Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Nosapņotā māja

© F64

Stepanovu ģimenes mājā Berģos mitinās bērni Dārta, Dāgs, Kristers, mamma Iveta, tētis Jānis un ģimenes mīluļi – punduršpics Kings, kaķis Cukurs un pundurkāmis Skīpa. Namā ir deviņas telpas, kas izvietotas divos stāvos, aizņemot apmēram 380 kvadrātmetru plašu platību.

Saimnieki atzīst: «Mēs šo māju esam nosapņojuši!»

Pārvākties uz privātmāju Berģos Stepanovi nolēma pirms trim gadiem. «Iepriekš mēs dzīvojām Rīgā, trīsistabu dzīvoklī Purvciemā. Likās, ka bērni izaugot pēkšņi bija aizpildījuši visu telpu. Bija doma māju celt pašiem, bet beigās izrēķinājām, ka tas ir neizdevīgi. Šo māju no tās iepriekšējiem īpašniekiem nopirkām jau iekārtotu,» Iveta stāsta. «Interesanti, ka bijām izsapņojuši ko līdzīgu šai mājvietai – vēlējāmies četrkantainu māju ar plašu viesistabu un lielām bērnistabām. Kad ienācām tajā, sapratām, ka te ir viss, ko paši bijām iecerējuši, ieskaitot krāsu toņu gammu. Man liekas, ka tā reti dzīvē gadās – kaut ko nosapņot un to pašu ieraudzīt dzīvē. Mums paveicās,» saimniece secina.

Kad sapratuši, ka jaunajā mājoklī interjers jau ieguvis aprises, Stepanoviem licies lieki kaut ko mainīt un sākt no sākuma, tādēļ ģimene turpināja iepriekšējo saimnieku ideju. Mājā dominē pelēcīgi gaiši toņi, kas ir labs pamats pārējām interjera detaļām, bet visas telpas vienotā ansamblī apvieno ozolkoka grīda maigi brūnā tonī. «Sazinājāmies ar Baibu Bužinovsku – fantastisku dizaineri –, kas palīdzēja mums īstenot iepriekšējo saimnieku uzsākto dizaina izveidi. Virtuves un viesistabas interjers lielākoties ir palicis tāds pats – mūsu piemeklētas ir tikai lampas un citas detaļas. Lielākas korekcijas piedzīvojušas bērnu istabas. Man patika Baibas pieeja darba procesam – viņa runāja ar bērniem, izstāstīja viņiem iespējamos risinājumus, ņēma vērā viņu vēlmes – izveidojās laba sadarbība,» teic Iveta.

Pēc dizaineres ieteikumiem Stepanovi turpina visu iegādāties konkrētos salonos, lai saglabātu telpās vienotu stilu. Iecienītākie ir mēbeļu veikals Kate un interjera salons Siena. «Pagāja gads pēc ievākšanās, līdz pabeidzām visu iekārtot, bet arī vēl joprojām turpinās interjera uzlabošana. Visu laiku mainās vēlmes – un līdz ar to sākas apburtais loks, kad viena istaba ir izremontēta un jāsāk darbs pie nākamās. Pirmā sajūsma, protams, pāriet, un tā vietā nāk atziņa, ka pats daudzas lietas būtu iekārtojis citādi. Arī šajā mājā ar šā brīža pieredzi saprotu, ka kaut ko vajadzētu pielāgot pašas vēlmēm,» par ievākšanos jau iekārtotā mājoklī saka Iveta, taču viņa nebēdā – mājas kopskats ir tieši tāds, lai arī pēc trīs namā aizvadītiem gadiem tas neapniktu.

LAMPAS. Tā kā ģimene ievākusies jau gatavā un iekārtotā mājā, daudz papildinājumu interjerā nebija jāievieš. Būtiskākais jaunpienesums lepnajai Berģu privātmājai ir pašu izvēlēti gaismekļi.

PLAŠI. Virtuve, kas izbūvēta līdzās viesistabai, ir plašākā telpa mājā. Pateicoties lielajiem logiem un pārdomāti izvietotajiem gaismekļiem, telpa ir gaiša un plaša.

CENTRĀLĀ TELPA. Lielā istaba, kas atrodas pirmajā stāvā, ir telpa, kas visiem ģimenes locekļiem patīk vislabāk – tā ir centrālā istaba, kā saka Iveta. Viesistabā ik vakaru notiek kopīga pulcēšanās, bērni šeit pilda mājasdarbus, tiek arī ieturētas vakariņas un uzņemti viesi. Galvenā mēbele ir lielais dīvāns gaiši brūnā krāsā, kas tapis pēc pasūtījuma.

LETE. Virtuves darba zonu no viesistabas atdala lete ar krēsliem – atrodoties šajā zonā, iespējams gan asistēt ēdiena gatavošanas procesam, gan pārredzēt plašo atpūtas zonu.

PARADĪZE. «Šī ir puišu paradīze. Vienmēr, kad sabrauc draugi, te visi sēž un viss notiek. Arī šis iekārtojums bija jau no iepriekšējiem saimniekiem,» stāsta mājas tagadējā saimniece. Istabā galvenais akcents ir tumšu toņu fototapete un plūksnainais paklājs.

KAMĪNS. Ziemā Stepanovu ģimene labprāt iekurina kamīnu, kas sniedz ne tikai mājīgumu, bet arī siltumu. Kamīns veidots pēc speciāla pasūtījuma, tādēļ nepamanīta netiek arī tā dizainiskā vērtība.

GAIŠOS TOŅOS. Vidējā dēla Dāga istaba ir savienota ar mazās māsas Dārtas istabu, taču tas brāļa un māsas starpā konfliktus nerada. Dāgs savā istabā visu esot izvēlējies pats. Telpā dominē baltais tonis.

ROZĀ TOŅOS. Dārtas istabā pagaidām vēl valda sapņaini rozā noskaņa, ko papildina baldahīns virs gultas un princešu kumode rotaslietām. «Lai, mainoties vecumam, rozā neapniktu, dizainere izvēlējās tapetes ar maigu baltu strīpiņu – tā ir atkāpe no rozā perioda. Šogad Dārta ies jau trešajā klasē, un prasības mainās – arī pašai rozā sāks apnikt,» domā mamma.

MIERĪGI TOŅI. Prasība pēc mierīgiem toņiem saimniekiem nav nejauša. «Tad, kad, dzīvojot dzīvoklī, ļāvām bērniem izpausties un izveidot savu dzīves telpu pēc pašu vēlmēm, tas bija vājprāts, ko viņi izvēlējās – bija spilgti dzeltenas sienas un spilgti zilas grīdas. Tagad visi ir sapratuši, ka ir vajadzīgi mierīgi toņi,» saimniece secina.

PATĪK PĀRKĀRTOT. Astoņus gadus vecā Dārta savu istabu bieži pārkārto – neskatoties uz bezbēdīgo vecumu, meitenes istabā valda pārdomāta kārtība un šķiet, ka katra lieta zina savu vietu.

AUTO TEMATIKA. Vecākā dēla Kristera istaba ir plaša un gaiša. Jaunietis akceptējis bēšo toņu izvēli, kas papildināti ar iespaidīgu fototapeti ar auto, kurai pateicoties automašīnu tematika ieviesta arī apgaismojumā – lampas virs gultas novietotas kā logu tīrītāji. Bēšie toņi papildināti ar asfaltpelēku paklāju un citiem košiem akcentiem. Gulta iegādāta veikalā Kate.

NEPARASTI. Uz otro stāvu ved stabilas koka kāpnes ar metālisku margu akcentiem. Siena līdzās trepēm nokrāsota tumši pelēcīgā tonī, atsvaidzinot gaišās krāsās veidoto kopskatu. Trepju laukumiņu apgaismo neparasts gaismeklis.

AKCENTS. Saimnieku vannasistabā atrodas elegantas formas vanna, kas kalpo gan praktiskiem nolūkiem, gan ir kā interjera elements, pateicoties savam šikam. To izceļ košais fona flīžu akcents.

KĀRTĪBA. Kristera istabā pie vienas no sienām izvietota darba zona, kas sastāv no baltiem, ietilpīgiem plauktiem un rakstāmgalda, kur allaž, pat mammai par brīnumu, valdot nevainojama kārtība.

KOŠI. Bērnu vannasistaba izveidota košos, zaļi zili oranžos toņos. Telpā ir vanna, dušas kabīne un divas izlietnes, tāpēc atvasēm ķildas nerodas un katrs var atrast sev piemērotāko mazgāšanās veidu. «Vislabākais ar šo telpu saistītais stāsts ir par meditāciju dušā. Ir bijuši rīti, kad nevaram saprast, vai Dāgs ir piecēlies vai nav, līdz izrādījās, ka viņš divdesmit minūšu sēž dušā zem atvērtas ūdens strūklas. Viņam vajagot pamosties,» mamma smejoties stāsta, piekrītot, ka arī šajā telpā pēc pāris gadiem būs jāveic korekcijas, lai tās vairāk atbilstu pusaudžu stila izjūtai.

KOPĀ. Abās otrā stāva vannasistabās ir pa divām izlietnēm – šāda opcija ļauj no rītiem dienas gaitām posties kopā gan laulātajiem, gan bērniem.

STIKLA GRIESTI. Blakus saimnieku guļamistabai atrodas vēl viena vannasistaba, kas īpaša ar to, ka tai ir stikla griesti – ļauj pielīt telpai ar spožu dienasgaismu.