Izturīgi koka dēļi vasaras terasei

© publicitātes

Vasarā, kad iekštelpās visbiežāk valda bezgaiss, bet tiešos saules staros atrasties nav ieteicams, lieliska vieta, lai ļautos laiskai atpūtai, esot pasargātam no svelmes, ir zvilnēšana piemājas terasē.

 Veikali Pata kokmateriāli piedāvā iegādāties augstvērtīgus terases dēļus, kas atklāj dabiskā materiāla koka burvību.

Terases dēļi ir kļuvuši par arvien pieprasītāku produktu, jo tie ir ērti un pievilcīgi materiāli terasēm, dārza nojumēm, kā arī celiņiem, pirts priekštelpām, verandām un balkoniem. Pārsvarā terases dēļi ir ar rieviņām vienā vai abās pusēs, kas nodrošina drošu pārvietošanos reizēs, kad dēļi ir slapji. Papildus šīs rieviņas veic pēdu masāžu, kas ir veselīga un uzlabo pašsajūtu.

Dēļi var tikt izgatavoti no dažādām koku sugām. Latvijā populārākie ir priedes vai Sibīrijas lapegles koka terases materiāli. Koksnes veidi atšķiras ne tikai vizuāli – atšķirīga ir arī to kalpošana ekspluatācijas laikā, tāpēc jārēķinās, ka Sibīrijas lapegles terases dēļi būs dārgāki nekā dēļi no priedes koka.

Pret negatīvo iedarbību

Terašu apdares materiāliem ilgus gadus jāatrodas ārā – insektu, lietus, saules un vēja ietekmē –, tāpēc jāpievērš uzmanība tam, ka lielākā atšķirība starp Sibīrijas lapegles un priedes terases dēļiem ir koksnes izturība pret apkārtējo vidi. Sibīrijas lapeglei nav nepieciešama īpaša apstrāde, un dēļi ik dienas izskatīsies labi un visu kalpošanas mūžu saglabās savu vizuālo pievilcību un izturību. Savukārt priedes koka terases dēļiem ir vēlama apstrādāšana augstspiediena impregnēšanā pirms to izvietošanas laukā. Tas nepieciešams, lai pasargātu materiālu no apkārtējās vides negatīvās iedarbības, kas var mazināt dēļu izturību un līdz ar to arī kalpošanas mūžu. Jāuzsver, ka pat gadījumā, ja dēļi ir impregnēti augstspiedienā, tos regulāri (reizi vienā vai divos gados) ir nepieciešams apstrādāt ar speciāliem līdzekļiem, kas paredzēti terases dēļu kopšana, – tad tie ilgāk izskatīsies vizuāli pievilcīgi un kalpos vismaz 10–15 gadus.

Kas ir impregnēšana?

Iespējamas divas impregnēšanas krāsas – zaļa un brūna. Kuru no krāsām izvēlēties, lielākoties ir gaumes jautājums, jo koksnes aizsardzības īpašības tas nemaina. Jāzina, ka, vairākus gadus atrodoties saules ietekmē, apstrādātajiem kokmateriāliem nedaudz mainās tonis (tas kļūst gaisāšks), bet arī tas nemazina koksnes izturību.

Augstspiediena impregnēšanai tiek izmantots videi draudzīgs impregnēšanas šķidrums, kas nesatur arsēnu un hromu. Apstrādātu koksni var izmantot gan ēku būvniecībā, gan āra darbos – pat koka laipām un tiltiem.

Impregnēšana nozīmē koksnes izstrādājumu piesūcināšanu ar aizsarglīdzekļiem. Procedūra nodrošina to, ka koksnes kalpošanas laiks pieaug vairākas reizes. Izmantojot kādu no impregnēšanas metodēm, koks ir pasargāts no potenciāliem noārdīšanas faktoriem – puves, pelējuma sēnītēm, koksngraužiem un citiem. Apstrādātai koksnei turklāt piemīt spēja pretoties mitrumam, kas savukārt samazina koksnes uzbriešanas un deformēšanās efektus.

Impregnēšanas tehnoloģija

Mūsdienās par efektīvāko uzskatāma vakuuma spiediena impregnēšanas tehnoloģija. Šāda apstrāde notiek speciālā autoklāvā, kurā noris šādi procesi: sākuma vakuums, kas atver koksnes sīkākās poras un maksimāli atsūc mitrumu no tām; spiediens (12 bar), kas iespiež aizsarglīdzekli iespējami dziļi koksnē; beigu vakuums, kas atsūc lieko šķidrumu no koksnes virsmas.

Impregnēšanas rezultātu var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, koksnes suga, mitrums un pats impregnēšanas process, kas veicinās attiecīgu kokmateriālu impregnēšanas kvalitāti.

Iegādājoties impregnētus terases dēļus, ir svarīgi noskaidrot, vai tie ir impregnēti augstspiedienā, kas nodrošinās ilgāku to kalpošanu, vai arī tikai antiseptizēti. Antiseptizējot to kalpošanas mūžs nebūs tik garš. Antiseptizēšana no impregnēšanas galvenokārt atšķiras ar to, ka antiseptizējot materiāls netiek apstrādāts augstspiedienā, bet tikai uz pāris minūtēm iemērkts speciālā antiseptizēšanas šķidrumā, nenodrošinot pilnvērtīgu apstrādi. Šim procesam pārsvarā izmanto zaļu vai caurspīdīgu apstrādes līdzekli. Antisepticēt lielākoties izvēlas tādus materiālus, kuri ikdienā nebūs tiešā saskarē ar ūdeni. Latvijas tirgū pastāv problēma, ka daudzi kokmateriālu tirgotāji antiseptizētu materiālu uzdod par impregnētu, tāpēc klientam nezināšanas dēļ tiek pārdots nekorekts materiāls. n

Promo raksts tapis sadarbībā ar veikaliem Pata kokmateriāli

Svarīgākais