet es par to nekaunos. Ēst ir pagatavots, bērni paēduši, viesi arī. Protams, manā virtuvē nekas nav pielāgots profesionālai pavāra darbībai, bet es ar visu tieku galā un man ir ērti. Ar to īpaši neeksperimentēju, man drīzāk patīk tāds klasisks piegājiens gatavošanai. Tā vietā labāk izmēģinu kādu jaunu produktu.» Noraidoša attieksme Gundegai ir arī pret pārlieku daudz garšvielām ēdienā: «Gundegas virtuvē nebūtu nekā, bet, tā kā es dzīvoju ar Gundaru Skudriņu un viņš ir mērcīšu un garšvielu fanāts, plaukti pildās tā, ka es reizēm kļūstu nelaimīga. Es tāda veida piedevas nelietoju gandrīz nemaz. Esmu vienkāršu ēdienu un sabalansētu garšu cienītāja un esmu par to, lai nezustu paša produkta vērtība.»

GUNDEGAS SKUDRIŅAS IECIENĪTĀS RECEPTES

Zefīra, ogu un putukrējuma kārtojums

SASTĀVDAĻAS:vaniļas zefīrs, svaigas vai saldētas ogas, saldais krējums, cukurs

PAGATAVOŠANA: zefīru sagriež plānās šķēlītēs un saldo krējumu saputo ar cukuru. Zefīra šķēles kārto lielākā bļodā vai glāzē, nosedzot trauka pamatni, virsū liek ogu kārtu, ko pārziež ar putukrējumu. Kārtas atkārto, kamēr trauks pilns. Dekorē ar svaigām ogām un piparmētru lapiņām. Desertu var gatavot mazās porcijās glāzēs vai lielākā bļodā, kur tas jāsadala servējot. Košāku saldo ēdienu var padarīt, pasniedzot kopā ar ogu mērci, ko pagatavo, sablenderējot ogas. Pirms pasniegšanas vēlams vienu nakti atļaut ievilkties.

Spēka salāti

SASTĀVDAĻAS:spināti, pīniju rieksti,mīksts avokado,parmezāna siers,apelsīns

PAGATAVOŠANA: uz šķīvja kārto spinātus, gabaliņos sagrieztu avokado, riekstus un smalkās skaidiņās sarīvētu sieru, pārslaka ar apelsīnu sulu un dekorē ar lielākās skaidiņās sarīvētu sieru.

Atspirdzinošs kokteilis

SASTĀVDAĻAS:gatavs mohito vai jebkāds cits, alkoholisks vai bezalkoholisks dzēriens,sulu saldējumi

PAGATAVOŠANA: martini glazēs lej dzērienu, kam pievieno sulas saldējumu ar visu kociņu. Bauda kā aperitīvu pavasara svētkos.