Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Rūpes par suņa zobu veselību

© Scanpix

Viena no izplatītākajām problēmām, ar ko saskaras dzīvnieku saimnieki, ir viņu mājas mīluļa mutes dobuma veselības stāvoklis. Lai izvairītos no zobu un smaganu saslimšanas gadījumiem, veterinārārsti iesaka jau laikus pievērst uzmanību to kopšanai.

Vairākumā gadījumu dzīvnieku smaganu problēmas sākas jau pēc trīs gadu vecuma, īpaši raksturīgi tas ir maza izmēra un saspiesto purnu šķirņes suņiem, jo, pirmkārt, zobi ir mazi un starp tiem ir nedaudz vietas, tādēļ nesanāk tos mehāniski notīrīt, un, otrkārt, viņiem ir saīsināts purniņš, un barība paliek lūpu krokās. Šīs ēdiena paliekas, kas krājas dzīvnieka mutē, ir iemesls dažādu infekciju attīstībai.

Problēmas ar aplikuma veidošanos sākas pamazām, līdz tās pārtop lielākās raizēs, kad barības paliekas pārvēršas zobakmenī. Tieši tāpēc vispareizākā rīcība būtu jau laikus domāt par sava mīluļa mutes veselības stāvokli, regulāri tīrīt viņam zobus un lietot aplikumu iznīcinošus līdzekļus.

Problēma jāpamana laikus

Zobakmens neveidojas uzreiz. Pēc barības uzņemšanas ēdiena atliekas aplīp ap zobiem, veidojot dzeltenīgi pelēku masu – aplikumu. Tam saskaroties ar siekalām, kurās atrodas minerālvielas, tas sacietē, pamazām veidojot zobakmeni, kas tālāk var veicināt jau nopietnus smaganu infekcijas gadījumus. To likvidēt var tikai, dodoties pie higiēnista, kur zoba virsma un smaganas tiek apstrādātas ar speciālām ultravioleto skaņu iekārtām.

Pamanīt novirzes no normas ir viegli, jo, kā informē veterinārārste Lita Konopore, mutes dobuma problēmas raksturo vairākas lietas. Pirmkārt, slikta smaka no mutes, otrkārt, apsārtušas smaganas un, treškārt, bojāti zobi.

«Jebkuras izmaiņas no veselīga zoba un smaganām ir novirze un raksturojama kā saslimšana,» viņa saka. «Saimniekam ir jāskatās, vai zobs ir skaists, balts un gluds līdz smaganai, vai tas labi turas un uz tā nav dzeltenīgi plankumi, melnīgsnēji aplikumi. Zobiem ir jābūt baltiem, tīriem un spīdošiem! Ja tiem ir kādi punktiņi, bojājumi, lūzumi – tas ir bojāts.»

Veterinārārsts Aigars Briņķis un veterinārārste no ASV Liene Dindone paskaidro, ka, ja saimnieks neseko sava mīluļa mutes higiēnai un nepieciešamības gadījumā nedodas uz veterināro klīniku, dzīvniekam veidojas periodontīts jeb smaganu infekcija, kas iznīcina ne tikai smaganas un zoba sakni, bet pat kaulu. Tad zobi jārauj ārā vai tie izkrīt paši. Viņi brīdina, ka suņiem un kaķiem, tāpat kā cilvēkiem, šāda veida saslimšana rada lielas sāpes.

Ja saimnieks ir atbildīgs un apzinīgi rūpējas par sava mīluļa veselību, no tādas rīcības ir iespējams izvairīties, jau no kucēna vecuma pieradinot tīrīt zobus ar birsti un speciālu pastu. Vajadzētu lietot Pedigree Dentastix, kas, pēc veterinārārstu atzinuma, šobrīd ir vienīgais efektīvākais zobakmens un aplikuma profilakses līdzeklis, vai uzturā izmantot specializētu – Dental līnijas – sauso barību, kas mazina aplikuma veidošanos, vai aļģu pulverīšus, kas izmaina siekalu pH.

Saslimšanas riski

Aigars Briņķis un Liene Dindone brīdina, ka, ja netiek pievērsta uzmanība ēdienu palieku mazināšanai, smaganas atkāpjas, veidojot kabatas, kurās aug baktērijas, radot infekcijas. Tas ne tikai rada risku izraut zobus, bet atstāj iespaidu uz visu organismu.

«Ir jāsaprot, ka mutes dobums, kurā ir infekcija, darbojas kā depo. Ar asinsriti no mutes, kurā ir šīs bakērijas, infekcija visbiežāk var nokļūt nierēs vai sirdī, un šķietami tik nebūtiska problēma kā zobakmens beidzas ar to, ka dzīvnieks nomirst ar sirds muskuļu infekciju,» stāsta Lita Konopore, metaforiski izsakoties, ka mutes dobuma infekcijas ir kā bumba ar laika degli.

Savukārt Margarita Miļča, veterinārās klīnikas Lion vadītāja, noliedz, ka šādi gadījumi var beigties letāli, taču neizslēdz problēmas nopietnību. «Organismu nevar sadalīt pa daļiņām, tādēļ tā ir kā ķēdes reakcija – izveidojoties vienai problēmai, rodas nākamā. Ja ir sirds kaite, tad nierēm ir grūti un dzīvnieciņš kļūst mazkustīgs, veidojas liekais svars, un klāt atkal nākamā raize.»

Pievērst uzmanību sava labākā drauga veselībai nekad nav par vēlu, un arī tad, kad ir jau izveidojies zobakmens, to var likvidēt, dodoties uz veterināro klīniku, kur ar speciālu ierīci iztīra ne tikai zoba virskārtu, bet arī to zoba daļu, kas ir iegrimusi smaganās.

Margarita Miļča pastāsta, ka pēc tam seko speciāla kopšana – no sākuma dod antibiotikas un gelus (smidzināmus vai smērejamus), lai smaganas atgriežas iepriekšējā stāvoklī un to kabatas sadzīst. Viņa paskaidro, ka, ja tas nenotiek, zobiņš paliek kustīgs un tam draud izkrišana.

Riska šķirnes

Nenoliedzami, dzīvniekiem kļūstot vecākiem, smaganu un zobu stāvokļa pasliktināšanās nav retums, bet, kā uzsver veterinārārsti, dažām šķirnēm šīs problēmas ir raksturīgas daudz agrāk, jo to ietekmē ģenētika.

Kā informē Aigars Briņķis un Liene Dindone, piemēram, Jorkšīras terjeriem un greihaundiem ir izteikti nopietni šie sarežģījumi, tādēļ to saimniekiem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība mutes higiēnai.

Elita Bratkus, taksītesjauktenes Gabijas saimniece, pauž viedokli, ka daudzi mazo sunīšu īpašnieki izlutina savus mīluļus, dodot tiem pārlieku daudz našķu. Viņa uzskata, ka barībai ir jābūt dažādai un tā ir jābalansē, jo sausā pārtika ļauj samazināt aplikuma veidošanos – graužot barību, mehāniski tiek noņemts zobu aplikums. Viņa uzsver, ka nevajadzētu pārlieku izlutināt savus mīluļus, bet uzmanīt viņu ēšanas paradumus.

Ņemot vērā, ka ir virkne šķirņu, kuriem ir nosliece uz pārlieku ātru zobu bojāšanos, nevajadzētu būt neatbildīgiem par savu dzīvnieku veselības stāvokli un ir jāuzmana, lai viņu mutes higiēna ir kārtībā, jo šobrīd ir pieejami veidi, kā samazināt saslimšanas risku līdz minimumam, neiedzīvojoties daudz lielākās un nopietnākās problēmās.

***

Kā izvairīties no smaganu problēmu veidošanās:

Regulāri jāapmeklē veterinārsts, lai pārbaudītu suņa mutes dobuma veselības stāvokli

Jau kucēna vecumā suns jāpieradina pie zobu tīrīšanas, jo, viņam pieaugot, tas būs grūtāk izdarāms. Tīrīt zobus sunim var arī ar cilvēkiem domātu birsti, bet pasta jāizvēlas specializēta, fluoru nesaturoša

Savam mīlulim jādod tikai dzīvniekiem paredzētas rotaļlietas, jo dažādi sadzīves priekšmeti graušanai bieži vien nav piemēroti – tie bojā suņa zobus un smaganas, suns var norīt vai aizrīties ar svešķermeni

Par dzīvnieka smaganu un zobu veselību sākt rūpēties nekad nav par vēlu, tāpēc pat tad, ja mutes higiēnai nav pievērsta uzmanība kopš mazotnes, to var sākt darīt jau pieaugušam sunim. Galvenais priekšnoteikums – darīt to regulāri

***

Viedokļi

Arnita SAUŠA, krievu melnā terjera (trīs gadi) un Vidusāzijas aitusuņa (nepilns gads) saimniece:

– Tā kā esmu veterinārārste, saprotu, ka par suņa zobiem un mutes dobumu ir jārūpējas, un sākām to darīt jau laikus. Regulāri suņiem tīru zobus un profilaksei dodu Pedigree Dentastix – tie apmierina gan suņus, gan mani kā viņu saimnieci. Tos lietot ieteica kolēģi, jo efektivitāte ir pierādīta un apstiprināta, nav no sērijas – viena tante teica. Es ticu tam, ko profesionāli veterinārārsti ir pierādījuši.

Zobus suņiem sāku tīrīt jau no mazotnes, jo pie tā ir jāpieradina jau no kucēna vecuma. Kad zobi ir iztīrīti, savus mīluļus palutinu ar Dentastix – tas ir kārums un nopelns, ka zobi ir iztīrīti.

Elita BRATKUS, taksītesjauktenes Gabijas (3 gadi) saimniece:

– Par suņa zobu veselību rūpējamies no brīža, kad nomainījās piena zobi – aptuveni ceturtajā piektajā mēnesī. Tiek tīrīti gan zobi, gan lietoti Pedigree graužamie kauliņi. Esmu pārliecinājusies, ka no vienas līdz trīs zobu tīrīšanas reizēm ir par maz, tādēļ uzskatu, ka dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, zobi ir jātīra katru dienu – vai nu ar birstīti, vai iedodot pagrauzt kādu kauliņu.

Dzīvnieki ēd olbaltumvielām bagātu barību, un tā rada nosēdumus uz zobiem, kas savukārt veicina nepatīkamu smaku. Ja kontaktējies ar savu dzīvnieku, protams, ir vēlams, lai aromāts ir patīkams.

Gabija ir draudzīga un kontaktējas ar citiem, viņai patīk rušināties pa zemi, tādēļ ir svarīgi uzmanīt mutes higiēnu, lai izvairītos no cērmju oliņām un bakteriālām infekcijām, jo sunītis pienāk pie mums un nolaiza rokas, iedot buču uz vaiga.