Jāņa Matuļa piecas lietas

Pāris dienu pirms došanās uz pasaules čempionātu hokejā, kas šogad notiek Šveicē, "Sporta Avīzes" žurnālists, viens no labākajiem hokeja apskatniekiem Latvijā ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi žurnālistikā Jānis Matulis pārlūkoja lietas, ar kurām viņām saistās būtiskas atmiņas, kas iedvesmo un raisa pozitīvu enerģiju.

Eleganto pudeļu atveramo ar sievietes skaistuma etalona Nofretetes veidolu Jānim atvedusi sievasmāte no ceļojuma uz Ēģipti. "Man garšo Jāņu dzēriens alus, un ar šo pudeļu atveramo ir ļoti ērti atkorķēt pudeli. Tam ir magnēts, tāpēc var piestiprināt pie ledusskapja – vienmēr ir pa rokai.".

Mēnesi vecais medību suņu šķirnes kucēns (krievu–Eiropas laika) ir ne tikai Jāņa, bet visas Matuļu ģimenes mīlulis. "Bulta šobrīd ir tajā vecumā, kad viņu gribas ņurcīt, mācīt, samīļot. Kucēns ir īsts dzīvsudrabs, tāpēc māja ir dzīvības pilna.".

Olriha Krūmiņa gleznotie ķeizarkroņi ir viena no sešām šā mākslinieka gleznām Jāņa Matuļa mājās. "Mēs iepazināmies nejauši. Pirms kādiem 20 gadiem žurnālā "Lauku Dzīve" izlasīju aprakstu par Olrihu Krūmiņu, kā viņš glezno un dzīvo. Mani piesaistīja šī personība, tāpēc sameklēju mākslinieku, kurš dzīvoja tikai desmit kilometru no manām lauku mājām Daibē. Sadraudzējāmies. Olrihs bija ļoti atvērts cilvēks. Kad mēs pie viņa aizbraucām ciemos, parasti dzirdējām: "Mans zelta fonds ir ieradies!" Nevienu gleznu no viņa neesam pirkuši, visas ir dāvinātas. Nu jau mākslinieks 20 gadu ir mūžībā, bet mēs turpinām priecāties par viņa darbiem. Olrihs zīmēja no dabas. Iegāja pats savā dārzā un gleznoja ar milzīgu jaudu un lielām emocijām. Mākslinieka enerģija joprojām ir saglabājusies viņa darbos un uzlādē mūs.".

Visu rakstu lasiet 5. maija izdevumā

Svarīgākais