Ģipškartona daudzveidība

Mūsdienās ģipškartons vairs nav tikai būvmateriāls, ko izmanto norobežojošām konstrukcijām standarta telpās un telpās ar paaugstinātu mitruma iedarbību.

Atkarībā no ģipsim pievienotajām sastāvdaļām var izšķirt vairāku veidu ģipškartonu – ugunsdrošu, skaņu izolējošu, mitrumizturīgu, īpaši izturīgu, aizsardzībai pret elektromagnētisko starojumu un vēju un tādu, ko izmanto liektu formu veidošanai.

Mitruma izturīgais ģipškartons

Lai to iegūtu, ražošanas procesā pievieno silikona piedevu. Mitrumizturīgo ģipškartonu (šā veida plātnes var atpazīt pēc zaļas krāsas kartona pārklājuma) lietderīgi izmantot telpās ar paaugstinātu mitrumu, piemēram, vannasistabā, dušas telpā, tualetē vai citās higiēnas telpās, kā arī virtuvē un logu ailām.

Noteikti jāņem vērā, ka jebkura veida ģipškartons ir jutīgs pret ūdeni, tāpēc, to ilgstoši uzglabājot mitrās telpās vai neapsegtu zem klajas debess, plātnes var viegli sabojāt. Norāde «mitrumizturīgs» tāpat nenozīmē, ka ģipškartons var tieši atrasties zem apdares materiāla, piemēram, zem flīzēm, bez hidroizolācijas slāņa. Vietās, kur ir paaugstināts mitrums, piemēram, aiz dušas kabīnes, zem mitrumizturīgā ģipškartona iesaka likt pamatīgāku hidroizolāciju. Flīzējot bez hidroizolācijas, flīžu šuvēs caur mikroplaisām iekļūs mitrums un laika gaitā sabojās ģipškartona pamatni.

Mitrumizturīgais ģipškartons uzsūc gaisa mitrumu, taču tas neapdraud materiāla kvalitāti, plātne žūstot nezaudē formu. Toties parastajam ģispškartonam mitruma ietekmē rodas spriegumi, tāpēc plātne var deformēties, izstiepties, sarauties un pat sairt. Lai to nevajadzētu piedzīvot, mājokļa telpās ar ļoti augstu mitrumu, arī pirtīs un baseina telpās ieteicams izmantot īpaši ūdensizturīgas plātnes, piemēram, Knauf AQUAPANEL.

Ugunsdrošais ģipškartons

Tam ir augsta ugunsizturība. Ja dubultā klātas standarta plātnes uguns liesmas spēj aizturēt aptuveni 30 minūšu un tikai tad sāk deformēties, tad ugunsdrošais ģipškartons ugunij pretosies daudz ilgāk – 90 minūšu. Šīs kvalitatīvās īpašības dēļ ugunsdrošo ģipškartonu ieteicams izmantot telpās, kur ir svarīga papildu uguns aizsardzība, piemēram, evakuācijas ceļos. Ja ēka ir liela, dažkārt to zonē, sienu apšuvumam izmantojot ugunsdrošo ģipškartonu. Šo materiālu lieto arī koka mansardu apšuvumam, ar to apšuj dūmvadus, kamīnus un krāsnis. Taču noteikti ir jāievēro, ka ģipša materiālus nedrīkst izmantot vietās, kur pastāvīgā temperatūra ilgāk par četrām stundām ir augstāka par 60 grādiem.

Ugunsdrošā ģipškartona (piemēram, Knauf RED) uzdevums ir ugunsnelaimes gadījumā nesošās metāla un koka konstrukcijas maksimāli ilgi aizsargāt no sagrūšanas. Armējums šo plāksni padara izturīgāku ugunsgrēka laikā – brīdī, kad kartons ir nogruzdējis, stikla šķiedras armējums satur kopā gipša plāksni. Šeit jāpiebilst, ka 15 milimetru biezas plāksnes sastāvā ir trīs litri kristāliski saistīta ūdens. Tādēļ šīs plāksnes sastāvā esošais ģipsis ne tikai nedeg, bet arī vēl spēj dzēst 8400 KJ lielu enerģiju. Plāksnei uzkarstot, notiek ķīmiska reakcija – kristāli pārvēršas tvaikā, kas ļauj iegūt laiku, lai glābtu cilvēku dzīvību un materiālās vērtības.

Ugunsdrošais ģipškartons ir dažāda biezuma (no 12,5 mm līdz 25 mm), tādēļ izvēles princips ir samērā vienkāršs – jo biezāka ģipša kārta, jo spēcīgāka aizsardzība.

Skaņu izolējošais ģipškartons

Ražojot būvmateriālus, arvien lielāku uzmanību pievērš tam, kā uzlabot to skaņu izolējošās īpašības. Piemēram, minerālvate dzēš tikai augstas frekvences skaņas. Lai dzēstu arī vidējas un zemas frekvences skaņas, nepieciešams smags, blīvs materiāls. Ģipškartons šajā ziņā var būt ērti un funkcionāli izmantojams. Sienas konstrukciju no abām pusēm apšujot ar ģipškartonu un zem tā ievietojot minerālvati, trokšņu līmeni var samazināt aptuveni par 10 līdz 20 decibeliem.

Vēl labāku rezultātu iegūst, izmantojot speciālo ģipškartonu (piemēram, Knauf PIANO), kam ir uzlabotas skaņu izolējošās īpašības, šķiedraina un poraina struktūra. Lai norobežotos no kaimiņu radītajiem trokšņiem, speciālisti iesaka pie sienas no līstītēm izveidot rāmi un piesist (vai pieskrūvēt metāla profilu karkasu) vienu vai divas kārtas skaņu izolējošā ģipškartona. Noteikti ir jāpievērš uzmanība tam, lai materiāls nepieskartos sienai.

Īpaši izturīgs ģipškartons

Grīdas, sienu un griestu konstrukciju aizsardzībai pret nodilumu un triecienizturību izmanto ģipškartonu ar uzlabotiem stingrības parametriem. Pastiprinātā ģipškartona sastāvā var būt šķiedru stiegrojums, bet virsma – pārklāta ar paaugstinātas stiprības kartonu.

Šis ģipškartons ir smagāks (13 kg/m2) un atbilst nedegošo materiālu A2 grupai. To var klāt gandrīz zem jebkura grīdas seguma – flīzēm, linoleja, lamināta un parketa. Grīda ir krietni siltāka, nekā segumu klājot uz noslīpētas betona grīdas, kā to bieži mēdz darīt.

Latvijā ražotās īpašas izturības plātnes Knauf BROWN lieto grīdas konstrukcijām ar augstu spiedes izturību – sauso grīdu ieklāšanai uz sausa pabēruma vai izolācijas kārtas, balstot pa visu laukumu. Klājot koka parketu, dēlīšus vēlams stiprināt savstarpēji, nevis līmēt pie pamatnes. Savukārt, ja izmanto flīzes, uz ģipškartona nav ieteicams likt par 33x33 cm lielākas flīzes, jo pamatne ir elastīga, tāpēc var izliekties, bet flīzes – salūzt. Toties, ja izvēlas dabisko vai mākslīgo linoleju, vai kādu citu mīksto grīdas segumu, svarīgi to pasargāt no mehāniskās iedarbības, ko var radīt, piemēram, pa grīdu staigājot ar smailpapēžu apaviem vai sēžot krēslā ar ritentiņiem. Lai šādā gadījumā pasargātu ģipškartonu, tā virskārtu nošpaktelē ar pašizlīdzinošo špakteļmasu, kas izveido cietu aizsargslānīti.

Pastiprināto ģipškartonu izmanto arī sienu un griestu apšuvumam, starpsienām. Latvijā ražotās Knauf BLUE plātnes ir īpaši izturīgas, tāpēc der telpām ar paaugstinātu mehānisko slodzi, piemēram, ja pie sienas paredzēts stiprināt plauktus.

Ģipškartona dekoratīvā apdare

Ģipškartons var būt ne tikai funkcionāls, bet arī dekoratīvs griestu un sienu apdares materiāls, no tā var veidot liektas formas. Būtībā jebkuru līdz 12,5 mm biezu ģipškartonu iespējams locīt, lai to pielāgotu liektām griestu un sienu konstrukcijām, veidotu kolonnas, sienām – reljefu. Ar to gan ir jārēķinās, ka formu veidošana ir darbietilpīgs process. Lai to atvieglotu, var izmantot gatavus šablonus, uz kuriem materiālu izloka un pēc tam izžāvē. Pēc izžūšanas tas saglabā formu. Latvijā tiek piedāvātas arī speciālas ģipškartona plātnes veidošanai, piemēram, Knauf Formplatte, kas ir 6,5 mm biezas.

Dekoratīvas ir krāsotas ģipškartona plātnes ar fotomontāžas attēlu vai minerāldrumslu uzklājumu. Tomēr dzīvojamā vidē dekoratīvās virsmas nedrīkst būt asas, īpaši, ja ģimenē ir mazi bērni. Tādos gadījumos labāk izvēlēties ģipškartonu ar korķa vai celulozes dekoratīvajiem elementiem.

Jebkuru ģipškartonu drīkst krāsot vai uz tā līmēt tapetes. Lai būtu kvalitatīvāka virsma, pirms krāsošanas to vēlams nogruntēt. Arī plātņu savienojumu un skrūvju vietas ir rūpīgi jānošpaktelē, pretējā gadījumā uz sienām būs redzams pat mazākais nelīdzenums (īpaši, ja sienas ir krāsotas).

Raksts tapis sadarbībā ar SIA Knauf

Aizsardzībai pret elektromagnētisko starojumu un vēju

Eiropā daudz tiek domāts par to, kā cilvēku pasargāt no kaitīgā elektromagnētiskā starojuma. Lai dzīvojamo vidi padarītu veselībai draudzīgāku, ražotāji izstrādā šim mērķim domātus materiālus. Piemēram, Knauf LaVita ģipškartona plātnes (tās lieto iekštelpu sienu un griestu apšuvumam) cilvēku pasargā gan no mobilo telefonu raidītāju, augstsprieguma līniju, transformatora būdu un satelīttelevīzijas tehnikas radītajiem elektromagnētiskajiem viļņiem, kas iedarbojas no ārpuses, kā arī pasargā no telpas iekšpusē esošajiem avotiem, piemēram, no elektrokabeļiem, 230 V un 400 V sprieguma strāvas un magnetizētu priekšmetu starojuma.

Arvien biežāk koka karkasa ēku apdarei izmanto speciālas vēja aizsargplātnes no ģipškartona. Tās pastiprina konstrukciju, nodrošina labāku siltumizolāciju, uzņem vēja slodzes, līdz ar to konstrukcijai nav jāliek diagonāles – kokšķiedras plātnes vai OSB.

Šo materiālu (piemēram, Knauf KTS pretvēja ģipškartona plātnes) galvenokārt izmanto sienu ārējai apdarei, jo tas paredzēts aizsardzībai pret vēju.

Svarīgākais