Indijas mistērija

Psiholoģijas zinātņu maģistre, psiholoģe, meditāciju meistare, latviskās dievatziņas praktiķe, Latvijas reiki skolotāja Nora Kalnmale aicina cilvēkus no Latvijas doties uz Indijas svētvietām meditēt, sajust maģisko spēku, saprast sevi, iepazīt Austrumu burvību, kā arī tikties ar mistiķiem un jogiem.

Tā ir arī īpaša tikšanās ar Indiju, kura ir visu garīgo prakšu pirmdzimtene.

"Indija tiek uzskatīta par mūsu civilizācijas šūpuli, vietu, no kuras esam cēlušies un nākuši. Ģenētiskajā līmenī mūsos ir saglabājusies šī informācija, tā ir vieta, no kuras ir cēlies ne tikai mūsu ķermenis. Indija tiek dēvēta par gara pirmdzimteni," stāsta Nora Kalnmale. "Dzimtenes balss ir tā, kas aicina daudzus cilvēkus apmeklēt Indiju. Tā nav parasta zeme, to varētu nosaukt par vienu no pasaules noslēpumainākajām un mistiskākajām zemēm, kura ir tik tuva dieviem."

Sniedz atbildes uz nezināmo

Daudzi cilvēki Rietumu pasaulē jūtas nelaimīgi, citu nesaprasti, nespēj īsti atrast atbildi uz mūžīgo jautājumu – kas es esmu, kāda ir mana vieta šajā pasaulē, vai dzīvei ir jēga? Indija ir vieta, kur visspēcīgāk var iedziļināties sevī un saņemt atbildes uz šiem jautājumiem. Pat vislielāko skeptiķi Indija spēs pārsteigt un liks aizdomāties par dzīves lielo mistēriju. N. Kalnmale apgalvo, ka šajā zemē ir iespējams pilnīgi viss. Lielākoties Rietumu pasaules pārstāvji pat nespēj iedomāties, ka Austrumos pastāv pavisam cita pasaule, likumi, dzīvesveids un pasaules izpratne. "Austrumu pasaule ir pilnīgs pretstats mūsu pasaulei, tā nav vienpusēja, tajā var pastāvēt neiespējamais kopā ar iespējamo. Indija ir unikāla ar maģiskajām svētvietām, kurās var piedzīvot reālus brīnumus, kuriem nav racionāla izskaidrojuma. Šīm svētvietām ir vairāku tūkstošu gadu sena pagātne, tajās netiek daudzināts par vēstures pieminekļa mantojumu, bet katru dienu tiek veikti maģiski rituāli, lai dziedinātu smagi slimos, atbrīvotu no smagām ciešanām, izmainītu likteni un iegūtu dievu labvēlību."

Indietis katru gadu apmeklē vairākas spēcīgas svētvietas. Tiek uzskatīts, ka, dodoties svētceļojumā uz šīm vietām, cilvēks mazina savu negatīvo karmu. "Jo negatīvā ir mazāk, jo cilvēka dzīve kļūst harmoniskāka. Tā sauktā sliktā karma sūta ciešanas, nesaskaņas ģimenē, slimības un dažādas likstas. Indijas svētvietām ir spēcīga enerģētiskā iedarbība – cilvēkam pietiek tikai ienākt templī, un notiek lielas iekšējās izmaiņas. Ja viņš tur uzkavējas ilgāk un meditē svētvietās, tad cilvēks pilnībā var izmainīt savu likteni. Viņš var atbrīvoties no ciešanu un neveiksmju sērijas, vienā mirklī var mainīt visus savus uzskatus un saprast patieso dzīves vērtību. Rezultātā cilvēks vairs nebūs parasts mirstīgais, bet kļūs par vienu no dievu izredzētajiem," skaidro N. Kalnmale.

Rituāls svētākās upes krastā

Par īpaši spēcīgu vietu Haridvarā tiek uzskatīta Harki Pauri. Tā ir svētvieta Gangas krastā, kur dievs Višnu atstāja savas pēdas nospiedumus (Višņu ir pasaules sargātājs), kur atrodas vārti uz paradīzi, kur var ieiet citā dimensijā. Ganga ir pasaules svētākā upe. Katru vakaru, iestājoties tumsai, Harki Pauri tempļu priesteri nāk kopā, lai veiktu ik vakara rituālu Gangas krastā. Ar rituāla palīdzību tiek godināta Ganga un lūgta tās svētība, lai atnākušos svētceļniekus atbrīvotu no likstām un sniegtu viņiem harmoniju. Rituāls ik vakaru pulcina ne tikai simtiem cilvēku, bet tūkstošiem svētceļnieku, kuri vēlas piedalīties šajā spēcīgajā rituālā. "Skatoties rituālu Gangas krastā ar tūkstošiem indiešu svētceļnieku, rodas sajūta: pats dievs piedalās šajā maģiskajā rituālā, ne tikai caur priesteru noslēpumainajām darbībām jaušams radītāja tuvums, bet reāli tas pieskaras katram atnācējam. Tajā brīdī pārņem sajūta, ka laiks apstājas Visumā. Un tad dvēsele raud prieka asaras," atklāj N. Kalnmale.

Haridvara ir slavena ar to, ka Harki Pauri tuvumā atrodas svētais kalns Mansapahara. Uz tā atrodas Mansa Devi templis. Arī to ik dienu apmeklē tūkstošiem cilvēku. Tas slavens visā Indijā, jo tur lūdzoties piepildās vēlmes. Katra indieša sapnis ir nokļūt kaut reizi mūžā šajā templī. Katrs indietis reizi gadā cenšas apmeklēt Himalaju kalnus, kuri pārsteidz ne tikai ar savu plašumu, varenību un skaistumu, kas liek sirdij notrīsēt. Himalaji ir pazīstami ar spēcīgajām svētvietām. Himalajos, Manali ielejā, pēc grēku plūdiem atjaunojusies cilvēce. "To apliecina svētie hindu raksti, tāpēc, šeit ierodoties, pārņem sajūta, ka beidzot esi atgriezies mājās un ka te ir cēlušās tavas saknes. Tā saistīta ar mistiku, jo šeit sākas ceļš uz Šambalu, dievu pilsētu, kura atrodas Himalaju kalnos. Savulaik Nikolajs Rērihs brauca un pētīja Tibetas un Himalaju kultūru un garīgās prakses. 20 gadu viņš dzīvoja Himalaju ciematiņā Nagārā, kuru dēvē par vieniem no Šambalas vārtiem."

Leģendārie Himalaji – dievu mājas

Īpašu uzmanību Himalajos piesaista Šivas kalns, no kura paveras burvīgs skats uz Kulu un Parvati ieleju. Tā ir vairāku tūkstošu gadu sena svētvieta. Senatnē kalna virsotnē parādījās dīvains akmens, kurš pēc izskata neatgādina šīs zemes izcelsmes objektu. Cilvēki pamanījuši, ka akmens tuvumā notiek dīvaina un ļoti spēcīga dziednieciska iedarbība. "Akmens atgādināja Šivu, tāpēc cilvēki saprata, ka tas notiek ar dieva Šivas gādību. Kalns kļuva par svētvietu, kura ir plaši pazīstama, jo tur regulāri notiek mistiskas dziedināšanas. Priesteri regulāri veic maģisku rituālu, godina dievības, un bieži kādā no rituāla dalībnieku ķermeņiem iemājo viena no dievībām, lai nodotu ziņas."

Manikarana ir vēl viena iecienīta svētvieta Himalajos, kura pazīstama ar dziednieciskajiem avotiem, kuri spēcīgi dziedina gan garu, gan ķermeni. Manikaranā čūska nozaga dieva Šiva sievai Parvati auskarus, un bailēs no Šivas dusmām tā ielīdusi dziļi zemē, bet auskarus atstājusi alas ārpusē. Drīz šajā vietā parādījās siltie avoti, kuriem piemīt dziednieciska iedarbība. Pie avotiem atrodas Rāmas un Šivas templis, kā arī sikhu reliģijas templis (sikhu reliģija savā laikā ir cēlusies no hinduisma un islāma).

Lielu savas dzīves gājumu Rērihs pavadīja tieši Himalajos, Nagārā, vietā, kur sākas ceļš uz Šambalu. Himalaji ir slaveni ne tikai ar senām hindu tradīcijām, bet ar daudzajiem budistu klosteriem. Tur studē Svētos Budas rakstus, notiek pudžas (dievkalpojumi), kuru laikā tiek dziedātas svētās mantras, skandināti zvaniņi un pūstas taures. Pudžai piemīt milzīgs spēks – tās radītās pozitīvās vibrācijas izplatās vairāku tūkstošu kilometru attālumā, bremzē negatīvos notikumus, palīdz pasaulē ienest vairāk līdzcietības un miera. "Indija ir zeme, kura noteikti katram cilvēkam ir reizi mūžā jāapmeklē. Austrumu un Rietumu pasaule ir kā diena pret nakti, tie ir divi pretstati. Lai to saprastu un izjustu, jāsatiekas ar Indiju aci pret aci," ir pārliecināta N. Kalnmale.

Svarīgākais