Ziedoša un zaļojoša lauku sēta

Viena no sakoptākajām lauku sētām Bauskas rajonā un arī Latvijā ir Viesturu pagasta "Sējas", kuru saimnieki Iveta un Āris Burkāni ir izveidojuši plašu sakoptu saimniecību.

Dārzs, kas ietver dzīvojamo māju un citas ēkas, ir ar plašu augu kolekciju un interesantu izvietojumu.

Burkānu ģimene nodarbojas ar graudkopību – audzē kviešus un arī rapsi. Viņiem piederošā zemnieku saimniecība "Sējas", kas ir viena no lielākajām novadā, apstrādā 2000 hektāru aramzemes un dod darbu 25 cilvēkiem. Viens hektārs piemājas zemes ir pārvērsts par ziedošu un zaļojošu dārzu. "Mans vīra vectēvs paguva uzcelt tikai lopu kūti un iestādīt augļu kokus un ozolus, kad sākās karš. Viņa iesāktos darbus deviņdesmito gadu sākumā turpināja Āris ar vecākiem. Vispirms kūts galā uzbūvēja nelielu namiņu, kur dzīvot, tad deviņdesmit septītajā gadā – dzīvojamo māju, kurā pēc apprecēšanās mītam mēs ar Āri un bērniem, bet vecāki tagad pārcēlušies uz netālo Jaunsvirlauku, saimnieko tur," ar dzimtas vēsturi iepazīstina Iveta Burkāna. "Vīrs ir beidzis Lauksaimniecības universitātes "mehanizatorus", bet es biznesa augstskolā "Turība" tūrisma uzņēmumu vadību.".

"Dārzs man sagādā milzīgu baudu, to neuzskatu par apgrūtinājumu, kaut apkopjamā teritorija ir liela. Man ir tik daudz enerģijas kā mazam bērnam, tāpēc ir jāatrod, kur to tērēt. Protams, ja nepatiktu dārza darbi, es ar tādu degsmi tajos nemestos." Dārzā ir izvietoti vairāki gaismekļi, kas tiek ieslēgti, kad ierodas ciemiņi vai arī pašiem novakarēs pa mājas logu vai no balkona gribas papriecāties par zaļojošajiem un ziedošajiem augie

Mājas saimniece dārzu sākusi iekopt pirms vairāk nekā desmit gadiem. "Kad māju pabeidza celt, to ieskāva cukurbiešu un kartupeļu lauks, nevis puķudobes. Dārzs tapa pakāpeniski, katru gadu plešoties plašumā par vairākiem kvadrātmetriem. Izcirtām krūmus, savedām melnzemi, to līdzinājām, sējām zālīti, veidojām dobītes. Kur kam jāatrodas, plānoju pati, te nav darbojušies ainavu arhitekti. Es paļāvos uz savu gaumi, izjūtām un saprašanu," stāsta Iveta Burkāna un piebilst, ka viņa, Rīgas meitene, zināšanas dārzkopībā smēlusies grāmatās, žurnālos un stādu audzētavās, kur izvaicājusi speciālistus.

Visu rakstu lasiet 9. jūnija izdevumā

Svarīgākais