Dzīvoklis provinces stilā

VIENOTĀ STILĀ. «Dīvānu un krēslu pasūtījām no IKEA mēbelēm. Gribējās kaut ko neitrālu, kas piestāvētu kopējam telpas stilam. Auduma pamats sākotnēji bija baltā krāsā, bet es to noņēmu un novārīju tējā – tagad tas ir bēšīgs. Tā izskatās senlaicīgāk un ir arī praktiskāk,» saimniecības noslēpumos padalās Agnese. © F64

Topošā vecmāte Agnese Kļava ar vīru Nauri, bērniem Evelīnu (14), Kristeru (9), Ernestu (6), britu īsspalvainajām kaķenēm Emīliju un Anemoni, Jorkšīras terjeru Faniju un bruņrupuci Džoniju mitinās plašā dzīvoklī gandrīz simtgadīgā namā.

 Plānojot mājokļa iekārtojumu, saimniece vēlējās radīt variāciju par senu lauku māju provinces stilā. Ienākot dzīvoklī, senatnes un pamatīguma elpu var sajust ik detaļā, tāpēc nav šaubu – viņai tas ir izdevies.

Plašo mitekli 1914. gadā celtajā strādnieku mājā Hospitāļu ielā Kļavu ģimene iegādājās pirms apmēram pieciem gadiem. «Pirms tam dzīvojām tepat netālu trīsistabu dzīvoklī, bet tur visiem kļuva par šauru, tāpēc lūkojāmies pēc lielākiem plašumiem. Iegādājoties šo dzīvokli, galvenais nosacījums bija, lai būtu liela viesistaba un mazas guļamistabas, jo mūsu ģimenē pārsvarā visi uzturas viesistabā,» stāsta Agnese.

Patiesībā plašais miteklis radies, apvienojot trīs blakus esošus dzīvokļus – kopskaitā ģimene savā īpašumā ieguva lielu dzīvojamo istabu, kas tikai jaušami atdalīta no virtuves zonas, trīs guļamistabas, divus sanitāros mezglus un pieliekamo jeb miniatūru veļas istabu. «Kad dzīvokli nopirkām, tajā bija 90. gadu remonts, pirms ievākšanās to izremontējām pa savam,» atceras saimniece, kas arī bija galvenā interjera veidotāja. Vērienīgais remonts ildzis gandrīz gadu, taču Agnese teic, ka šādas tādas lietas pabeigtas tikai nesen vai arī vēl tikai gaida savu kārtu. «Pirmais, ko izdarījām, nomainījām ozolkoka grīdas, kas virtuvē un koridorā harmonē ar līdzīga toņa flīzēm, tālāk jau sekoja pārējie kosmētiskie un iekārtošanas darbi. Daudz kas patiesībā nav līdz galam pabeigts vēl tagad, jo es uzskatu, ka pareizāk ir iegādāties to, kas patiešām patīk un ilgi kalpo, par spīti lielākai cenai. Lietas atnāk īstajā laikā,» Agnese dalās savā redzējumā.

Vaicāta, kā atrisināta vienotā stila tematika, plānojot mājokļa interjeru, saimniece nosmej: «Man liekas, ka esmu piedzimusi nepareizajā gadsimtā, jo man ļoti patīk senlaicīgais gan uzskatos, gan dzīves telpas izpratnē, tāpēc vēlējos izveidot ko senatnīgu, bet mūsdienās funkcionējošu, jo nespētu dzīvot viscaur modernā vidē. Tā radās ideja par lauku mājas variantu, provinces stilu, seno Angliju.» Par omulīgu lauku māju galvaspilsētas dzīvoklī atgādina pamatīgās ozolkoka mēbeles un dabiskā koka grīdas, piena baltās virtuves mēbeles ar rūpīgi piemeklētu, stilam atbilstošu sadzīves tehniku, kā arī misiņa detaļas un daudzi citi interjera elementi, kuru kombinācijas ļoti organiski papildina cita citu.

Ik pa laikam mājoklī tiek ieviestas arī pārmaiņas. «Vasaras beigās pirms skolas taisām lielo revīziju – bērnu vajadzības mainās, tāpēc pārskatām, kas ir novecojis, ko vajag piepirkt klāt jaunu,» saimniece stāsta, piebilstot, ka nākamais ar dzīvokļa interjeru saistītais plāns ir ietilpīga iekārta koridoram, kur satilptu gan bērnu cepures un šalles, gan Agneses pašas ievērojamā kurpju kolekcija. «Manī mīt mākslinieka būtība, tāpēc nepārtraukti gribas kaut ko pārkrāsot un pamainīt,» viņa teic, atklājot, ka nākotnē labprāt pārveidotu viesistabu un koridoru nodalošās baltās divviru durvis, nolakojot tās ar speciālu dekupāžas laku, kā rezultātā veidotos senlaicīgs saplaisājušas krāsas efekts. «Vīrs mani no tā vēl pagaidām attur, sakot, ko es atkal ķēpāšos un bojāšu nesen pabeigtu remontu,» Agnese sirsnīgi nosmej.

SENLAICĪGAIS AR MŪSDIENĪGO. Topošā vecmāte Agnese Kļava, veidojot iekārtojumu savam ģimenes mājoklim, vēlējās uzburt senas lauku mājas noskaņu, kurā labi iekļaujas arī mūsdienīgais. Viņa ir gandarīta par iznākumu un arvien gatava ko papildināt ar jaunām mākslinieciskām vēsmām.

«KAFIJAS GALDIŅŠ pagaidām ir mūsu pēdējais pirkums. Draugu ballītēs ap to var sasēsties uz mīkstiem spilveniem, bet nopietnākās viesībās šeit tiek pasniegts deserts,» dzīvokļa saimniece izstāsta mazā galdiņa pielietojumu.

MEITAS ISTABA. Agneses un Naura meita Evelīna meitenīgo istabu rozā noskaņās dala ar četrus gadus veco Jorkšīras terjeru Faniju. «Tad, kad mēs taisījām remontu, viņai bija rozā periods, bet vēlāk jau vēlējās istabu melnbaltos toņos – kā risinājumu izdomājām baltas mēbeles un melnus akcentus,» stāsta Agnese. Daļa mēbeļu iegādātas Zundas mēbelēs, daļa Čiekurā, bet plaukti atrasti Depo.

Svarīgākais