Siltuma sadalītāji kļūst par aktuālitāti

Augstā maksa par siltumu un nespēja par to norēķināties daudzus iedzīvotājus dzen lielā izmisumā, bet apsaimniekotāji konstatē parādniekus, kuri par šo pakalpojumu nav samaksājuši.

Un diemžēl, sagaidot arī nākamo, problēma ar maksātnespēju joprojām netiek atrisināta. Ērts un efektīvs veids, kā samazināt maksu par apkuri, ir ierīkot individuālo siltumenerģijas uzskaites sistēmu – uzstādīt siltuma sadalītājus jeb alokatorus.

"Šobrīd daudz reklamē māju siltināšanu, taču tā ir ļoti dārga. Mēs piedāvājam uzstādīt siltuma sadalītājus jeb alokatorus, kas dod iespēju katram individuāli regulēt siltumu un maksāt pēc reāli patērētās siltumenerģijas," stāsta SIA Olivers valdes priekšsēdētājs Edgars Kupčs.

Alokators, ko ražo firma Siemens, ir neliela elektroniska iekārta, darbojas ar baterijas enerģiju un izskatās kā maza kastīte. To uzstāda uz katra no jebkura veida radiatoriem dzīvoklī. Alokators fiksē katrā telpā patērēto siltuma daļu no ēkas kopējā siltumenerģijas patēriņa. Uzskaitītie rādījumi tiek iekļauti rēķinā par siltuma patēriņu. Protams, uz radiatora noteikti jābūt ierīkotam termostata ventilim, lai ar tā palīdzību varētu regulēt telpā nepieciešamo siltumu. "Svarīgs nosacījums – lai alokatoru uzstādīšanai piekrīt vairāk par pusi mājas iedzīvotāju. Praksē bijuši gadījumi, ka siltuma sadalītājus ir uzstādījuši 60 procenti mājas iedzīvotāju, bet pārējie atteikušies. Pēc kāda laika, pārliecinājušies par ekonomijas iespējām, simtprocentīgi visi mājas iedzīvotāji nolemj, ka turpmāk izmantos individuālo siltummaksas uzskaites sistēmu," stāsta E. Kupčs.

Individuālie siltuma patēriņa uzskaites sadalītāji strādā vienotā sistēmā, datus nolasa ar radiosignālu, apstrādā un iekļauj rēķinā par siltuma patēriņu. E. Kupčs zina teikt, ka ikmēneša rēķina izdrukā tiek atspoguļots katras telpas siltuma patēriņš, kas palīdz sasniegt vislielākos ekonomijas rezultātus, jo iedzīvotāji var sekot līdzi siltuma patēriņam katrā telpā. Uzskaitītos rādījumus var nolasīt arī individuālā siltuma patēriņa uzskaites sadalītāja (alokatora) displejā, tāpēc iedzīvotāji var kontrolēt, cik daudz siltuma ir patērēts, un maksāt tikai par reāli patērēto. Tas stimulē ekonomēt siltumu un kontrolēt tā patēriņu.

Kopējo maksu par dzīvojamās mājas patērēto siltumu veido pastāvīgā un mainīgā daļa. Ieteicamais sadalījums ir 30:70. "30 procentus no kopējās samaksas veido maksa par ēkas koplietošanas telpām, stāvvadu siltuma zudumiem, bet 70 procentus veido reāli patērētais siltumenerģijas daudzums, kas atkarīgs no katra iedzīvotāja ekonomijas uzskatiem un regulēšanas ar termostata ventiļa palīdzību," uzsver E.Kupčs. Uzstādot jauno sistēmu, ēkas kopējais siltumenerģijas patēriņš samazinās vidēji par 30 procentiem pat nenosiltinātai mājai. Protams, vēl lielāks ekonomijas efekts ir uzstādīt alokatorus arī renovētām ēkām. Individuālā siltumenerģijas uzskaites sistēma var darboties neefektīvi tikai tādā gadījumā, ja dzīvokļu saimnieki neapdomīgi termostata ventili noregulē uz maksimālu jaudu.

Parasti daudzdzīvokļu ēkās raksturīgi, ka augšējā stāvā ir liels karstums, jāver vaļā logi, bet pirmajā stāvā iedzīvotāji salst. "Ja arī dzīvoklī radiatoriem ir uzstādīts termostata ventilis, tad tā saimnieks neredz stimulu regulēt, jo siltummaksa tiek aprēķināta pēc telpu kvadrātmetriem, un cilvēka psiholoģija ir tāda, ka vieglāk ir atvērt logu un sildīt gaisu. Kad tiek uzstādīts siltuma sadalītājs, tiek atrisināta vertikālās apkures sistēmas mūžīgā problēma – siltuma izplatīšanās nevienmērība. Uzstādot sadalītājus, siltums sāk plūst vienmērīgi, un arī apakšējo stāvu iedzīvotājiem parādās lielāks komforts dzīvokļos."

E. Kupčs prognozē, ka siltuma sadalītāji kļūs tikpat aktuāli kā citas individuālās uzskaites sistēmas, jo nodrošina to, ka par siltumu tāpat kā par elektrību ir jāmaksā tik, cik tiek patērēts, bet atšķirībā no ūdens skaitītājiem nav datu nesakritības. "Pagaidām Latvijā alokatori vēl nav tik populāri kā kaimiņos Lietuvā, kur sadalītājus uzstāda masveidā. Ļoti pieprasīti tie ir Liepājā un Jelgavā, kur ir lielas siltuma izmaksas. Ekonomijas nolūkā alokatori noteikti kļūs par ikdienišķu nepieciešamību," ir pārliecināts E. Kupčs.

***

ALOKATORA PRIEKŠROCĪBAS

vienkāršākais un lētākais risinājums siltuma uzskaitei un ekonomijai;

jāmaksā par reāli patērēto siltumu;

regulē vajadzīgo siltumu atbilstoši savām finansiālajām iespējām;

iespējams individuāli samazināt siltuma izmaksas līdz pat 70 procentiem;

ēkas kopējais siltumenerģijas patēriņš samazinās apmēram par 30 procentiem (nesiltinātai ēkai);

iespējams uzstādīt uz jebkura tipa radiatoriem;

iespējams uzstādīt uz visu veidu apkures sistēmām;

nav nepieciešams pārbūvēt apkures sistēmu;

nav datu nesakritības ar mājas kopējo siltuma skaitītāju;

dzīvokļa īpašnieki netiek apgrūtināti ar datu nolasīšanu, jo datu nolasīšana notiek attālināti (bez dzīvokļa īpašnieka klātbūtnes);

alokatoru darbības ilgums – vismaz desmit gadu. Atšķirībā no ūdens skaitītājiem alokatorus nevajag ik pēc noteikta laika verificēt vai nomainīt.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Edgars KUPČS, SIA Olivers valdes priekšsēdētājs:

– Individuālā siltumenerģijas uzskaites sistēma veiksmīgi darbojas Eiropas valstīs jau ilgus gadus, bet Latvijā ienākusi apmēram pirms pieciem gadiem. To izmanto Liepājā, Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Jelgavā un citās pilsētās. Daudzi nevēlas ņemt kredītus un ieguldīt līdzekļus māju siltināšanā, bet izvēlas ierīkot individuālo siltumenerģijas uzskaites sistēmu, kas ļauj ne vien ekonomēt siltumu savā mājoklī, bet arī maksu par reāli patērēto siltumenerģiju. Protams, lai iegūtu lielāku ekonomijas efektu, ieteicams nomainīt logus un durvis arī dzīvojamo māju koplietošanās telpās. Prakse liecina: ja iedzīvotājiem tiek dota iespēja regulēt siltumu, ūdeni, elektrību un maksāt par patērēto, viņi kļūst par īstiem saimniekiem savam īpašumam; ēkas kļūst sakoptākas. Ļoti lietderīgi šādu individuālās siltumenerģijas uzskaites sistēmu ir uzstādīt arī ofisos un ēkās, kuru īpašnieki izīrē savas telpas, kā arī denacionalizētās mājās. Individuālā siltumenerģijas uzskaites sistēmas ierīkošana palīdz samazināt parādnieku skaitu, kuru skaits pēdējā laikā strauji pieaug. Tas ir ļoti aktuāli namu īpašniekiem un apsaimniekotājiem, kuri samazina risku pret siltuma piegādātājiem, jo beidzot ir dota iespēja ekonomēt un maksāt pēc sava maciņa biezuma. n

***

Noderīgi

Katrs istabas temperatūras grāds izmaksas paaugstina vismaz par pieciem procentiem.

Samaziniet temperatūru naktī un prombūtnes laikā, kā arī telpās, kuras neizmantojat.

Neaizkrāmējiet radiatorus. Biezie aizkari un mēbeles apgrūtina siltumatdevi. Sildķermeņi nav paredzēti veļas žāvēšanai.

Telpu vēdināšanu ieteicams veikt ātri un intensīvi – atvērt plaši logus uz īsu brīdi, izveidojot caurvēju.

Svarīgākais