Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Diriģentu Ozolu svētku kompozīcija un līgavas plīvurs

NOŽĒLO, BET PRIECĀJAS. Marta un Jānis atzīst, ka sarkanais dīvānu komplekts ir aizvadītā gada sliktākais pirkums, tomēr neslēpj arī zināmu prieku – kad mazajai Lillei gadās to notraipīt, vecāki bez bažām nekārtību var ātri vien savākt, lai atvase var nodoties arvien jauniem nedarbiem. © F64

Diriģenti Jānis un Marta Ozoli ar meitiņu Liliju mitinās omulīgā dzīvoklī netālu no Mežaparka. Kad vaicāju, kā šeit nokļuvuši, Marta nevairās iestarpināt, ka viņa ievākusies jau gatavā dzīvoklī.

 Lai arī Jānis ir bijis galvenais mājokļa iekārtotājs un interjera autors, arī saimnieces, kura ievācās dzīvoklī apmēram divus gadus vēlāk, ieviestās pārmaiņas nepaliek nepamanītas.

Māja, kurā dzīvo Ozolu ģimene, kā viņi paši teic, ir «renovēta piecstāvu hruščovka, kurai piebūvēts sestais stāvs». Agrāk namā esot bijušas kojas, taču nezinātājiem nekas vairs neliecina par ēkas kādreizējo stāvokli, jo nu tā līdz nepazīšanai pārvērtusies. «Dzīvoju šeit kopš 2006. gada, kad es izdomāju, ka vēlos iegādāties savu dzīvokli. Sākumā biju nolūkojis citu mitekli šajā pašā mājā, kas ir nedaudz mazāks, bet beigās izvēle tik un tā krita par labu šim,» stāsta Jānis. Kad viņš iegādājies pašreizējo dzīvesvietu, šeit nekā neesot bijis – tikai baltā apdare, no kuras, kā nosmej saimnieks, arī nebija ne vēsts. Pirms ievākšanās jaunajam saimniekam nācās iekārtot visu no pašiem pamatiem – sākot ar elektrības ievilkšanu un beidzot ar starpsienu izbūvi.

No dzīvokļa iegādes brīža līdz remonta beigām pagāja apmēram četri mēneši – tas pateicoties tam, ka visu darīja viens meistars.

Vizuālo iekārtojumu dzīvokļa saimniekam izplānot palīdzējusi toreizējā grupas Cosmos biedra Jāņa Šipkēvica sieva Lelde, kas iedrošinājusi un palīdzējusi rast risinājumus. «Man pašam sākotnēji likās, ka šeit vispār neko nevar uztaisīt, jo ir tikai viens liels karkass. Viņa bija entuziasma pilna un uzreiz ļāvās idejām. Viņa bija tā, kas teica, ka dzīvoklis ir foršs un ka to vajag ņemt,» atceras diriģents.

Ozoli atzīst, ka nu daudz ko gribas jau pamainīt, taču tai pašā laikā nonāk pie secinājuma, ka remontam saņemties nav viegli. «Man nupat sāk likties, ka intervijas laikā esmu sapratis, ka nepieciešams remonts un jāmet ārā viss, kas nav vajadzīgs,» Jānis ir apņēmības pilns. Runājot par iespējamajām pārmaiņām, Marta saka, ka labprāt gribētu citu virtuves iekārtu, izremontēt vannas istabu, kā arī atjaunot sienu krāsojumu, kur savus gleznojumus ieviesusi nepilnus divus gadus vecā atvase.

Pirms uzsākt provizoriskos remontdarbus, ģimene ar lielu sparu gatavojas gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem, kur savi pienākumi būs gan Jānim, gan Martai, turklāt šie būs arī mazās Lilles pirmie svētki. «29. jūnijā sāksies Koru kari, kur es uzstāšos ar diviem koriem, bet Marta vienā no tiem dziedās. Tad jāgatavojas arī Jāzepa Vītola koncertam, kurā piedalās arī koris Maska. Gatavojamies arī svētku gājienam, kas notiks 7. jūlijā, kam par godu arī Lillei tiek šūts tautas tērps,» teic ģimenes galva.