Privātmāja atraktīvai dzīvei

© publicitātes foto

Rīgā nesen viesojās pazīstamais austriešu arhitekts un profesors Folkers Gīnke (Volker Giencke). Viņš aizrautīgi stāstīja ne tikai par topošo projektu – Liepājas daudzfunkcionālo centru Lielais dzintars, pasaules arhitektūras un dizaina tendencēm, bet arī par to, kā projektējis pats savu privātmāju.

Arī tajā atspoguļojas viņa rokraksts un domāšanas veids. Viņš saka, ka tā ir māja atraktīvai dzīvei.

Insbrukas universitātes profesors ar starptautisku pieredzi, Giencke&Company vadītājs, vērtējot privātmāju jaunos projektus un arhitektūras tendences, stāsta, ka Austrijā lielākās arhitektūras skolas atrodas Vīnē, Grācā un Insbrukā. Starp vairākām skolām ir vērojama konkurence, piemēram, savstarpēji konkurē Vīnes un Grācas skola. Vīnē ir vairāk klasiskā virziena piekritēju, savukārt Grāca ir avangardiskāka. Folkers Gīnke ir Grācas virziena piekritējs. Viņš uzskata, ka intelektuālā arhitektūra palīdz radīt oriģinālus projektus, un atzīst, ka arhitektūrā līdzīgi kā modē arī ir savas aktuālās tendences, ir virzieni, ko jau daudzu gadu garumā izmanto, piemēram, privātmāju projektēšanā.

Runājot par materiālu izvēli, pēdējo gadu laikā strauji attīstās stikla izmantošanas daudzveidība. Stiklu radoši lieto arī Giencke&Company projektētajās ēkās, arī paša arhitekta privātmājā. Šim materiālam piemīt daudzas unikālas īpašības, kas palīdz veidot gan arhitektoniski interesantas, gan drošas celtnes.

Daudzi stikla ražotāji tagad piedāvā šo materiālu ar speciālajiem pārklājumiem, kas atstaro nevēlamos saules starus. Ir izstrādāts arī tāds stikls, kuram ir pašattīrīšanās efekts. Stikla virsma ir ar zemu saķeri – tas nozīmē, ka stiklam nepieķersies netīrumi un putekļi. Savukārt arhitekti ir novērtējuši daudzas šā materiāla priekšrocības – caurspīdīgumu, vieglumu un izturību. Stikls dod iespēju maksimāli izmantot dabisko gaismu.

Folkers Gīnke stāsta ne tikai par to, ka pašlaik pasaulē radoši attīstās stikla izmantošana, bet arī par energoefektīvu māju būvniecību. Tiek domāts, kā optimālāk nodrošināt siltumizolāciju, kādus materiālus šim mērķim izmantot. Piemēram, viens no jaunumiem ir vakuumizolācija, kas ir apmēram desmit reizes plānāka nekā tradicionālās izolācijas plāksnes.

Folkers Gīnke savu rokrakstu dēvē par runājošo arhitektūru. Arhitektam visbūtiskākais ir ēkas mākslinieciskais veidols. Tomēr tikpat pārdomāti ir arī inženiertehniskie risinājumi.

Joprojām saistībā ar zema energopatēriņa ēku būvniecību notiek strauja koka māju būvniecības attīstība. Arī Folkers Gīnke un viņa vadītais uzņēmums iet šo ceļu. Labs piemērs ir viņa paša dzīvojamā māja, kur ļoti pārdomāti izmantots gan koks, gan stikls. Modernā arhitektūra nav iedomājama bez augstu energoefektivitātes radītāju sasniegšanas. Tagad ir jābūvē gan ekonomiski, gan efektīvi. Arhitekts šos principus ir ievērojis, arī būvējot savu privātmāju, kurā ir gan ērti dzīvot, gan produktīvi strādāt. Tajā ir izbūvēta arī īpaša darbnīca, kur arhitekts sadarbībā ar kolēģiem var brīvi un radoši darboties.

Viņa projektētajām privātmājām raksturīgs vieglums un ekoloģiskums, jo izmantoti videi un cilvēkam draudzīgi materiāli. Vieglumu rada tehniskie risinājumi un jaunāko tehnoloģiju lietojums. Arhitekta privātmāja uzbūvēta, izmantojot dzelzsbetona pamatplātni, kas atrodas virs zemes. Tas nozīmē, ka tai nav pagrabstāva. Līdz ar to ir atrisināta problēma, kas saistīta ar mitruma līmeņa paaugstināšanos ēkā. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc lielākā daļa arhitekta projektētās ēkas atrodas virs zemes. Folkers Gīnke uzskata, ka šis ir arī ekonomisks risinājums.

«Mēs taču ļoti daudz laika no savas dzīves pavadām mājās, tāpēc ir svarīgi izveidot šo vidi maksimāli ērtu un patīkamu. Dzīve ēkā, kas atrodas gaisā, var būt ļoti atraktīva,» smaidot atzīst Folkers Gīnke.

Dzīvei privātmājā ir jābūt komfortablai. Tāpēc ēkā ir daudz dabas materiālu, piemēram, koks, kas akumulē telpas siltumu un ir īpaši privātmājai piemērots materiāls.

Ēkā, kurā ir tik daudz dabiskās gaismas un ekoloģisko materiālu, ir arī dabai draudzīgi enerģijas avoti. Folkers Gīnke uzskata, ka termins «pasīvā māja» neatbilst tam, kā arhitekts uztver privātmājas koncepciju. Viņš domā, ka mājai ir jābūt aktīvai un pašai jāražo enerģija. Tāpēc šajā privātmājā izmanto zemes siltumu, ko nodrošina zemes siltumsūknis, kas bija viens no pirmajiem Grācā.

Sākotnēji tā bija dārga tehnoloģija, bet tagad to var atļauties daudzi. Viņš atzīst, ka vajadzīgo enerģiju var iegūt arī no saules un vēja, tomēr savā privātmājā viņš izvēlējās siltumsūkni. Kad ir nepieciešams, ēkā tiek izmantota arī saules enerģija.

Folkers Gīnke izstrādājis arī interjera koncepciju. Ļoti svarīgi, domājot par telpas atmosfēru, bija nodrošināt plašumu. Privātmājas interjerā īpaša nozīme bija grīdas izvēlei un kamīna iebūve. Arhitekts atceras, ka bērnībā bieži vien mājās bijis pavēsi un bija jāvelk biezi džemperi. Laikam tāpēc, projektējot ēku, bija vēlēšanās būvēt kamīnu, kuru var iekurināt jebkurā brīdi, kad kļūst vēsi. Kad sākas gadalaika aukstie mēneši, ēkā izmanto zemes siltumsūkni. Arhitekts stāsta arī par koka grīdas izbūvi. Viņš atceras – kad bērni bija mazi, viņi ar prieku rotaļājās uz dabiskā koka grīdas.

Arhitekts pārdomā katru detaļu. Runājot par Liepājas koncertzāles projektu, Folkers Gīnke piebilst, ka pats izstrādājis arī skatītāju zāles krēslu dizainu. Reiz viņam gadījies projektēt kādai baznīcai altāri. Arhitektūrā visam ir jābūt kopsakarībās, tāpēc katrai detaļai ir liela nozīme.

**

GAISĀ. «Dzīvē ēkā, kas atrodas gaisā, var būt ļoti atraktīva,» atzīst Folkers Gīnke

MODERNAIS STIKLS. Pēdējo gadu laikā attīstās stikla lietojuma daudzveidība. Stikls ir radoši izmantots arī Giencke&Company projektētajās ēkās, arī paša arhitekta privātmājā

KOMFORTS AR KOKU. Dzīvei privātmājā ir jābūt komfortablai. Tajā ir daudz dabas materiālu, piemēram, koks, kas akumulē telpas siltumu. Tas ir patīkams un īpaši piemērots materiāls, kas saskaņots ar telpas kopējo interjeru

ĒRTI. Tagad ir jābūvē gan ekonomiski, gan efektīvi. Principi ir ievēroti, būvējot savu privātmāju, kurā ir gan ērti dzīvot, gan strādāt. Tajā ir izbūvēta arī īpaša darbnīca, kur var brīvi un radoši darboties

VIRS ZEMES. Privātmāja rada viegluma efektu. Ēka ir uzbūvēta, izmantojot dzelzsbetona pamatplātni, kas atrodas virs zemes. Tas nozīmē, ka tai nav pagrabstāva

DABISKAIS. Svarīgi, domājot par telpas atmosfēru, bija nodrošināt plašumu. Privātmājas interjerā īpaša nozīme bija grīdas izvēlei un apgaismojuma projektēšanai, maksimāli izmantojot dabisko apgaismojumu