Pannu parāde

Kāda materiāla pannu izvēlēties, lai tā kalpotu maksimāli ilgi, nepiedegtu un, galvenais, nekaitētu veselībai – šis jautājums ik pa laikam nodarbina ikvienu, kas gatavo ēst. Atbildi uz to palīdzēs rast vairumtirdzniecības centra Arkolat preču grupas vadītāja Anna Eldegedi.

Čuguna ilgmūžība

No šā materiāla izgatavotie trauki, ko izmanto ēdiena gatavošanai cepeškrāsnī, joprojām iztur konkurenci ar modernajām tehnoloģijām. Profesionāli pavāri apgalvo, ka visdabiskākā garša esot čuguna traukā gatavotam ēdienam.

Šīs pannas ir pasmagas, bet ekspluatācijā ļoti izturīgas, lieliski saglabā savu formu. Piemērotas ēdiena gatavošanai uz dažādām plītīm, arī malkas vai keramiskās virsmas; tās drīkst ievietot cepeškrāsnī, ja vien tām nav koka roktura. Nav piemērotas ēdiena uzglabāšanai, jo var to sabojāt. Vienkārši kopjamas. Pēc cepšanas, kamēr panna vēl silta, mazgā ar karstu ūdeni, izmantojot piemērotu birsti. Mazgājamo līdzekli lieto tikai tad, ja gatavots ēdiens ar specifisku garšu. Pēc mazgāšanas pannu nosusina, apžāvē un ieeļļo, lai nerūsētu.

Čuguna pannas ir ļoti izturīgas – pareizi lietojot, tās var kalpot mūžīgi, bet garantija tiek dota uz 50 gadiem.

Ar nepiedegošu pārklājumu

Pannas ar nepiedegošo pārklājumu parasti izgatavo no alumīnija. Tās ir ērtas lietošanā, daudzveidīgas gan pēc izmēra, gan pēc biezuma. Cenas atkarīgas arī no nepiedegošā pārklājuma uzklāšanas metodes. Lētākajām tas ir uzrullēts, dārgākajām – uzsmidzināts, turklāt šis process atkārtots vairākas reizes. Tas arī ietekmē pannas kvalitāti un lietošanas ilgumu – no viena līdz pat piecpadsmit gadiem.

Protams, pārklājums ir jāsaudzē un panna pareizi jākopj: ēdienu ieteicams maisīt tikai ar koka vai plastmasas lāpstiņu; pannu nedrīkst tīrīt ar abrazīviem līdzekļiem; karstu pannu nav vēlams mazgāt ar aukstu ūdeni.

Atšķirības starp pannu sērijām nav īpaši būtiskas, lielākoties tās izpaužas dizaina elementos, nevis funkcionālajā lietojumā.

Titāna izturība

Pilnveidojot nepiedegošos pārklājumus, ražotāji teflonam sākuši pievienot arī citas izejvielas, piemēram, titānu. Tā tiek iegūti daudzveidīgi nepiedegošie pārklājumi, un to kvalitāti, izturību pret skrāpējumiem nosaka tieši ražošanas procesā teflonam pievienotie materiāli. Par kvalitatīvākajiem nepiedegošajiem pārklājumiem uzskata keravis, teflon platinum un keravis titanium base (nepiedegošo pārklājumu sastāvu ražotāji parasti neatklāj).

Traukos ar nepiedegošo pārklājumu ēdiens nepiedeg, tādēļ tajos, gatavojot ēdienu, var izmantot mazāk taukvielu. Turklāt šie trauki ir vieglāk tīrāmi.

Gatavošanas procesu atvieglo arī termopunkts. Tas kļūst sarkans, kad panna ir uzkarsēta un var sākt taisīt ēst, kā arī samazināt uguns intensitāti. Savukārt termopunkts iekrāsojas zaļš, kad panna ir atdzisusi un to drīkst mazgāt. Tādējādi iespējams kontrolēt virsmas temperatūru un taupīt enerģiju.

Nerūsējošais tērauds

Nerūsējošā tērauda pannas ir bez nepiedegoša pārklājuma, tāpēc to virsmu nebojā skrāpējumi, tās ir vienkārši kopjamas un ilgstoši lietojamas. Pannas ekonomē siltumenerģiju, ēdiens top ātri, ir garšīgs un smaržīgs.

Tērauds siltumu nepārvada tik labi kā čuguns, tāpēc no šā materiāla ražoto pannu apakšdaļā iestrādā alumīnija disku, kas vienmērīgi sadala siltumu. Tad panna uzkarst vienmērīgi, ēdiens nepiedeg un to var ātrāk pagatavot, pannu ir vieglāk nomazgāt, jo ēdiens nav pierauts pie virsmas. Jāievēro, ka termopunktu nedrīkst berzt ar asu suku un izmantot abrazīvus tīrīšanas līdzekļus.

Silikons

Ēdiena gatavošanai cepeškrāsnī nopērkamas arī silikona formas, kas turklāt piemērotas arī ēdiena uzglabāšanai ledusskapī. Cepeškrāsnī silikona formu var izmantot no plus 240 līdz 260 grādiem, savukārt ledusskapī no mīnus 40 līdz mīnus 60 grādiem. Silikona formu priekšrocība – cepot ēdiens nepiedeg, tāpēc var neizmantot taukvielas. Pēc pagatavošanas ēdienu, piemēram, kēksu ir ļoti viegli izņemt no formas.

Silikons ir mīksts un elastīgs materiāls, tāpēc formu var pat sarullēt un ielikt atvilktnē. Izstrādājumus no šā materiāla ir ļoti viegli kopt (pēc lietošanas vienkārši jānomazgā) un tie ir izturīgi – kalpo no pieciem līdz desmit gadiem.

***

Noderīgi!

Izmantojot pannas ar nepiedegošu pārklājumu:

•Pirms pirmās lietošanas reizes panna jānoskalo, jānosusina un nedaudz jāieziež ar eļļu.

• Pannu nedrīkst uzkarsēt vairāk par instrukcijā pieļaujamo temperatūru.

• Jāizvairās no ēdiena gatavošanas augstā temperatūrā.

• Cepot vai vārot uz gāzes plīts, jāraugās, lai liesmas neapņemtu trauka malas – tā var sabojāt nepiedegošo pārklājumu, padarīt grūti tīrāmu pannas ārējo daļu, kā arī sadedzināt trauka rokturi, ja tas ir no koka vai plastmasas.

• Jāuzmanās, lai nesaskrāpētu virsmu, jo tad sāk piedegt ēdiens.

• Pannas jāmazgā ar mīkstu sūklīti, bet, lietojot trauku mazgājamo mašīnu, jāizvēlas saudzējošais režīms (plus 50 °C).

• Jo plānāka ir alumīnija panna, jo tā vieglāk pakļaujas deformācijai.

• Lai pannu pasargātu no deformācijas, jālieto liesmas sadalītājs vai jāiegādājas panna ar biezāku dibenu.

• Atkarībā no nepiedegošā pārklājuma kvalitātes pannas kalpošanas ilgums ir no gada līdz desmit un vairāk gadiem.

***

Eksperta viedoklis

Anna Eldegedi, Arkolat preču grupas vadītāja:

• Gatavojot ēdienu, nedrīkst izmantot asus un skrāpējošus priekšmetus.

• Nedrīkst griezt uz pannas produktus ar nazi vai citiem virtuves piederumiem no metāla.

• Nedrīkst liet uz sakarsušas pannas aukstu ūdeni, jo nepiedegošo pārklājumu strauja temperatūras maiņa sabojā.

• Pannas tīrīšanai nedrīkst lietot abrazīvus mazgāšanas līdzekļus.

• Mazgājot nedrīkst izmantot metāliskus skrāpjus vai asus trauku mazgāšanas sūkļus.

• Nedrīkst atstāt tukšu pannu uz karstas plīts.

Svarīgākais