Ēd ar baudu un veselīgi

"Esmu diezgan izvēlīga ēdāja tajā izpratnē, ka man ir svarīgi, lai ēdiens būtu veselīgs. Man patīk skaistas lietas, tāpēc pievēršu uzmanību ne vien ēdiena garšai, bet arī izskatam, turklāt – kā svētkos, tā ikdienā," savas pamatprasības pret dzīves prozaisko pusi pauž LNT raidījuma Tautas balss vadītāja Elīna Doļģe.

"Es interesējos par veselīgiem pārtikas produktiem, sekoju līdzi tam, ko ēdu, un no daudz kā atsakos, apzinoties, ka tas manam organismam nav nepieciešams. Piemēram, manā ēdienkartē nav cīsiņu, desu, kūpinājumu, pelmeņu, kečupa, kartupeļu ar balto mērci un karbonādi," uzskaita Elīna. "Laika gaitā empīriski esmu pārliecinājusies, kurus produktus ēdot pēc maltītes ir viegla un patīkama sajūta, bet kad ir gluži pretēji – šķiet, ka vēders velk pie zemes."

Garšaugu spēks

Elīna esot atteikusies no sāls, to aizstājot ar dažādām garšvielām. "Dažiem šķiet, ka ēdiens bez sāls ir bezgaršīgs. Patiesībā tā nav. Lietojot sāli, bieži vien – pat par daudz, mēs noplicinām mēles garšas kārpiņas, tāpēc nespējam sajust katra pārtikas produkta niansēto toni," ir pārliecinājusies jaunā sieviete. "No pipariem gan es nevaru atteikties – manā krājumā ir baltie, zaļie, rozā un arī melnie. Tikpat lielā cieņā man ir baziliks, ko pievienoju daudziem ēdieniem, sākot ar sautējumiem un zupām un beidzot ar salātiem. Esmu izmēģinājusi vēl vairākus garšaugus, taču tā priekš manis pagaidām ir neatklāta pasaule, kur daudz izzināmā."

Kaut esot apņemšanās ēst bieži un maz, tas simtprocentīgi neizdodoties. "Ne vienmēr visu var izdarīt, kā ir pareizi un kā gribas. Mans dienas ritms ir tāds, ka ieturēties sanāk no rīta un vakarā," atklāj Elīna un piemetina, ka brokastis gan viņai esot svēta lieta. "Es no tām nespēju atteikties. Ja nav bijušas kārtīgas brokastis, šķiet, ka diena nav sākusies. Tāpēc ar musli un pienu vien man nepietiek."

Brokastīs bieži gatavojot omleti. Lai to dažādotu, pievienojot dārzeņus, sieru vai žāvētas gaļas strēmelītes. "Mans firmas ēdiens ir fetas siera pīrāgs, kas ir sātīgs un ļoti garšīgs, nodrošina spēkus visai dienai. Kopā ar svaigiem salātiem der gan brokastīm, gan vakariņām."

Labā enerģija

Nenoliedzot, ka ēst gatavošana ir darba un laika ietilpīgs process, Elīna uzskata, ka "tas attaisnojas". "Ēdienu taču gatavoju sev un sev tuviem cilvēkiem, tāpēc rūpīgi izvēlos gan pārtikas produktus, gan piedomāju, ar kādām emocijām stājos pie plīts. Ar mīlestību gatavots ēdiens noteikti sanāk garšīgāks nekā citādi tapis un ir arī vērtīgāks tam, kas to ēd. Es tam ticu. Manuprāt, gatavotāja enerģija spēlē ļoti lielu lomu, tāpēc ir būtiski pašam taisīt ēst, nevis doties uz sabiedrisko ēstuvi."

Padomdevējas pavārmākslas gudrībās Elīnai esot mamma un vecmāmiņa, kurām ik pa laikam piezvanot, kad nav skaidrs, kā gatavot kādu ēdienu. "Speciāli neko neesmu mācījusies. To, kas man nekārojas, nemaz nemēģinu iemācīties, piemēram, esmu vienaldzīga pret šokolādes kūku, kaut katrai kārtīgai meitenei vajadzētu prast izcept torti vai kūku," nosmej Tautas balss vadītāja un piemetina, ka salāti gan viņai padodoties.

Aukstajai biešu zupai izmantojot ne tikai tradicionālās sastāvdaļas – svaigus gurķus, marinētas bietes, vārītu olu, dilles, lociņus un kefīru, bet arī pievienojot redīsus un ziedkāpostus. "Man patīk parastus, visiem zināmus ēdienus dažādot, tos garšas ziņā padarīt interesantākus."

Salātu fane

Elīna stāsta, ka labprāt gatavojot un ēdot salātus. "Tā kā esmu ļoti iecienījusi fetas sieru, to lieku, kur vien iespējams. Ja gatavoju salātus, tad vispirms saplūkāju zaļo salātu lapas, pievienoju gabaliņos sagrieztu fetas sieru, olīvas, svaigo gurķi, plānās strēmelītēs sarīvētu burkānu un ripiņās sašķērētu sarkano sīpolu. Visu pārslaku ar kvalitatīvu olīveļļu, un sanāk grieķu salāti manā interpretācijā. Man negaršo tomāti, tāpēc to šajos salātos nav."

Ātri pagatavojami esot vēl kādi salāti – ar jūras produktiem. "Tiem nepieciešamas salātlapas, garneles (pirms pievienošanas es tās uzkarsēju uz pannas), kalmāru gredzeni, mazie astoņkājīši un fetas siers. Šiem salātiem gatavoju īpašu mērcīti – uz pannas apcepu uz pusēm pārgrieztus ķirštomātus kopā ar ķiplokiem."

Elīna dodot priekšroku viegliem ēdieniem, tāpēc gatavojot dažādus dārzeņu salātus, nevis no gaļas un kartupeļiem. "Esmu iecienījusi lēcas. Tas varbūt nav pasaulē skaistākais ēdiens, bet viens no garšīgākajiem un veselīgākajiem gan. Tās vāru kā piedevu mazām kotletītēm. Man šķiet, ka tām jābūt šādas formas, nevis milzīgām. Tad kotletītes ir kraukšķīgākas un garšīgākas."

Pavisam svaigā atmiņā Elīnai esot nesenais ceļojums uz Itāliju, tur baudītie ēdieni, jo īpaši – jūras veltes, zivju ēdieni un picas. "Es ļoti gribu iemācīties cept tikpat garšīgas picas kā Itālijā. Manuprāt, pats grūtākais šajā procesā ir iemanīties izcept tik plānu mīklas pamatnīti, kā to prot itāļi." n

***

Svarīgākais