Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

3x3 – Latvija miniatūrā

© publicitātes foto

Ja vēl neesat izlēmuši, ko darīt vasarā, tad varbūt vienu nedēļu gribat ļauties nezināmajam pasaules latviešu ģimeņu saietā 3x3? Tie, kas tur reiz bijuši, saka – esot laimes saliņa zemes virsū.

Bet savulaik žurnāla Skola un Ģimene redaktors Jānis Gulbis, kas kopā ar 3x3 kustības idejas autori psiholoģi Līgu Ruperti no ASV vadīja pirmo 3x3 Latvijā (Madlienā) 1990. gadā, teicis: «3x3 nometne ir Latvija miniatūrā.» Īss un kodolīgs ir šis nosaukums, tas zinātājos modina vēlmi tur nokļūt vēl un vēl. Bet ko varētu pateikt tiem, kas neko nav par 3x3 vēl dzirdējuši?

Nopietni jāmācās

Oficiāli tie ir pasaules latviešu ģimeņu saieti/nometnes (kā nu kurā valstī tos dēvē), kas ik gadu notiek ASV, Austrālijā, Anglijā, Latvijā un nu pirmo gadu arī Īrijā, pulcējot visu vecumu latviešus no visām debespusēm.

3x3, pirmkārt, ir iespēja būt kopā visai ģimenei, otrkārt, apgūt latviešu tradīcijas, novadu vēsturi, senču rokdarbus, latviskos dančus, diskutēt par norisēm Latvijas politikā, kultūrā, valodā, meklēt ceļus, kā stiprināt latvisko pašapziņu, kā bērniem nodot latvisko dzīvesziņu, kā nezaudēt savu sakņu izjūtu šai globalizācijas laikmetā. Un Latvijā un pasaulē atzīti lektori, kam tas šķiet svarīgi, kas dzīvo ar šādas misijas apziņu, ik vasaru nesavtīgi dalās ar savām zināšanām un pieredzi galvas un roku ievirzēs (teorētiskās un praktiskās) nodarbībās, lasot lekcijas, spēlējot dančus, rīkojot izstādes, spēlējot teātri, vadot kori utt. Kā brīvprātīgie, jo visi, kas darbojas 3x3, to dara no laba prāta, bez atalgojuma, turklāt – ar lielu entuziasmu un radoši.

Vēl nav tapusi grāmata par 3x3 Latvijā, bet tajā ar zelta burtiem būtu ierakstāmi lektori, ieviržu vadītāji Līga Ruperte, Māra Tupese, Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freibergs, Solveiga un Zigurds Miezīši, Valters Nollendorfs, Roberts Mūks, Jānis Peniķis, Ilga Reizniece, Māra Zālīte, Daumants Kalniņš, Valdis Muktupāvels, Janīna Kursīte, Maruta Grasmane, Māra Mellēna, Dace Prūse, Aina Poiša, Gunta Jakovela, Roze Stiebra, Ansis Bērziņš, Jānis Zirnis, Austris Grasis, Jānis Kušķis, Māris Ķirsons utt. Saraksts būtu garš jo garš.

Nenopietni jāatpūšas

Taču bez nopietnām mācībām vienmēr 3x3 pienācīga vieta atvēlēta humoram. Spilgti par to stāsta Austrālijas latvieša, dramaturga un rakstnieka Ulda Siliņa apkopojums Ko nu, Andriev, dzērājam dzērāja valoda. Saietos katru dienu iznāk avīze, un ik numurā ir jautrā jeb dzeltenā sleja, un īpaši labi apcelties sanāk cienījama vecuma ārzemju latviešu kungiem, kas, protams, cits citu labi pazīst.

Jautrība augstu vilni sit vakara sarunās jeb nīkšanās, kad bērni nolikti gulēt, un pieaugušie pie alus kausa var izrunāties, izdziedāties, izjokot cits citu. Jestrs parasti sanāk arī noslēguma koncerts, kad iet vaļā improvizācijas māksla, lelļu teātris un citas pašizpausmes formas. Kur nu vēl jautrās ģimeņu stafetes, nakts orientēšanās un piedzīvojumi kopmītnēs un ekskursijās.

Kocēnos un Kandavā

Pati par savu pirmo 3x3 saucu Alsungas nometni 1995. gadā, kad tās vadītāja Anna Gobzeme uzaicināja mani tajā strādāt. Un kopš tā laika ar 3x3 ir saslimdināta visa mana ģimene. Meitas ir izaugušas kopā ar to, ieguvušas daudz draugu, labi iepazinušas Latviju, jo katrā vietā, kur notiek saiets, tiek rīkota plaša novada (agrāk – rajona) iepazīšanas ekskursija.

Šovasar jūlijā Latvijā notiks divi 3x3 saieti – Vidzemē, Kocēnos netālu no Valmieras, un Kurzemē, Kandavā. Priekšroka tikt uzņemtiem ir tiem, kas nekad vēl nav bijuši.

«Ģimene ir ne tikai tā, kur ir abi vecāki un bērni,» skaidro 3x3 kustības mamma Līga Ruperte. Ģimene ir arī tad, ja cilvēks dzīvo viens, ir šķīries utt. – 3x3 neatraida nevienu, kas vēlas tur būt. Tieši Līgas Rupertes un Māras Tupeses vadītie 3x3 ģimeņu semināri ir palīdzējuši daudziem jo daudziem atgūties pēc likteņa triecieniem, saprast labāk pašiem sevi un citus.

Bet raksta tapšanas laikā piezvanīja rīdziniece Daina un sacīja – jūs Kurzemē varbūt vairāk spējat saglabāt latviskumu, mums te, Rīgā, tas tik grūti. Bērni sēž pie interneta, telefonā skan angļu dziesmas, skolā folkloru nemāca. Un tāpēc 3x3 viņa saredzot kā glābiņu vismaz nedēļu dzīvot latviskā vidē. Vairāk par 3x3 var uzzināt www.3x3.lv.

**

JOKI NO 3x3

• «Es gribētu pamācīties klūdziņas pīt.

Vai tu zini, kur?»

«Mūsu kaimiņš, ar kuru mēs guļam, pin; paprasi viņam.»

• «No kuras valsts esi?»

«Es nezinu. Man neiedeva kartīti.»

• Nīkšanā tik izjusti tiek dziedāta

Āvu, āvu baltas kājas, ka viens nosaka: «Barontēvam bārda kust no laimes jau kuro reizi šovakar!»

• Ekskursijas laikā dažas sievietes vāc ārstniecības augus. To redzot, Ansis saka: «Jums taču Līga Reitere tos uzdeva vākt tuvākajā apkārtnē!»

Skan atbilde: «Kur esmu, tur ir mana tuvākā apkārtne.»

• «Vai tu esi redzējusi Andri? No viņa atkarīgs vakara sarīkojums.

«Viņš ir ezerā.»

«Nu tad ir vakars uz ezera!»

• Nometnes avīzes redaktore vaicā jaunajam reportierim: «Ko tu vari darīt?»

«Es varu rakstīt un varu nerakstīt.»

Kas ir 3x3?

(Atbild visu paaudžu Kalnu 3x3 nometnes dalībnieki; no 2005. gada avīzes Kalnā Kāpējs)

• Āris Pūseps: «Tās ir trīs labas lietas. Te ir interesanti, jauki un labi būt kopā.»

• Ilga Rūtiņa: «Jā, es zinu, Amerikā arī notiek 3x3 nometnes. Tas ir vienkāršs numurs, ko viegli atcerēties.»

• Daina Kuple: «Ja 3 reizes neatkārtos, tad nepieleks.»

• Jānis Vaičekauskis: «Nometne – tā ir skola, un skolā māca reizināšanu.»

• Kristiāna Lādena: «Tāpēc, ka man ir trīs gadiņi, un uz vārda kartes, redzi, trīs vārdiņi.»

• Māra Ķimele: «3x3 – kad 9 reizes pasaka, tad ir garantija, ka beidzot vismaz kāds pieslēgsies.»

• Andris Tomašūns: «Veids, kā pavadīt dzīvē labāko laiku.»

• Baiba Liepiņa: «Vecās mātes, bērni un mazbērni.»

• Diāna Ņitavska: « Tas ir piedzīvojums. Saspringums. Atpūtas nometne, kurā nevar atslābināties, Prieks, ka esmu latviete.»

**

FAKTI PAR 3x3

• Pirmā 3x3 nometne notika ASV,

Garezerā, 1981. gadā. Latvijā notiek

kopš neatkarības atgūšanas – pirmā 1990. gadā Madlienā.

• Tagad ik gadu tās notiek ASV, Austrālijā, Anglijā, Latvijā un nu pirmo gadu arī Īrijā.

• Kopš 1981. gada notikušas 193 3x3 nometnes vai saieti (kā kurā valstī tās sauc); pulcējot ap 29 000 dalībnieku no trīs kontinentiem un daudzām valstīm.

• Saietos Latvijā visvairāk piedalās vietējie latvieši un dalībnieki no ASV, Kanādas, Vācijas, Zviedrijas, Austrālijas, Anglijas un ar Pasaules brīvo latviešu apvienības atbalstu – katru gadu arī no Krievijas.

• Latvijā 3x3 kustību vada padome, tās priekšsēde un daudzu nometņu vadītāja ir Inese Krūmiņa.

• 3x3 dalībnieku vecumam nav ierobežojuma, nereti jaunākajam ir pāris nedēļu, vecākajam ap 90 gadu.

• 3x3 nedēļa ir vislabākais laiks, lai šķirtos tad, kad vēl negribas, bet – lai viens otram nepagūst arī apnikt!

• 3x3 simbols ir Dieva zīme, bet katra nometne/saiets gatavo savu logo.

• 3x3 vadmotīvs ir latviskās dzīvesziņas un kultūras tradīciju kopšana un ģimeņu stiprināšana.

• Šovasar Latvijā notiks divi saieti: Kocēnu 3x3 9.–15. jūlijā Vidzemē, netālu no Valmieras, bet otrs no 22. līdz 29. jūlijam Kurzemē, Kandavā.