Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Energoefektīvi jumta logi

© scanpix

Jumtu logu viens no galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt telpu ar pilnvērtīgu apgaismojumu un vēdināšanu, taču nedrīkst aizmirst arī par siltumenerģijas ekonomijas nozīmi mūsu dzīvē.

 Tieši rūpēs par to ražotāji jau tā plašo sortimentu ir papildinājuši ar unikāliem un inovatīviem jumta logiem, kas mājoklī ielaidīs ne tikai saules gaismu, bet arī nodrošinās siltu un mājīgu vidi.

Visērtāk jumta logus, protams, iebūvēt ēkas celtniecības gaitā, taču tas nebūt nenozīmē, ka to nevar veikt jau esošās mājas jumtā, piemēram, renovējot bēniņus vai vēloties mansarda dzīvokli aplaimot ar saules gaismu. Tieši īpašnieka vajadzības un vēlmes nosaka, kādi logi būs vispiemērotākie konkrētajai ēkai, taču ražotāju uzdevums ir aprīkot jumta logus ar visu kalpošanai nepieciešamo aprīkojumu un izstrādāt produktus atbilstoši mūsdienīgām tendencēm. Jaunākais Fakro jumta logu klāstā ir energoefektīvi jumta logi, kas garantē lielāku siltumenerģijas ekonomiju, tādējādi ļaujot ietaupīt.

Jauna koncepta logi

«Jumts un bēniņi ir tās ēkas daļas, kas prasa visrūpīgāko siltināšanu, tāpēc, ieliekot jumta logus ar kvalitatīvu siltumizolāciju, mājas īpašnieks ieekonomē materiālos līdzekļus, ko vēlāk tērē par apkuri. Šā gada martā ražotājs Fakro ir ieguvis vācu Pasīvās mājas institūta (Passive House Institute) sertifikātu, kas apliecina, ka Fakro jumta logi atbilst visiem nosacījumiem, pēc kuriem jābūvē mājas, izmantojot Passive House tehnoloģiju,» stāsta Fakro jumta logu pārstāvniecības Latvijā SIA KRONMAT Baltic tirdzniecības vadītājs Guntars Vība. Lai iegūtu minēto sertifikātu, jumta logi izveidoti pēc nebijuša koncepta. Tie aprīkoti ar divu un trīs kameru stikla paketēm, kas ļauj iegūt vismazākos siltuma caurlaidības koeficientus.

Logi ir izstrādāti, ievērojot pasīvās celtniecības prasības, un tiem piemīt augsts hermētiskums. Jaunāko modeļu FTT U6 un FTT U8 Thermo stikla paketes ir ievietotas speciāli konstruētā vērtnē, kuras profili ir biezāki nekā standarta jumta logiem – šāda vērtnes konstrukcija samazina aukstuma tiltiņu veidošanās iespēju un uzlabo loga siltumizolāciju.

Kvalitatīva montāža

Speciālisti atgādina, ka ir svarīgi ņemt vērā ražotāju sniegtos norādījumus par jumta logu iestrādi. Fakro piedāvātie piederumi jumta loga veiksmīgai un kvalitatīvai montāžai padarīs šo uzdevumu mazāk darbietilpīgu, kā arī paildzinās logu kalpošanas laiku. Montāžas laikā lietojot izolācijas komplektu XDP, tiek atvieglota jumta loga kārbas savienošana ar jumta membrānu, kā arī tiks nodrošināta kvalitatīvāka siltumizolācija ap jumta loga kārbu. Tāpat montāžas piederumu izmantošana nodrošina pareizu kondensāta aizvadīšanu no jumta loga. XDP komplekta sastāvā ietilpst termoizolācijas materiāls. Tas izgatavots no dabiskas un speciāli impregnētas aitas vilnas, kas garantē optimālu siltumizolāciju ap jumta loga kārbu.

Fakro pārstāvis norāda, ka lielāku siltumenerģijas ekonomiju var panākt arī, izvēloties standarta jumta logu ar divkameru stikla paketi vai logu savienošanai ar jumta segumu izmantojot pieslēgumu ar papildu siltumizolāciju. «Lai arī FTT U6 modelim ir izmainīta konstrukcija, klāt tik un tā nepieciešams piepirkt pieslēgumu atbilstošajam jumta seguma veidam un izolācijas komplektu XDP. Savukārt jaunā loga modeļa FTT U8 ar paaugstinātu energoefektivitāti komplektā ietilpst pieslēgums ar papildu siltumizolāciju, izolācijas komplekts XDP un tvaika barjera XDS,» energoefektīvo logu priekšrocības uzsver G. Vība.

Jumta logu kopšana

Lai jumta logi kalpotu ilgi un efektīvi, nedrīkst aizmirst par regulāru to apkopi. Šiem logiem nepieciešama gan ikdienišķa logu rūts mazgāšana, gan logu koka daļu lakojuma atjaunošana un eņģu stāvokļa pārbaude. Tāpat jāuzrauga ūdens brīva aizplūšana gar jumta logu.

Rūpējoties par to, lai mājas saimniekam būtu ērti nomazgāt arī ārējo jumta loga rūti, Fakro izstrādājis tādu logu eņģu konstrukciju, kas ļauj loga vērtni pagriezt par 180 grādiem un ar loga vērtnes iekšpusē novietoto aizbīdni nofiksēt to, lai logu ērti varētu notīrīt ar abām rokām. Šo aizbīdni var lietot, arī vēdinot telpas, lai nofiksētu pavērtu loga vērtni.

Tā kā Fakro jumta logi ir pārklāti ar bezkrāsainu ūdens bāzes akrila krāsu, lai paildzinātu lakojuma mūžu, vismaz reizi gadā koka profili ir jāatbrīvo no putekļiem un citiem netīrumiem. Šim nolūkam vislabāk derēs tīrs ūdens vai mazgāšanas līdzeklis, kas nesatur amonjaku. Atkarībā no tā, cik labi loga lakojums laika gaitā saglabājas, vidēji reizi divos līdz piecos gados tas jāatjauno, raugoties, lai ar laku nepārklātu blīvgumijas.

Vismaz reizi gadā jāapseko jumta loga pieslēguma daļa un jāattīra tā no lapām, lai nodrošinātu pareizu lietusūdens novadīšanu gar jumta logu. Savukārt pavasarī pieslēguma daļas jāattīra no sniega sablīvējumiem un ledus gabaliem.

Promo raksts sagatavots sadarbībā ar SIA KRONMAT Baltic