Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mūsdienu Pinterest dzīvoklis Pārdaugavā

© F64

Līdz ar interneta lapas Pinterest.com aktualizēšanos, pasaulē mainījusies arī izpratne par savas mājvietas iekārtošanu. Aizvien vairāk cilvēku izvēlas alternatīvus variantus interjera dizaineru nolīgšanai.

 Mūsdienās ikviens no mums var kļūt par savas mājvietas interjera dizaineru. Atliek tikai smelties iedvesmu no citiem un attīstīt pašiem savas DIY jeb uztaisi pats idejas.

Tā veci dēļi iegūst jaunu pielietojumu, pārtopot sienas skapī, vai izlietotas stikla piena pudeles kļūst par puķu vāzēm. Idejas un to interpretācijas ir tūkstošiem, atliek tikai meklēt un atrast savam mājoklim piemērotāko. Tieši tādā veidā sava dzīvokļa iekārtošanu iesāka Agija Kola un viņas līgavainis Viesturs Kančs. Viņi paši atzīst, ka, lai gan meklējumi nav bijuši viegli, beidzot ir atrasts ideālais dzīvoklis.

«Mēs ļoti ilgi meklējām dzīvokli un, tā kā esam pieraduši pie plašuma, augstajiem griestiem un daudz dienas gaismas, tad vēlējāmies tieši tādu mājokli. Tiklīdz pirmo reizi ienācām šajā dzīvoklī, abi nospriedām, ka vizuāli tas ļoti atgādina Pinterest tipa dzīvokļus – eiroremonts šo dzīvokli nekad nebija skāris, un par to mēs priecājāmies. Kā bijusi, tā palikusi Ulmaņa laika māja. Uzreiz redzējām, ka dzīvoklim ir liels potenciāls, bet iepriekšējie īrnieki to bija atstājuši salīdzinoši bēdīgā stāvoklī – lielākā daļa sienu bija tumšās krāsās,» stāsta Agija. Abi nosprieda, ka ar minimālām investīcijām ir iespējams izveidot savu sapņu dzīvokli – vienkāršu, gaišu un ar interesantām detaļām. Pirmais solis bija nokrāsot gaišas sienas. Tomēr, lai vide nekļūtu pārlieku sterila, abi nolēma, ka jābūt interesantām krāsu detaļām – tieši tādēļ dzīvoklī salīdzinoši lielu vietu ieņem tirkīzzilā krāsa.

Agija saka, ka visvairāk, pirmo reizi ienākot jaunajā dzīvoklī, priecājusies, ka istabās grīdu klāj parkets un dēļu grīdas. «Vienīgais, kas man nepatika, ka koridorā bija izklāts linolejs, bet nolēmu, ka kaut ko izdomāšu, aizstājot to ar kādu paklāju vai ko citu. Kad ievācāmies, secinājām, ka zem linoleja ir parkets. Līdz ar šo atklājumu sākās mūsu lielākā darbaspēka investīcija šajā dzīvoklī – nopirkām smilšpapīru un abi pa vakariem slīpējām veco parketu, kas bija bēdīgā stāvoklī. Pēc tam grīdu nolakojām, un rezultātā ieguvu tieši tādu grīdu, kā biju vēlējusies,» atminas Agija.

«Mums savā dzīvoklī vissvarīgākais bija radīt kopējo gaismas sajūtu. Lai līdz ar šo gaišumu rastos arī plašums. Mums nepatīk skapji vai smagnēji plaukti, respektīvi, vietas, kur ir iespējams kaut ko atstāt un aizmirst. Esam par tīrību arī lietu kārtībā un uzskatām, ka tās mantas, ko ilgāku laiku neesam lietojuši, jālaiž apritē vai arī jāmet ārā. Neesam no cilvēkiem, kam patīk kolekcionēt lietas,» atzīst Agija.

«Svarīgi mums bija arī neaizkrāmēt plašo dzīvokli ar masīvām mēbelēm, gribējās tā, lai vienmēr atrastos vieta ciemiņiem un kopīgiem vakariem. Kā jau jauni un radoši cilvēki mēs esam aktīvi un spontāni, tāpēc veidojām interjeru tā, lai tas būtu viegli pārveidojams. Ja apniks tirkīza krāsa – ņemsim un pārkrāsosim sienu, pārbīdīsim nedaudzās mēbeles, un atkal būs jauna istaba,» stāsta Viesturs.

Lai dzīvesvietu no sākotnējā stāvokļa pārvērstu līdz šā brīža izskatam, nebija vajadzīgas lielas investīcijas – viss darīts pašu spēkiem vairāku darba dienu vakaros apmēram mēnesi. «Tā kā regulāri spēlējam galda spēles ar draugiem, radās brīži, kad uz katru šādu vakaru istaba bija ieguvusi jaunus akcentus. Draugi allaž to pamanīja un bija pārsteigti, tad sapratām, ka vienkāršas izmaiņas, piemēram, ar čiekuru piekāršanu pie senatnīgas lampas, var radīt patīkamas emocijas par šķietami nemitīgām izmaiņām dzīvoklī.»

«Man patīk lietas, kurām ir sava vēsture, tādēļ vecas burkas vai pudeles mēdzu pārveidot un izmantot kā vāzes. Idejām man palīdz arī tik populārā interneta vietne Pinterest.com, kurā var redzēt, kā lietas pārveido arī citi cilvēki. Pinterest ir kļuvis par tādu kā visu mūsdienu interjeristu sapni. Cilvēki novērtē jaunas idejas un to izpildījumu, jo mājvieta – tā tomēr ir vieta, kur katrs var būt interjera dizainers un darīt visu, kā vien vēlas,» teic Agija.

APGAISMOJUMS. Gan Agijai, gan Viesturam svarīgs ir apgaismojums. Svarīgi, lai telpas, kurās abi uzturas, būtu gaišas un nesmacētu ar tumsu. Lai gan dzīvoklis pats par sevi ir salīdzinoši gaišs, ar lieliem logiem un baltām sienām, nozīmīgu vietu ieņem arī mākslīgā apgaismojuma lampas, kas arī, protams, pielāgotas atbilstoši interjeram.

IDEĀLS DZĪVOKLIS VIESĪBĀM. Viesturs stāsta, ka abiem patīk uzņemt ciemiņus, tādēļ dzīvoklis gan sava plašuma, gan atmosfēras dēļ ir īpaši piemērots viesībām. «Aktīvi ar draugiem spēlējam galda spēles, taisām tematiskās ballītes,» teic Viesturs.

TIRKĪZA ZILĀ KRĀSA. Ideja par tirkīza zilās krāsas akcentiem radās, kad Agija un Viesturs bija nokrāsojuši dzīvokli baltu un saprata, ka tas izskatās pārāk sterili. Tirkīza zilā krāsa un jo īpaši nokrāsotie rombi ir kļuvuši par tādu kā Agijas un Viestura dzīvokļa vizītkarti.

LIELĀS PALODZES. Agija atzīst, ka lielu lomu abu dzīvoklī pilda lielās Ulmaņa laika mājām raksturīgās palodzes. Tās kalpo kā mantu novietne ne vien viesistabā, bet arī virtuvē, kur vismaz šobrīd vēl plauktu nav.

INTERJERA ELEMENTS. «Es ziedus uztveru kā interjera elementu, tādēļ man ir svarīgi, lai tie vienmēr būtu mūsu mājās,» atzīst Agija.

VELOSIPĒDI. Ziemas sezonā Agijas un Viestura dzīvokļa darbistabā skaisti glabājās arī abu velosipēdi. Abi ir aktīvi velobraucēji un, sākoties siltākam laikam, dodas kopīgos izbraucienos pa pilsētu, savukārt ziemā tie kalpo kā interjera elements. «Nospriedām, ka arī velosipēdi varētu kalpot mājvietā kā tīkams elements brīžos, kad ar tiem nepārvietojamies. Pāris Cherry Picking veida lampiņas un koši ziedi dara savu, lai braucamrīki iegūtu pavisam citu skatu,» smej Viesturs.

DARBISTABA. Īpaša vieta abu jauniešu dzīvoklī ir arī darbistaba, kur pārsvarā uzturas Agija, radot skices saviem tērpiem un pēcāk vēl tos šujot. Lai gan ikdienā Agija strādā mārketinga un reklāmas nozarē, šūšana viņai vienmēr ļoti patikusi, tādēļ regulāri pāršuj gan jau gatavas lietas atbilstoši savai gaumei, gan arī modelē un rada pati savus tērpus.

SVARĪGAS DETAĻAS. «Kā svarīgu uzskatījām to, lai interjeru veido lietas, kas mums ir nozīmīgas – kā, piemēram, nevis vienkārši iegādāties dekoratīvus akmentiņus un sabērt uz galda, bet veidot mājas ar mums skaistām atmiņām. Toreiz bijām pie jūras un lielā vējā saplūcām smilgas, kas tagad rotā virtuves palodzi, vai arī uz plaukta stāvošie Mini Cooper auto modelīši, kas ir arī mūsu mīļākais automašīnu zīmols,» stāsta Viesturs.

ĀRDURVIS. «Nolēmām, ka arī ārdurvis neizskatās labi, bet, tā kā savu dzīvokli īrējam, tad nevēlējāmies investēt tik lielus finansiālus līdzekļus jaunu durvju iegādei, tādēļ nopirkām audumu, dzeltenu krāsu un uztaisījām tādas durvis, kas no iekšpuses izskatās fantastiski,» stāsta Viesturs.

MĀJAS KĀ ATMIŅAS. Agija un Viesturs šajā vasarā mīs laulības gredzenus un kļūs par laulātu pāri. Tad noteikti uz dzīvokļa sienām būs redzamas īpašā notikuma atmiņas, savukārt šobrīd uz sienas sagūluši jau abu kopīgie atmiņu mirkļi.

VIENMĒR SVAIGI ZIEDI. Agija atzīstas, ka viena no lielākajām viņas vājībām ir svaigi ziedi, tieši tādēļ viņas mājās nav tādas dienas, kad vāzē nebūtu ziedi. Vietējās apkārtnes pārdevējas jau Agiju iegaumējušas, kad viņa katru vakaru pēc darba dodas mājās, lai pirms tam iegrieztos puķu veikalā un teiktu: «Man, lūdzu, tās nocenotās rozītes».