Adīts simtkājis varavīksnes krāsās

© F64

Ja ģimenē aug mazulis, kuram katra diena ir kā lielais atklājums, pasaules izzināšanai ļoti noderīgs draugs un rotaļu biedrs var izrādīties simtkājis: tas attīstīs tausti un dzirdi, palīdzēs iemācīties skaitīt, atpazīt krāsas.

MATERIĀLI

astoņu krāsu dzija spilgtos toņos (katra apmēram 50 g), piecas zeķu adāmās adatas, lāpāmā adata – sašūšanai un piešūšanai, zvārgulīši (ielikšanai kājiņās, radziņos), divas acu pogas, sintepons vai cits materiāls pildīšanai (aptuveni viens metrs)

DARBA GAITA

Adīšanu sāk no astes: ar violeto krāsu uz divām adāmadatām uzmet 4 valdziņus un četras rindas ada labiskajā adījumā: turp – labiski, atpakaļ – kreiliski. Nākamajā rindā no katra valdziņa izada divus valdziņus (kopā 8 valdziņi). Izada vienu rindu. Nākamajā rindā ik pēc 2 valdziņiem – viens apmetums (kopā 12 valdziņi): izada vienu rindu. Turpina adīt, katrā rindā pieaudzējot pa 4 valdziņiem, radušos 24 valdziņus vienmērīgi sadala uz adatām. Nākamajā rindā pieaudzē ik pēc valdziņa – uz adatām kopā ir 48 valdziņi. Turpina adīt taisnā gabalā apmēram 30 rindas (skaitot no pēdējās pieaudzēšanas). Tad maina nākamo krāsu un labiskajā adījumā turpina adīt taisni apmēram 30 rindas. Atkal maina nākamo krāsu un turpina, kamēr noadīts vēlamais posmu skaits.

Varavīksnes krāsu secība: violeta, tumši zila, gaiši zila, zaļa, dzeltena, oranža, sarkana. Krāsu maiņas vietās ar lāpāmo adatu ievelk (vienam valdziņam pa augšu, otram – pa apakšu) apmēram 50 cm garus pavedienus.

Galva simtkājītim būs bēša. Vispirms noada 5 rindas taisni, tad uz otrās adatas pirms 3. valdziņa un uz trešās adatas pēc 3. valdziņa piecas reizes katrā rindā pieaudzē pa vienam valdziņam – kopā 50 valdziņi: tos 20 rindas ada taisni. Tad krāsaino simtkājīti posmu pa posmam pilda ar sinteponu. Katru posmu stingri nosien ar caurvērto diegu. Ada galvas daļu: trīs kārtās 4 valdziņus izada, 2 saada. Nākamo kārtu ada, 5 valdziņus izadot, 3 saadot. Nākamajā kārtā tāpat – 5 valdziņus izada, 3 saada. Nākamās četras rindas ada taisni, tad sāk raukšanu, izadāmo valdziņu un starprindu skaitu samazinot par vienu valdziņu. Raukšanas laikā galviņā pamazām sapilda sinteponu, un kad uz adatām palikuši 8 valdziņi, tos savelk ar diegu un stingri nostiprina.

Ada kājiņas – no katras krāsas pa divām: uz adatām uzmet 18 valdziņus, labiskajā adījumā ada 7 rindas. 8. un 9. rindā norauc pirmos piecus valdziņus, ada vēl 6 rindas, tad visus valdziņus norauc. T burta veida adījumu pārloka uz pusēm, sašuj un piepilda ar sinteponu, vienā no kājiņām ieliek zvārgulīti.

Radziņi (2 gab.): uzmet 8 valdziņus, noada 10 rindas, valdziņu skaitu dubulto, noada 7 rindas. Pirms raukšanas adījumā ievieto sinteponu un zvārgulīti. Divas reizes divus valdziņus saada pa divi kopā, atlikušos savelk un nostiprina ar diegu.

Ar savilkšanas diegu atlikumiem pie krāsaino posmu rumpja piešuj kājiņas. Tāpat pie galvas piešuj radziņus un actiņas, izšuj deguntiņu.

PADOMI

• Simtkājīša adīšanai var izmantot jebkuras dzijas pārpalikumus, kādi vien mājā atrodami.

• Sekojot darba aprakstam, izdosies tikt pie aptuveni pusmetru gara drauga, taču simtkājīša posmu daudzumu un garumu var variēt pēc sirds patikas.

• Ja ērtāk, adīt var arī uz apaļajām adāmadatām vai uz divām adāmadatām (tikai tad viss adījums būs jāsašuj).

Svarīgākais