Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Atkal pulcējas motosporta leģendas

© personīgā arhīva

VEF Kultūras pilī šomēnes norisinājās 6. motosporta veterānu saiets, ko rīko Latvijas Motosporta federācija (LaMSF), vēstures un veterānu klubs, aicinot atkal apvienoties bijušās Latvijas motosporta zvaigznes.

Pasākums pulcēja vairāk nekā 120 kādreizējos motokrosa, skijoringa, enduro, motobola, spīdveja un citu sporta veidu pārstāvjus – cilvēkus, kuru sirdis vienmēr piederēs trasei.

Spēcīgus un iedvesmojošus vārdus pavadīja gaumīgs humors un savstarpēja sirsnība. «Kas gan būtu mūsdienu motosports bez visiem šiem cilvēkiem,» vairākkārt uzsvēra pieredzējušie un nopelniem bagātie sportisti: Andris Kļaviņš, Arnis Angers, Zigurds Kaļķis, Aleksandrs Briedis un Pēteris Aleksandrovičs. Šie veterāni savulaik attīstīja un popularizēja motosportu, kļuva par vietējiem un starptautiskiem čempioniem, atšķirot jaunu lappusi Latvijas sporta vēsturē. Veterāni rādīja sniegumus, kuriem līdzi sekoja tūkstošiem latviešu. Daudzu jauniešu sapnis bija līdzināties kādam no viņiem.

Ne velti braucēju atmiņās vēl šodien glabājas spilgtākie notikumi – satraukums uz starta līnijas, izcīnītā uzvara, sīvā cīņa trasē, brīži, kad, domām rosoties ap sevi un savu dzelzs rumaku, apkārt notiekošais bija mazsvarīgs, jo līdz finišam bija jāiztur abiem.

Šīs kopīgās atmiņas un piedzīvojumi veterānu saietā radīja draudzīgu un emocionālu noskaņu. Tikšanās prieks bija neviltots, smiekli, jautrība un neskaitāmas sarunas turpinājās.

Nodod stafeti jaunajiem

Pasākumā tradicionāli tika sveikti apaļo jubileju pārstāvji, kuri šogad svinējuši 60 (4 cilvēki), 70 (6), 75 (5), 80 (8 ), 85 (2) un pat 90 (3 ) gadu jubileju. Gaviļniekiem tika pasniegti nelieli simboliski kausi, kas kādam atmiņā, iespējams, atsauca mirkļus, kad uz pjedestāla saņemts kauss par uzvaru. Taču par veterānu nopelniem skijoringā īpašas balvas pasniedza šā sporta veida pamatlicējs Aleksandrs Briedis, jo, neskatoties uz nepateicīgajiem laika apstākļiem, Rīgā skijorings šogad svin savu 50. jubileju. Notika arī savstarpēja ikgadējā apdāvināšanās ar klātesošo atnestajām dāvanām. Tad veterāni ļāvās jautrām dejām, rādot, ka motosportista nemiers un enerģija viņos mājos vienmēr.

«Motosportā šis bija mainīgs gads, gan ar kāpumiem, gan kritumiem. Sevi pierādījuši sportisti Matīss Karro, Pauls Jonass, Kaspars Stupelis, Andžejs Ļebedevs un citi. Diemžēl dažādu neveiksmju dēļ esam palikuši bez savas blakusvāģu klases. Taču viss vēl priekšā. Nāk arī jaunā paaudze, kas nomaina veco un ir gatavi visu tupināt. Ar lepnumu to nododu jauno rokās. Motosports ir, bija un būs!» teica Motosporta federācijas prezidents Dzintars Jaundžeikars.

Gaida Nāciju čempionātu

Latvijas Motosporta federācijas ģenerālsekretārs Kaspars Kuļikovs uzsvēra gaidāmā Nāciju čempionāta nozīmi Latvijas motosportā. «Pēc ķīniešu kalendāra šis ir Zirga gads, mums – Zelta zirga gads, jo šogad Ķegumā, Zelta zirga trasē, norisināsies viens no gaidītākajiem un vērienīgākajiem notikumiem – Nāciju čempionāts motokrosā. Tas nevarētu notikt bez daudzu cilvēku ieguldījuma šajā sporta veidā, tā attīstībā un pilnveidošanā.» Šogad LaMSF, kas ir 1924. gadā dibinātās Vislatvijas motosporta savienības pēctece, atzīmē 90 gadu jubileju.

«Tehnoloģijas ir attīstījušās. Jaunos motociklus nevar ne salīdzināt ar kādreizējiem spēkratiem. Mūsdienās sportistam seko vesela komanda, kādreiz mēs paši naktīs labojām savus braucamos, domājām, ko uzlabot, kā palielināt ātrumu. Tagad daudz kas ir atkarīgs gan no braucēja prasmēm, gan līdzekļiem, jo šis ir dārgs sporta veids. Taču nenoliedzami ir vajadzīgs liels talants, apņēmība un gribasspēks, lai savaldītu spēcīgos motociklus un varētu sacensties augstā līmenī. Mums ir paveicies, jo Latvijā šādi braucēji ir. Lai gan veterāni atzina, ka motosports gadu gaitā ir mainījies, viņi lepojas ar mūsdienu sportistiem – šāda atziņa pieder motokrosa meistaram Andrim Kļaviņam.

Latvija spēj konkurēt

Motosporta federācijas prezidents aicināja ikvienu latvieti iedziļināties motosporta vēsturē, lai saprastu, kā šis sporta veids ir attīstījies, cik daudz sasniegts gadu gaitā. Tieši veterāni pierādīja, ka Latvija var kļūt par vienu no konkurējošajām valstīm motosportā, izcīnīt medaļas un likt pasvīst arī starptautiskajiem līderiem, lai šodien viņu iesākto varētu turpināt pašreizējie sportisti. Šos cilvēkus vērts uzslavēt un cienīt, viņi ir šā sporta veida pamatlicēji Latvijā, mūsu leģendas.» Sporta veterāns Pēteris Aleksandrovičs atklāja arī ikgadējā veterānu pasākuma vēsturi. Pirms vairākiem gadiem saticies ar Andri Kļaviņu un nolēmuši, ka visiem jāsapulcējas kopā. Uz pirmo veterānu saietu atnāca tikai daži, bet katru gadu šis skaits audzis. Viņš uzsvēra, ka galvenais šajos pasākumos ir sirsnība un atmiņas, kurās var dalīties kopīgi. Šis saiets ir Latvijas motosporta leģendu vakars.