Dzērves māja pārredzama un ērta

Multimākslinieks Artis Dzērve ir iekārtojis minimālisma stilā ieturētu studijas tipa dzīvokli relatīvi klusajā un zaļajā Čiekurkalnā.

"Es ilgu laiku dzīvoju Brīvības ielā, kur atradās mūsu reklāmas aģentūra. Sākumā šķita ļoti ērti, ka darbs un mājas ir vienuviet, bet tad no tā ļoti noguru, jo pie manis bieži vien iegriezās gan darbabiedri, gan tie, kas filmējās, valdīja bohēmisks noskaņojums. Tas bija aktīvs un radošs dzīves posms, bet trūka telpas, kur manai aurai patverties un atpūsties. Izjutu nepieciešamību novilkt robežu starp darbu un privāto dzīvi, tāpēc sāku meklēt jaunu mājvietu," atceras ar vizuālajām mākslām, video un mūziku saistītais multimākslinieks. "Man ļoti patīk Pārdaugava, piemēram, Šampētera un Āgenskalna rajons ar divu un trīs stāvu ēkām un daudz zaļumiem apkārt, taču tur neko piemērotu neatradu. Draugi ieteica apskatīt šo jauno māju projektu Čiekurkalnā. Sapratu, ka mani dzīvokļa meklējumi ir beigušies, jo te ap ēku plešas neliels, zaļš pagalms, kur mans suns var izskrieties, ir kvalitatīva būve un jauki kaimiņi." Artis esot sekojis mājokļa celtniecībai un materiālu izvēlei.

STILU SAJAUKUMS

"Man patīk stilu sajaukums, kā teiktu angļi, fuzion. Tāpēc es telpā varu nolikt galdu ar caurspīdīgu virsmu, tam blakus – baltus krēslus un turpat – melnu ģitāru. Viss ir manipulējams, tāpēc nav iemesla satraukumam, ka kaut kas kādā brīdī var neiederēties interjerā," uzskata mājokļa saimnieks.

KONCEPCIJA

"Vienmēr esmu gribējis studijas tipa dzīvokli, jo tad visu var viegli pārlūkot un visam ērti piekļūt," atklāj Artis un pamato savu vēlmi. "Es uzaugu daudzbērnu ģimenē, kur dzīvojām "čupiņā", tad sekoja tehnikuma laiks, kur trīs četri mitām vienā istabiņā, pēc tam, pārceļoties uz Rīgu, ar vairākiem studijubiedriem īrēju kopīgus apartamentus. Ilgstoši sanāca pārcelties no vienas vietas uz nākamo, dzīvot zem sveša jumta, tāpēc arvien lielāka kļuva vēlme iekopt pašam savu "dārziņu"." Projektā šis bijis iecerēts kā 47 kvadrātmetrus liels divistabu dzīvoklis ar vannasistabu. Lai mājokli nesadrumstalotu vairākas telpiņas, kur katrai būtu durvis, Artis esot atteicies no šāda plānojuma par labu studijas tipa dzīvoklim. Turklāt uzdrošinājies realizēt arī kādu diezgan drosmīgu ieceri – tualetes sienām izmantot nevis ģipškartonu, bet gan rūdītu stiklu. "Ja būtu necaurspīdīgas sienas, izskatītos, ka dzīvoklī iebūvēts putnu būris jeb klucis," uzskata multimākslinieks. "Man un draudzenei nav nekādu problēmu aiziet nokārtot savas dabiskās vajadzības stiklotā tualetē, mēs taču mežā arī iztiekam bez sienām. Kad ierodas ciemiņi, izvelkam no skapja merilinu monro jeb aizslietni.".

Kā daudzās mājās, arī Arta dzīvoklī virtuve esot mitekļa centrs, kur gan pats visbiežāk uzturoties, gan tiekot uzņemti viesi. Lai, gatavojot cienastu viesiem, nevajadzētu viņiem uzgriezt muguru, Artis iecerējis leti ar tajā iebūvētu elektrisko plīts virsmu. "Mēs paši uzskicējām, kādu gribam virtuves iekārtu. Apstaigājām vairākus salonus, lai to pasūtītu, taču visur prasīja neadekvāti lielas summas, turklāt mēbeles solīja izgatavot neadekvāti ilgā laikā. Nekas cits neatlika kā meklēt citu risinājumu. Virtuves iekārtu pēc kataloga pasūtīju no Itālijas," atklāj multimākslinieks. "Man kopš bērnības riebjas pie sienas piestiprināmie virtuves skapīši, jo tas ir liels objekts, ko grūti uztaisīt tā, lai būtu dizainiski pievilcīgs. Turklāt šādos skapīšos parasti uzkrājas daudz nevajadzīgu lietu." Bāra krēslus esot iegādājies Jysk, tvaika nosūcēju – Elkor, bet flīzes darba zonai virtuvē pasūtītas no Itālijas.

Visu rakstu lasiet 30. jūnija izdevumā.

Svarīgākais