Mīļāka par mīļu

"Bērnībā vecāku mājās bija gan suņi, gan kaķi, bet Ronja ir mans pirmais suns, par kuru uzņēmos atbildību. Nebiju domājis, ka tik ļoti pieķeršos viņai.

Ar Ronju sadzīvoju kā ar cilvēku," saka multimediju mākslinieks Artis Dzērve, kurš jau trešo gadu ir Stafordšīras bulterjera šķirnes kucītes Ronjas saimnieks.

"Dzīvē bija iestājies periods, kad atskatījos teju uz visiem suņiem, kas iet pa ielu, arī, dodoties ciemos, nevarēju palikt vienaldzīgs pret draugu mājas mīluļiem," savas izjūtas mirkli pirms Ronjas iegādes raksturo Artis Dzērve. "Reiz ar draudzeni aizgājām uz suņu izstādi Olimpiskajā centrā, kur bija pārsteidzoši daudz un dažādu šķirņu pārstāvju. Starp vairākiem simtiem suņu mums acīs iekrita divi Stafordšīras bulterjera šķirnes kucēni. Saimnieki, pamanījuši mūsu interesi, sāka stāstīt par viņiem. Pirms trim gadiem Stafordšīras bulterjeri bija reta suņu šķirne Latvijā."

Paklausījušies, ko saimnieki stāsta, un devušies tālāk. Taču abi mazie kucēni nav devuši miera. "Apmetām apli un atgriezāmies pie suņukiem. Bija tāda sajūta, ka viņi mūs pazīst, jo abi, pieplakuši pie būrīša durtiņām, draudzīgi luncināja astīti." Kucēnu draudzīgo izturēšanos Artis ar draudzeni uztvēruši kā aicinājumu rīkoties. "Nospriedām – ko tur vairs, ņemam vienu ciet un dodamies uz mājām."

Uz baznīcu, lielveikalu un kinoteātri – ne

Artis prāto, ka līdz ar kucēna iegādi viņa dzīvē notikušas daudzas pārmaiņas. "Ronja ienāca manās mājās, kad biju nobriedis iegādāties dzīvokli. To meklējot, nu jau pievērsu uzmanību tam, lai ap māju būtu pagalms, kur sunim izskrieties. Ievērojot šo nosacījumu, Rīgas centru automātiski vajadzēja izsvītrot. Mitekli atradu Čiekurkalnā."

Multimediju mākslinieks uzsver, ka viņam esot ļoti paveicies ar kaimiņiem. Ar daudziem saskanot dzīves uztvere, tāpēc attiecības veidojoties itin ciešas. Ejot cits pie cita ciemos, kaimiņš kaimiņam uzticoties, piemēram, vasarā atstājot vaļā durvis, lai suņi (vairākiem kaimiņiem ir pa rējējam) paši pa kāpnēm varētu izskriet pagalmā.

"Iepriekš neko nezināju par Stafordšīras bulterjeriem. Lai šo šķirni labāk iepazītu, sāku meklēt informāciju internetā, no Amerikas pasūtīju trīs grāmatas. Uzzināju, ka Stafordšīras bulterjeri jāaudzina ļoti stingri (to teica arī kucēna iepriekšējie saimnieki), jo viņiem raksturīga tieksme dominēt, nevēlēšanās kādam pakļauties. Šī šķirne tika radīta, krustojot terjerus ar buldogiem, lai iegūtu iespējami spēcīgus un ātrus cīņas suņus," stāsta multimediju mākslinieks. "Lai Ronja respektētu saimnieku un ievērotu pamatkomandas – sēdēt!, gulēt!, pie kājas! un tamlīdzīgi, abi ar suņuku devāmies skoloties pie lieliska trenera Ralfa Bietes, kas specializējies tieši Stafordšīras bulterjeru dresūrā."

Artis ar mīļumu balsī saka – šajos suņos ģenētiski ielikts tik daudz, ka viņi saimnieka dēļ esot pat gatavi atdot dzīvību.

Visu rakstu lasiet 20. janvāra izdevumā

Svarīgākais