Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Marijas Naumovas rīta kafija ar kardamonu

© F64

«Nevarētu teikt, ka man patīk gatavot ikdienā, jo katru dienu es ar to negribētu nodarboties,» atzīst populārā dziedātāja Marija Naumova, atklājot, ka labprātāk darbojas pie plīts tad, kad ir noskaņojums to darīt, bet, ja tā nav, maltīti ģimenei var pasūtīt no kāda restorāna vai doties ieturēt vakariņas ārpus mājām.

Sarunā par gatavošanas mākslu un ēdiena baudīšanu Marija atklāj savas gardākās bērnības atmiņas un lietas, kas apgūtas, dzīvojot Francijā.

«Pati sev gatavoju reti, bet man ļoti patīk gatavot citiem – un jo vairāk cilvēku, kam gatavot, jo labāk. Atceros, ka bērnībā, dodoties pārgājienos, es vienmēr biju tā, kas visiem gatavoja ēst, bet, braukājot tūrēs, pēc koncertiem ar lielu prieku visu komandu pārsteidzu ar maltīti. Arī mājās gatavojot, neprotu uztaisīt maz,» savu ēst gatavošanas entuziasmu smejot raksturo dziedātāja.

Visvairāk ēst gatavošanai Marija iedvesmojusies no savas vecmāmiņas un tēta, ar kuriem bērnībā pavadījusi daudz laika. «Mana vecmāmiņa mūsu ģimenē bija tas cilvēks, kuram patika visus sapulcināt kopā un garšīgi pabarot. Arī mans tētis bija labs gatavotājs. Siltākās atmiņas saistās ar vienkāršiem ēdieniem – vecmāmiņas plānajām pankūkām, kas ir garšīgākās pasaulē, griķiem ar sviestu un sarkanajām pupiņām,» viņa atceras.

Cieņā borščs

Pati Marija ģimeni un draugus visbiežāk pārsteidz ar veģetāriem ēdieniem, jo ģimenē ierasts gaļu nelietot. Gadās uzcept arī pa kādai kūkai, tomēr dziedātāja kautri teic, ka tas būtu skaļi teikts. «Bet, kad vajag, varu saņemties un kaut ko uztaisīt,» viņa apņēmīgi nosaka.

Rudenī viņas ēdienkartē aktuāls kļūst viss, kas saistīts ar baklažāniem, papriku, sēnēm un ķirbi. Konkrētu recepti Marija nosaukt nevar, viņa drīzāk vadās pēc sajūtām un tā brīža vēlmēm: «Ir tā, ka es pat receptēs īsti neprotu iedziļināties un uztaisīt tā, kā tur rakstīts. Es iepazīstos ar ēdiena ideju un tad daru, kā man pašai liekas. Nekad arī neskaitu proporcijas – apvienoju to, kas ir ledusskapī, un idejas, kas ir galvā. Lieku kopā visu, par ko šķiet, ka tas varētu būt garšīgi.» Viņa atzīst, ka nelabprāt gatavo ēdienus, kuru radīšana aizņem ilgu laiku – labāk ātri un vienkārši. Bieži ģimenē tiek gatavotas zupas, īpaši borščs, kas ir viena no iecienītākajām, ko katru reizi cenšas pagatavot mazliet citādi.

Biezpienu gatavo pati

Dzīvojot Francijā, Marija iemācījusies pati pagatavot biezpienu, jo tur tas neesot nopērkams, bet, aizbraucot uz Latviju, pirmais, ko gribas nobaudīt, ir kartupeļu pankūkas ar mazsālītu lasi, jo Francijā populārs vien kūpināts lasis. «Dzīvojot šeit, man ļoti iegaršojušies arī kruasāni. Tāpat, lai gan neēdam gaļu, ik pa laikam atļaujamies apēst pīļu aknu pastēti vai pīļu krūtiņu. Mēdzam nobaudīt arī austeres, kas īpaši gardas ir ap Ziemassvētku laiku,» dziedātāja atklāj paradumus. No tradicionālajiem franču ēdieniem Marija nelabprāt ēd sīpolu un zivju biezzupas.

Diētām šarmantā dziedātāja neseko, jo nevēlas sev liegt neko no tā, ko gribas. Tā vietā viņa nosauc virkni lietu, ko neēd, jo tās vienkārši negaršo: «Mums nekad mājās nav majonēzes, kečupa, gatavoju tikai, izmantojot olīveļļu vai gī sviestu. Tāpat neēdam gaļu un glutēnu saturošus produktus, vairāk cenšamies ēst svaigus augļus un dārzeņus. Iegādājos arī bio produktus. Tas drīzāk ir dzīvesveids, nevis diēta, tāpēc nevarētu teikt, ka es kaut ko upurēju.» Neskatoties uz to, ka ir lietas, kas uzturā netiek lietotas, Marijas ģimenes ledusskapī vienmēr sastopami piena produkti – piens, biezpiens, krējums, siers. Ļoti svarīgas dziedātājai ir arī garšvielas – par iecienītākajām viņa sauc kardamonu un kanēli. «Šīs garšvielas pievienoju kafijai. Kardamons nomāc kafijas negatīvo ietekmi uz organismu, bet kanēlis palīdz cīnīties ar paaugstinātu holesterīnu un cukuru asinīs. Es tās vairāk lietoju tādēļ, ka man vienkārši garšo,» viņa nosaka.

Ikdienā – lēcas un humuss

«Ja runājam par ārzemēs baudītajiem ēdieniem, man ļoti iepatikusies kvinoja, ko bieži sauc par latīņamerikāņu rīsiem. To lietot iemācījos Francijā, un man tā arī garšo. To var pagatavot gan sāļu, gan saldu, izmantot kā garnējumu vai pievienot salātiem – tikai jāliek lietā fantāzija,» viņa raksturo jaunpienesumus ēdienkartē. Kā sev tuvu mūziķe min Izraēlā, Grieķijā, Spānijā un Indijā baudīto virtuvi. «Tādi svaigie zivju produkti kā tur nav ēsti nekur citur. Tāpat man ļoti garšo humuss un lēcas, ko iekļauju ikdienas ēdienkartē.»

Jaunām receptēm un eksperimentiem virtuvē dziedātāja visbiežāk iedvesmojas no žurnāliem un draugiem. «Esmu no tiem cilvēkiem, kas, lasot žurnālu, pa kluso izrauj no tā lapiņu, kurā ir kaut kas ieinteresējis. Tāpēc var teikt, ka man ir pilna soma ar žurnālu izgriezumiem,» Marija smej. Viņa atklāj, ka septembrī nodevusies jaunai kulinārijas avantūrai, dodoties uz kursiem, kuros apgūst ājurvēdas virtuvi. «Man tas interesē, tāpēc gribu mazliet pamācīties,» viņa neslēpj interesi un ir gatava apgūt arvien jaunus pavārmākslas brīnumus, lai pārsteigtu savus mīļos.

Marija Naumova iesaka

Veselības salāti

Sastāvdaļas: selerijas sakne, cukīni, baklažāns, rukola vai salātu maisījums, cherry tomātiņi, ciedru rieksti, rozīnes, olīveļļa, sinepes, balzamiko mērce, sāls, pipari, timiāns, baziliks

Pagatavošana: selerijas sakni, cukīni un baklažānu sagriež salmiņos, liek uz cepamās plātes, pārslaka ar olīveļļu, pievieno sāli, piparus, timiānu un baziliku un liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos apmēram 20 minūšu. Uz šķīvja kārto salātu lapas, tomātiņus, apceptus ciedru riekstus, karstā ūdenī izmērcētas rozīnes un apceptos dārzeņus. Salātus pārlej ar mērci, ko gatavo, sajaucot olīveļļu ar sinepēm un balzamiko mērci.

Griķu kūka

Sastāvdaļas: griķi, 400 g biezpiena,3 olas, cukurs vai sāls (atkarīgs no tā, vai vēlas saldu vai sāļu kūku)

Pagatavošana:biezpienam pievieno olas un sāli vai cukuru pēc vēlēšanās, kārtīgi sajauc. Biezpiena masai liek klāt vārītus griķus, liek veidnē un cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 30 minūtšu. Lai tā nepiedegtu, cepšanas laikā to var apslacīt ar ūdeni.

Par dziedātājas Marijas Naumovas gatavošanas tradīcijām lasi arī speciālizlaidumā Māja.