Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Iedvesmo krāsas un formas

© F64

«Patīk spēlēties ar apģērbu. Mans ģērbšanās stils bieži raksturo pašas emocionālo stāvokli, bet man nav apsēstības ar drēbēm, un es neveltu ilgu laiku tam, lai izlemtu, ko attiecīgajā dienā vilkt mugurā. Ir daudz svarīgāku lietu, par kurām domāt,» sava tēla veidošanu raksturo raidījuma Viss notiek vadītāja un jaunā televīzijas šova Mūsdienu Latvijas garša režisore Adriāna Roze.

Viņa atzīst, ka apģērba izvēlē primārais un svarīgākais kritērijs ir ērtums. Tā kā Adriānas nodarbošanās saistīta ar biežu pārvietošanos un nereti ilgām darba stundām, galvenais ir, lai izvēlētais apģērbs un apavi būtu ērti. «Ļoti sen uz darbu neesmu vilkusi augstpapēžu kurpes, jo man ir jāpārvietojas bieži un ātri, tāpēc vēlos justies komfortabli. Vasarā manas mīļākās kurpes ir no firmas Melissa, kas īpaša ar to, ka darina apavus no ekoloģiskās plastmasas un ir dabai draudzīga. Šīs kurpes man ir ļoti mīļas, jo ir vasarīgas, vieglas un ļoti izturīgas – valkāju tās jau vairākus gadus, bet tām vēl nekas nav saplīsis,» Adriāna stāsta par savu stila atklājumu. «Man patīk iegādāties lietas, kurām ir vēstījums,» viņa teic un norāda, ka idejas un stāsta dēļ iegādājusies arī latviešu zīmola Eduardo Cattus veidoto T kreklu ar žirafi: «Tas, ko dara šī zīmola veidotājas, divas māsas, man šķiet ļoti drosmīgi. Viņas vienā dienā saprata, ka viņām patīk mode, un, sekojot savai sirdij, atteicās no daudz kā cita.»

Vilina neparasti risinājumi

Jaunā režisore stāsta, ka ikdienā viņu visbiežāk varot sastapt biksēs un T kreklā, taču reizēm uznākot mirkļi, kad gribas uzvilkt ko sev absolūti netipisku un justies citādāk. «Dažkārt dodu priekšroku neparastiem risinājumiem gan dzīvē, gan darbā, gan arī stilā. Man ir svarīgi būt nepārtrauktā sevis meklējumu procesā, jo tad ir interesantāk dzīvot,» pasmaida Adriāna. «Nav tāda apģērba gabala, ko es nekad nevilktu, jo viss ir atkarīgs no kombinācijas un apstākļiem – ir reizes, kad tieši tas ir vajadzīgs. Man patīk noteikumi, bet man patīk arī, ka tie domāti, lai tos pārkāptu,» viņa ir atklāta.

«Gribas domāt, ka tie, kuri regulāri skatās raidījumu Viss notiek, arī zina, ka ar mani nevar rēķināties kā ar kaut ko stabilu un prognozējamu. Man patīk eksperimentēt un pamēģināt citu ieteikto. Kādā no filmēšanas reizēm Šeila man sakombinēja zilu žaketi un zaļas kurpes – vēlāk saņēmu skatītāju atsauksmes ar izbrīnu, ka viņi nekad agrāk nebūtu varējuši iedomāties, ka zilais ar zaļo kopā tik labi izskatās,» Adriāna stāsta, uzsverot, ka šo krāsu kombinācija patlaban esot viena no aktuālākajām viņas ikdienas garderobē.

Iepērkas pārdomāti

Vaicāta par iepirkšanās paradumiem, Adriāna teic, ka piederot pie tiem, kuri iepērkas, konkrētas vajadzības mudināti, jo iepirkšanās process režisori nogurdinot. «Iepērkos tad, kad kaut kas ir vajadzīgs. Man īpaši nepatīk iepirkties, jo tas nogurdina, it īpaši ziemā. Reizēm vienkārši tāpat ieeju veikalos, lai apskatītu krāsu kombinācijas un smeltos idejas jauniem stāstiem un noformējumiem filmēšanām,» viņa stāsta, piebilstot, ka pa retam gadoties arī tā, ka, ejot pirkt ko konkrētu, beigās tiek iegādāta pavisam cita lieta, kas, tiesa gan, arī parasti izrādās noderīga.

Adriāna neredz vajadzību sekot kādam konkrētam zīmolam un šķirot veikalus pēc to prestiža: «Manuprāt, jebkurā veikalā var atrast vismaz vienu apģērbu, kuru varētu uzvilkt un kurš atbilst vēlamajai cenai. Man ir arī second hand veikalos iegādāti apģērbi, kurus velku reti, bet ilgu laika periodu.» Viņa teic, ka veikalu izvēle vairāk atkarīga no to lokācijas. «Es nekad nebraukšu pāri visai Rīgai, lai nokļūtu kādā konkrētā veikalā,» – tas nebūtu saskaņā ar režisores aizņemto darba grafiku un izpratni par laiku, ko veltīt stila veidošanai. Pēdējā laikā viņa nereti izvēlas iepirkties internetā, kas ir ātrāk un mazāk nogurdinoši. «Veiksmes un neveiksmes, pasūtot apģērbu internetā, vērtēju ar 50:50, tāpēc veltu izvēles izdarīšanai vairāk laika – ņemu vērā atsauksmes par konkrēto veikalu un arī cenu, jo pārmaksāt par lietām man šķiet naivi.»

No etnogrāfijas līdz fantastikai

Veidojot savu stilu, raidījuma vadītāja un režisore iedvesmojas no cilvēkiem, krāsām un formām. «Man patīk vērot cilvēkus – ko tie izvēlas, kā izskatās. Tā, pirmkārt, ir mana darba specifika, veidojot dokumentālus sižetus,» viņa atklāj. Tāpat viņa atzīst, ka aizraujas ar dažādām krāsu un formu kombinācijām – piemēram, pieguļoša silueta žakete ar kupliem svārkiem un varbūt mazliet pārgalvīgi krāsu salikumi. «Man patīk visas krāsas, bet šobrīd mīļākās kombinācijas ir violets ar fuksiju rozā un zils ar zaļu – šīs krāsas man sniedz pozitīvas emocijas un gaišumu, kas laikam tik ļoti pietrūkst lielās darba slodzes dēļ.»

Adriāna uzskata, ka katrai lietai ir iemesls, kāpēc tā pie mums nonāk, īpaši to var attiecināt uz aksesuāriem. Rokassprādzes, auskari, šalles un brošas ir neiztrūkstošs viņas tēla papildinājums un tajos attēlotā tematika – no latviski etnogrāfiskā līdz Zvaigžņu karu (Star wars) zinātniskai fantastikai, arī tā ir viņas aizraušanās.