Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Māra Upmane apģērbā cenšas atbrīvoties no stereotipiem

Dziedātāja, grupas Astro`n`out soliste Māra Upmane-Holšteina atzīst, ka savu stilu nespēj raksturot vienā vārdā. Viņai patīk būt dabiskai un justies ērti.

"Es cenšos iegādāties universālas lietas. Man patīk, ja tās var izmantot dažādos veidos un notikumos – gan uz skatuves, gan ikdienā," saka talantīgā dziedātāja.

Māra stāsta, ka viņa apģērbā vienmēr izvairījusies no spīdīgām lietām, dažādiem burtiem un cipariem. Taču šobrīd, lai cik neticami tas arī būtu, viens no Māras mīļākajiem apģērba gabaliem ir tieši mazliet spīdīga jaka. "Reizēm apģērba izvēlē palīdzību lūdzu sev pazīstamiem modes māksliniekiem. Tā sanāca arī ar šo jaku – veikalā biju pret tās pirkšanu, bet laika gaitā tā ir kļuvusi neatņemama manas garderobes sastāvdaļa," teic Māra, atzīstot, ka arī apģērba izvēlē, gluži tāpat kā dzīvē, cenšas atbrīvoties no gadu gaitā ierastiem stereotipiem. Jaunā dziedātāja atzīst, ka reizēm būt vienīgajai meitenei grupā Astro`n`out nebūt nav viegli, īpaši tad, kad pārējie grupas puiši, kā atzīst pati Māra, cenšas viņu audzināt stila jautājumos. Māra grupas jaunajā albumā Ģeometrija par to ir pat sarakstījusi dziesmu. Uz skatuves gan Māra, gan pārējie grupas puiši cenšas ģērbties tā, it kā dotos uz randiņu, nevēlēdamies pārāk sapucēties, bet tai pašā laikā tomēr gribot izskatīties labāk nekā parasti.

Māras izskatā neatņemama loma ir viņas garajiem matiem. Viņa pati atzīst, ka baidās tos nogriezt un radikāli mainīt to griezumu. Pašlaik viņai vienā galvas pusē ir īsāki, bet otrā atstāti garāki mati. "Mati ir mana rota," nosaka Māra.

Talantīgā dziedātāja stāsta, ka zīmols apģērbu izvēlē nav visnozīmīgākais. Tiesa, viņai ir svarīgi, lai gan apģērbs, gan apavi būtu labas kvalitātes. Vēl Mārai patīk lietas ar savu stāstu. Tā, lai tās ietver arī kādas noteiktas atmiņas. "Ja tu esi skatuves mākslinieks, tev ir jādomā par savu ārējo izskatu un tu nedrīksti uz katru pasākumu iet vienā kleitā. Uz skatuves galvenais ir sasniegt to līmeni, kad pats jūties apmierināts ar to, kā izskaties."

***

AKSESUĀRI. Tā kā Māras garderobē daudz dominē melnā krāsa, viņai nepieciešami krāsaini aksesuāri, kas to papildinātu. Garderobes neatņemama sastāvdaļa ir lakati – tos Māra lieto, gan lai, kā jau dziedātāja, pasargātu savu balsi, gan kā aksesuāru. Krāsaino kakla rotu ar tīģeriem Māra iegādājusies veikalā Monton, tai bijusi ļoti liela atlaide, jo vietām tīģeriem bija noskrubušas ausis un astes. Vēl Mārai ļoti patīk arī auskari – tiesa, viņai ir tikai viena caurdurta auss. Māra to sauc par spītību nelīdzināties visām meitenēm.

KRĀSAINI "REITŪŽI". Māra atklāj, ka viņas garderobes neatņemama sastāvdaļa ir dažādi svārki un "reitūži". Tie viņai esot gandrīz visās varavīksnes krāsās. Tiesa gan, ne vienmēr visus no tiem izdodas izmantot.

KRĀSAS APĢĒRBĀ. Māra atzīst, ka nu jau aizgājušā gada rudenī nolēmusi, ka apģērbā jāievieš nedaudz vairāk krāsainības, citādi viņas garderobē pārsvarā dominē pelēkie un melnie toņi. Tieši tāpēc arī lielveikalā Stockmann iegādāts violetais mētelis.

VINTAGE SOMA. Krāsaino somu ar papagaili Māra iegādājusies, kad pirmo reizi apmeklējusi veikalu "Pērle". "Es nevaru teikt, ka esmu ļoti liela vintage apģērbu un aksesuāru cienītāja, bet ir lietas, kas man tiešām patīk. Ar šo somu bija tā: ieraudzīju un iepatikās. Tā ir tieši tik krāsaina, cik šajā pelēkajā laikā vajadzīgs," teic Māra.

UNIVERSALITĀTE APĢĒRBĀ. Mārai, izvēloties apģērbu, patīk lietas, ko var izmantot dažādos gadījumos – gan ikdienā, gan koncertos.

BEZ AUGSTIEM PAPĒŽIEM. Izvēloties apģērbu un apavus, Mārai ļoti svarīgs ir arī ērtums. Tieši tāpēc Māru bieži ar augstpapēžu kurpēm kājās neredzēt. Viņa tomēr paliek uzticīga bezpapēžu kurpēm. "Uz svētku pasākumiem es varu uzvilkt augstpapēžu apavus, bet ikdienā nevaru piemānīt pati sevi – es mīlu zemās kurpes, un, domāju, tā tas arī paliks," teic Māra.

***

Eksperta viedoklis Mārtiņš Pūpols, modes dizainers:

– Māra ir talantīga mūzikas māksliniece, un viņas mūzika ļauj domāt, ka viņa ir ļoti sirsnīgs cilvēks, kas ar pilnu sirdi dalās savās pārdomās.

Mūziķes apģērbā prasās dzīvākas krāsas un akcentiß– tie vairāk izceltu viņas sievišķību un koptēlu padarītu vizuāli bagātāku. Tomēr viņas vizuālajam tēlam nevajadzētu krasi mainīties uz košām krāsām. Es viņai ieteiktu atrast sev piemērotākas krāsas un matu ieveidošanas veidu. Jo, manuprāt, skatuves māksliniecei ir jābūt ar pārdomātu un saskaņotu ģērbšanās stilu – arī tāpēc, ka viņu ne tikai klausās radio, bet arī redz uz ielas un koncertos.