Ieva Sutugova laimīga savā ķermenī

© F64

«Es sev ļoti patīku tāda, kāda es esmu, tāpēc īpaši neko izmainīt nemaz necenšos – man vairāk patīk tieši tas, ka ir process, kura laikā var kaut ko darīt sevis labā,» teic dziedātāja Ieva Sutugova (21), atklājot, ka svarīgākie viņas prieka un labsajūtas avoti ikdienas steigā esot miegs, saule, bļodiņa ogu, riņķa griešana ap vidukli un pavisam nedaudz kosmētikas līdzekļu sievišķīgam šarmam.

Lielāko daļu Ievas laika pašlaik aizņem muzikālais šovs Koru kari, kur viņa vada Dobeles violeto ceriņu kori. «Dienas režīms pašlaik tiek pilnībā pakārtots korim – vokālie mēģinājumi, tērpu šūšana un laikošana, atbalsta meklēšana, tikšanās ar mūziķiem un kora tuvāka iepazīšana. Pirms šova sākuma rīkojām saliedēšanās pasākumus, lai mēs būtu ne tikai labs koris, bet arī kārtīgs kolektīvs un komanda,» stāsta Ieva. 

Rituālu komplektiņš

Viens no galvenajiem labsajūtas avotiem steidzīgajā un darbu piesātinātajā ikdienā dziedātājai ir miegs – tas sniedz atpūtu un atjauno darba procesā zaudēto enerģiju: «Gulēt īstenībā sanāk daudz, bet domāju, ka ne jau stundās ir jēga, bet miega kvalitātē – noskrējies un noguris cilvēks nevar tik labi aizmigt un izgulēties. Visvairāk man patīk, ka es varu pēc lieliem koncertiem un saspringtiem darbiem vienkārši gulēt, neizkāpjot no gultas, un celties tad, kad ķermenis ir tam gatavs.» Tad Ieva ceļas, sagatavo kādu no savām iecienītākajām zāļu tējām, atver logus, ielaiž dzīvoklī gaismu, bet saldu miegu vislabāk garantējot pirms došanās gulēt kārtīgi izvēdināta guļamistaba un svaigi mazgāta gultasveļa – šis savienojums jau no bērnības nodrošinot viņai miega kvalitāti un ļauj pilnvērtīgi atpūsties.

Ikdienā ar dziedāšanu nesaistītām aktivitātēm laika paliekot maz, turklāt Ieva uzsver, ka «tagad tā būs vēl mazāk», taču, neskatoties uz to, viņai ir savs skaistumkopšanas rituālu komplektiņš, kas ik dienas tiek praktizēts. «Ir cilvēki, kuriem obligāts rituāls pirms miega ir sejas krēma uzklāšana vai citas procedūras, bet man ir vesels komplekts – sejas un ķermeņa krēms, matu un nagu eļļiņas un masāžas riņķa griešana. Tiesa gan, reizēm tas aizmirstas, tādēļ ir jāieplāno. Tieši šīs mazās lietiņas kopā vairo labsajūtu, un ilgtermiņā tas atmaksājas,» ir pārliecināta Ieva.

Izteiktai vidukļa līnijai

Riņķa griešanu Ieva aizguvusi no savas mammas. «Viņai ir jau nedaudz pāri 50, bet arī savā vecumā, katru dienu atvēlot laiku riņķa griešanai, viņa ir spējusi saglabāt ideālu vidukli. Mammai sākās aktīvāks darba periods, tāpēc riņķis nonāca pie manis. Sākumā it kā neticēju šīm lietām, bet, ja mamma saka, tad jau parasti ir taisnība,» viņa pamato savu izvēli. Riņķa griešana kā neiztrūkstošs Ievas dzīves paradums un labsajūtas uzturētājs ir jau apmēram gadu. «Pirmoreiz var pagriezt tikai apmēram piecas minūtes, jo ir nepatīkami un liekas, ka sāp. Ar laiku pierod gan vēders, gan mugura, un ar katru dienu var laiku likt klāt pa minūtītei. Tagad jau ir tā, ka griežu 10 minūtes uz vienu pusi, bet 10 uz otru. Fonā uzlieku kādu koncertu vai seriālu, lai ir kam koncentrēties, un griežu,» viņa pastāsta. Vaicāta, vai jūtama masāžas riņķa iedarbība, Ieva teic: «Es sev ļoti patīku tāda, kāda esmu, un tas, manuprāt, ir pats galvenais, tāpēc īpaši neko izmainīt nemaz necenšos, bet efekts noteikti ir jūtams. Ir kļuvusi izteiktāka vidukļa līnija, bet tas mani uztrauc mazāk – man vairāk patīk tieši tas, ka ir process, kura laikā var kaut ko darīt sevis labā.» Citas sportiskās aktivitātes Ievu gan nesaista, jo fizkultūra jau no skolas laikiem nav viņas mīļākā nodarbe. «Vasarā vienīgi braukāju ar divriteni,» viņa atklāj.

Bez miega un riņķa griešanas ap vidukli nozīmīgs prieka un labsajūtas avots dziedātājai ir saule. «Var nebūt vasara, bet galvenais, lai ir saule. Tas mani uzlādē. Un arī ūdens. Pēc horoskopa esmu vēzis, tāpēc laikam arī ūdens man ir nozīmīgs. Katru reizi, kad ir izdevība peldēties jūrā vai ezerā, es ūdeni burtiski iesmeļu sevī iekšā. Tā ir milzīga bauda. Ziemā reizēm aizeju arī uz baseinu,» viņa priecīgi stāsta.

Zāļu tējas saslimstot

Dienās, kad saules klātbūtne pie debesjuma nav jaušama, Ieva cenšas radīt saules enerģiju sevī un sev apkārt. «Es labprāt paskatos kādu filmu, kurā notikumi risinās vasarā, arī bildes no iepriekšējām vasarām, un vienkārši domāju par sauli. Citreiz ir arī niķis aiziet uz solāriju – es gan vienmēr esmu bijusi pret un man nepatīk, ka cilvēki solārijā pārcepas. Pati reizēm aizeju, jo man ir bāla āda un dabīgajā saulē es vispār neiedegu, bet, tā kā man vasarā patīk valkāt kleitiņas un svārciņus, apmeklēju solāriju, lai pieradinātu ādu pie sauļošanās, tādā veidā veicinot iedeguma rašanos. Daru to tā vārdā, lai saulīte mani vasarā mīlētu drusku vairāk,» teic Ieva.

Ja gadās saslimt, dziedātāja par labāko atveseļošanās metodi uzskata šķidruma patēriņu. «Ir ļoti daudz jādzer ūdens. Ne vienmēr izdodas izdzert vajadzīgo ūdens daudzumu, tāpēc, lai dzeršanas process būtu garšīgāks, lieku klāt citronu, dzērvenes vai piparmētru lapiņas. Arī daudz tējas dzeru. Svarīgi ir arī izgulēt kaiti un dzīvot saudzīgākā režīmā, bet, ja nav laika un ir jāuzstājas, protams, tiek lietoti arī medikamenti.» Īsts atklājums Ievai ir arī dabas zālīšu maisījumi. «Tur ir speciāli jābrauc uz laukiem pie kāda vīra, kas tos gatavo. Sastāvā ir smalki samaltas dažādas ārstnieciskas zālītes, kuras pa karotītei ar ūdeni jāapēd un vakarā jau atkal var būt uz kājām. Tās ir manas brīnumzāles.» Itin bieži tiek dzertas arī zāļu tējas, jo uzturā Ieva nelieto kafiju. Vienas no iecienītākajām ir liepziedu, kumelīšu un piparmētru.

Ikdienas minimums

Tā kā skatuves darbība prasa nepārtrauktu grima kārtu un biežu matu veidošanu, ikdienā Ieva cenšas bez mākslīgā skaistuma palīgiem iztikt. «Uz skatuves vienmēr ir diezgan bieza grima kārta, tāpēc ikdienā kosmētiku nelietoju vispār. Domāju, ka ādai ir jāelpo un problēmas rodas tieši tad, ja tā neelpo. Nepievēršu uzmanību sīkām pumpām – lai viņas ir, lai elpo un tad pašas pazudīs. Arī matus ikdienā īpaši neveidoju, jo, gatavojoties koncertiem, tie jau tā ir sabojāti,» stāsta māksliniece.

Ievas ikdienas minimums skaistumkopšanā ir sejas ādas kopšanas komplekts no Dzintara – sejas mazgāšanas želeja, losjons un krēms, kas ādu pabaro. «Uzskatu, ka man pagaidām arī neko citu nevajag. Seju labprāt mazgāju ar speciāliem līdzekļiem, jo man nepatīk tīrīt kosmētiku ar losjonu, man patīk to nomazgāt. Ķermenim ikdienā labprāt lietoju gurķu krēmu – man patīk tā svaigums,» Ieva saka. Neiztrūkstoša ikvakara skaistumkopšanas rituāla sastāvdaļa ir arī līdzeklis matu galiem – to vajagot vien mazu pilīti, tāpēc pietiekot ilgam laikam. «Esmu izmēģinājusi arī dabas līdzekļus – priežu uzlējumu, dažādus paštaisītus skrubjus, bet tam vajadzīgs daudz laika,» viņa turpina. Protams, reizēm iznākot arī pagrēkot un ikvakara procedūras izlaist, bet pārsvarā cenšoties sevi disciplinēt.

Bez drastiskām diētām

Runājot par lietām, kas veselības labad no paradumiem ir izskaustas, viņa noteikti min kafiju un treknu ēdienu. «Jau ilgu laiku esmu atteikusies no ceptiem kartupeļiem, tāpat cenšos izvairīties no miltu ēdienu lietošanas uzturā. Piemēram, baltmaizes vietā izvēlos graudu maizi,» viņa saka un atzīst, ka, neskatoties uz dažiem izņēmumiem, labi paēst Ievai patīk. «Man ļoti garšo gaļa – ēdu to visādos izpildījumos, un man šķiet, ka tā dod spēku. Labprāt ēdu arī zivis, ieskaitot šprotes un reņģes, bet mana mīļākā zivs ir tuncis. Jādzied ir daudz, spēcīgi un skaļi, tāpēc es labāk jūtos, ja esmu kārtīgi paēdusi. Dažreiz arī pirms koncertiem apēdu kādu kārtīgu karbonādi bez piedevām.»

«Drusku jau piedomāju pie tā, ko ēdu, bet drastiskas diētas viennozīmīgi neievēroju, tas nav tā vērts. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka galvenais ir justies laimīgai savā ķermenī un dzīvē, nevis nepārtraukti domāt par to, ko kāds padomās par manu figūru. Es dodu priekšroku pirmajam,» viņa iedvesmojoši saka. Ieva labprāt atpūšas draugu lokā, viņa ir atradusi alternatīvas neveselīgajām un kalorijām bagātajām uzkodām: «Man garšo saldētas ogas – tā man ir alternatīva čipsu un konfekšu vietā, piemēram, skatoties kādu filmu. Varu izēst veselu bļodu uzreiz. Esmu pat lasījusi, ka saldēti augļi un ogas veicina vielmaiņu. Klupšanas akmens ēdienkartē gan pašlaik ir makaroni, kurus variēju ar dažādām mērcēm, bet plānoju tos aizvietot ar griķiem, kas man ļoti garšo un ir veselīgi.»

Ar bļodiņu pa dārzu

Jauniete atzīst, ka viņai nepiemīt viņas vecuma cilvēkiem tipiskie paradumi un, neskatoties uz to, ka dziedātāja pārstāv publisku profesiju un nepārtraukti ir cilvēkos, brīvajā laikā viņa labprāt cenšas no publiskām vietām izvairīties. Laikā, kad nav jādzied, Ieva labprāt atpūšas kopā ar draugiem, piemēram, dodoties netālos izbraukumos. «Nekad neesmu bijusi klubu meitene. Lielāku atpūtu un mieru sniedz atrašanās mājās, kaut vai kaut kur ciemos – iedzerot glāzi vīna un parunājoties vai arī paskatoties hokeju. Tas noteikti atspēko klubu apmeklējuma baudu,» viņa stāsta un pamato, ka tas visdrīzāk esot tamdēļ, ka viņai nepiemītot niķis gozēties fotokameru priekšā un vēlme izrādīties. «Es arī ļoti reti ierodos pasākumu āfterpārtjos – labprātāk izdaru savu darbu un dodos mājās. Zinu, ka tur būs miers, mana izvēdinātā istabiņa un svaigi klātā gulta,» Ieva harmoniski nosaka.

Vēl labāk atpūsties esot iespējams vasarās, kad Ieva brīvos brīžus aizvada laukos pie vecākiem: «Tur ir nepārspējams klusums un miers – tieši ar pāris dienām pietiek, lai atgūtu spēkus. Man ļoti patīk tas, ka laukos var ar bļodiņu var iziet rīta pastaigā pa dārzu un salasīt sev brokastis – tādas nebūs nevienā restorānā.»

Svarīgākais